Kanser araştırmaları, tedavi yöntemlerini geliştirmek ve hastaların yaşam kalitesini artırmak amacıyla sürekli olarak yenilikler ortaya koyuyor. Yeni yapılan bir araştırma ise baş ve boyun kanserleriyle ilgili şaşırtıcı ve umut verici bulgular sundu. Özellikle ağızda bulunan ve diş eti hastalıklarıyla ilişkilendirilen bir bakterinin, kanser hücrelerini yüzde 99 oranında yok ettiği bulundu. Peki bu bakteri bunu nasıl yapıyor? Diğer kanser türlerinde de aynı etkiyi yapabilir mi? Prof. Dr. Meral Günaldı ile mercek altına aldık.
#SağlıkSolunum Fizyoloji alanının bir konusudur. Tüm canlılar farklı şekillerde olacak şekilde solunum işlevini yerine getirmektedir. Solunum canlıların yaşaması için gerekli olan bir etkinliktir. Solunum sisteminin bir diğer ismi de oksijen sistemidir. Bu sistem kan ile atmosfer havası arasındaki gaz değişimini sağlamaya hizmet etmektedir. Solunum birden fazla işlevi vardır. En önemli görevi ise oksijenin kana geçmesini sağlamaktır. Bunun yanında kandaki karbondioksiti de dışarı atmaktadır. Solunumun kullanıldığı bir diğer anlam da oksijensiz solunumdur. Oksijensiz solunum yapan canlılar nelerdir, oksijensiz solunum yapan canlıların özellikleri örnekleriyle birlikte derledik.
Düzenli diş kontrolüne gitmek sağlığınız açısından çok önemli. Ağız sağlığınızın bozuk olması uzun zamandır kalp hastalığı ve diyabetle ilişkilendirilmekteydi. Yeni araştırmalar, ağız sağlığı ile karaciğer kanseri arasında da bağlantı olabileceğini gösteriyor..
#GastrointestinalAğızdaki yerleşik bakteri florasının, çeşitli durumlara bağlı olarak hastalık yapabilme yeteneği kazanmasından kaynaklanır ağız nezlesi. Her yaşta görülebileceği gibi, özellikle iyi beslenmeyen çocuklarda, diş çıkaran bebeklerde ve kızamık, kızıl, suçiçeği, kızamıkçık gibi döküntülü hastalıklar sırasında ortaya çıkar.