Çin son dakika deprem haberi ile gündeme geldi. Çin'in kuzeydoğusundaki Gansu eyaletinde 6,2 büyüklüğünde bir deprem oldu. Görgü tanıkları depremin ardından bölgede çok sayıda evin, yol ve altyapının zarar gördüğünü, ilçeye bağlı birçok köyde elektrik ve su kesintilerinin olduğunu bildiriyor. Öte yandan birçok ölü ve yaralı olduğu ifade ediliyor. Depremden etkilenen bölgelerde halka, arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü yerlerden uzak durma ve yolları görevlilere bırakma çağrısı yapıldı. Görevliler, yüksek rakımlı bölgede çok soğuk hava koşullarında çöken binaların enkazında çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Peki, Çin depremi ölü ve yaralı sayısı açıklandı mı? İşte son durum…
#ÇinSıfır-Kovid politikalarına rağmen vaka sayısı üç ayın en yüksek seviyesine çıkan Çin'de salgın 31 eyaletinin 20'sine yayıldı. Yetkililer şehirlerde kilitlemeler ve zorunlu testlere başlarken test olmak istemeyenlerin çitlere tırmanıp saklandıkları ortaya çıktı.
#ÇinÇin’de koronavirüs salgınının yerel vakalarla tekrar yükselişe geçmesi büyük paniğe sebep oldu. Ülkede Delta varyantı taşıyan Kovid-19 vakaları çok sayıda eyalet ve bölgeye yayıldı. Bu yeni dalga sebebiyle başkent Pekin'e girişler yasaklandı.
#KoronavirüsÇin’de 17 Ekim’den bu yana, Delta varyantı taşıyan ve aynı kaynaktan yayılan 133 yerel vaka tespit edildiği bildirildi.Virüsün Çin’e nereden girdiği bilinmiyor fakat İç Moğolistan Özerk Bölgesi’ndeki Ejina sancağının, vakaların kesişme noktasında olması dikkati çekiyor.
#KoronavirüsTarih bilmek bilhassa kendi ülkesinin ve kültürünün tarihini bilmek çok kıymetli bir özelliktir. Bireylerin ve toplumların geleceğine dair vizyon uluşmasına katkı sağlar. Türkçe ve Türkçe dilinin tarihi, ne kadar geriye gittiği hangi bölgelerde konuşulduğu gibi çok farklı sorular akla gelmektedir. Eski Türkçe bahsi geçtiğinde bu meseleler merak konusu olmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız eski Türkçe dönemi kaça ayrılır, hangi yüzyılları kapsar, eski Türkçe dönemi özellikleri, eski Türkçe dönemi eserleri ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Eski Türkçe Dönemi Kaça Ayrılır?ABD ve Çin arasındaki rekabet ve düşmanlığın iyice kızışmasına yol açacak uydu görüntüleri CNN International'ın haberinde ortaya çıktı. Birbirini sürekli olarak uydularla gözetleyen iki ülke aynı zamanda nükleer tesisler ve silahlanma yüzünden de sık sık karşı karşıya getiriyor. Yeni ortaya çıkan görüntüler ise yenilir yutulur cinsten değil...
#ÇinÇin'de hafta sonu yaşanan ve 21 sporcunun hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan ultramaraton felaketinden mucizeyle sağ kurtulan sporcular yaşadıklarını anlatırken, uzmanlar söz konusu yarışlarla ilgili sorunun çok daha büyük olduğunun altını kalın çizgilerle çiziyor...
#ÇinÇin'in kuzeybatısında, 400 yıllık ilginç bir kasaba bulunuyor. Yüksekten bakıldığında andırdığı görünüm nedeniyle 'Kaplumbaşa Kasaba' olarak bilinen Yongtai, 1608 yılında Ming hanedanı yöneticileri tarafından kuzey azınlıkların saldırılarına karşı topraklarını savunmak için inşa edilmiş.
#Kaplumbağa KasabaDünyanın 7 Harikası'ndan biri olarak adlandırılan Çin Seddi, dünyanın en uzun geçmişe sahip ve en büyük çaplı askeri savunma projesi. 7 bin kilometreden uzun olan Çin Seddi'nin yapım tarihi, M.Ö 9. yüzyıla uzanır. Zamanın Orta Çin krallıkları, kuzeydeki etnik grupların saldırılarını engellemek için, sınırlarda duman işaretlerinin verildiği kule ve kaleleri birbirlerine setlerle bağladı ve Çin Seddi böylece oluşturuldu. İşte Çin Seddi ile ilgili ilginç bilgiler...
#Çin Seddi