‘Kapsül’ sergisi, Frankofoni Haftası kapsamında Türkiye ve Fransa'dan sanatçıları bir araya getiriyor. İlhamını aynı çatı altında bulunan ve Türkiye'nin en geniş fauna koleksiyonuna sahip Doğa Bilimleri Merkezi'nden alan sergi, izleyicileri ilk olarak bu merkezi görmeye davet ediyor. Rotanın ikinci durağı ise, sergi için özel olarak üretilen bilim kurgu filmlerinden tanıdık ama çevresinden kopuk ve yalıtılmış bir kapsül.
#Sergi20 Mart Uluslararası Frankofoni Günü etkinliği kapsamında Türkiye’de düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Fransa İstanbul Başkonsolosu tarafından Fransız Sarayı’nda düzenlenen resepsiyona Belçika, Kanada, Gabon, Fas, Yunanistan ve İsviçre gibi birçok ülkeden diplomatlar da katıldı.
#Frankofoni GünüBaşta Yirmisekiz Mehmet Çelebi’nin Paris Seyahati’yle etkin halde hayatımıza giren Fransız kültürel ve sosyal yaşam şekli bir süre sonra İmparatorluğun resmi ‘Batılılaşma’ hamlesinin de temelini oluşturacaktır. İlerleyen yıllarda Tanzimat Fermanı’nın ilanı ile daha da geniş bir alana yayılacak ve Türk topraklarındaki Fransız rüzgârı, sadece devrimin getirdiği ‘özgürlük’ anlayışıyla değil; siyaset, edebiyat, sanat alanlarında ve sosyal yaşamda da kendini fazlasıyla gösterecektir.
Sessiz diplomasi geleneğini ilk defa Hürriyet için bozan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Wikileaks olayı sonrasında gizli haberleşmenin güvenliği için yeni tedbirler üzerinde çalıştıklarını anlattı. Dijital sistemle şifrelenen görüntülü kripto teknolojisine geçmeye hazırlandıklarını açıklayan Müsteşar, arşivlemenin ise şu an için bilgisayar değil kağıt üzerinde yapılmasını tercih ettiklerini söyledi.