Fotosentez haberleri sayfasında Fotosentez hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 308 Fotosentez haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Epidermis hücre dokusuyla ilgili bir kavramdır. Epidermis hücresi derinin en dış alanında yer alır. Bu hücrenin görevi ise deriyi dış etkenlere karşı korumaktır. Hücre dokusuyla yakından ilgili olan Epidermis hücresi enfeksiyonlara karşı da bölgeyi koruma altına alır. Epidermis nedir, ne işe yarar, epidermis fotosentez yapar mı, bölünür mü ayrıntıları ile derledik.
#EpidermisFotosentez, bitkilerin güneş ışığından aldıkları enerjiyle karbondioksit üretip, suyu glikoz ve oksijene çevirmeleriyle gerçekleşen bir süreç. Peki, bitkiler ay ışığıyla fotosentez yapabilirler mi? İşte cevabı..
#Bitkiler Ay Işığıyla Fotosentez Yapamıyor MuBitkiler, su yosunları ve birçok bakteri türü, yaşam için gereken enerjiyi fotosentez yoluyla karşılıyorlar. Peki, insanlar fotosentez yapabilseydi ne olurdu? İnsanlar fotosentez yapabilseydi yeşil olurlar mıydı? İşte sorularınızın cevabı..
#İnsanlar Da Fotosentez Yapabilseydi Ne OlurduUzun ömürlü olmak herkesin hayali. Ancak hem fiziksel hem de zihinsel anlamda sağlıklı olmadıktan sonra uzun ömürlü olmanın bir anlamı kalmıyor. Bu nedenle bilim insanları yaşla gelen demans gibi hastalıkları önlemenin yollarını arıyor. ABD'li ünlü nörolog da beyin sağlığı için yapabileceğimiz en kolay şeyi açıkladı.
#SağlıkMüsilaj tehlikesi hâlâ geçmemişken, Balıkesir Erdek’te plaj temizliği sırasında koruma altındaki deniz çayırları, kepçelerle söküldü. Deniz çayırlarının, denizin akciğerleri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nin oksijensiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını ifade etti.
#BalıkesirDenizin kalbi olarak bilinen Posidonia çayırları Muğla’nın Milas ilçesi Ören sahilinde deniz dibine ekilmeye başlandı. Dünyada birçok ülkenin denediği ama bir türlü başaramadığı Posidonia çayırlarının ekimi için ilk kez yeni bir teknik uygulanıyor.
#Posidonia Çayırlarıİş Bankası, denizlerin oksijen deposu olarak bilinen deniz çayırları için TÜDAV’la geliştirdiği projede, Marmara Denizi’ndeki son deniz çayırlarının korunmasını hedefliyor. Deniz çayırlarının kirlilik ve farkındalık eksikliği nedeniyle azaldığına dikkat çeken İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri Gamze Yalçın, “Ormanlarımızı korumak gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için önemliyse, deniz çayırlarını yaşatmak da aynı ölçüde kritik. Denizlerimizin ve biyoçeşitliliğin korunmasıyla ilgili sorumluluk almaya devam edeceğiz” dedi.
#Sşponsorlu İçerikİş Bankası, denizlerin oksijen deposu olarak bilinen deniz çayırları için TÜDAV’la geliştirdiği projede, Marmara Denizi’ndeki son deniz çayırlarının korunmasını hedefliyor. Deniz çayırlarının kirlilik ve farkındalık eksikliği nedeniyle azaldığına dikkat çeken İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri Gamze Yalçın, “Ormanlarımızı korumak gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için önemliyse, deniz çayırlarını yaşatmak da aynı ölçüde kritik. Denizlerimizin ve biyoçeşitliliğin korunmasıyla ilgili sorumluluk almaya devam edeceğiz” dedi.
#Marmara DeniziMarmara Denizi’nin akciğeri niteliğindeki son deniz çayırları alanlarının haritalandırılarak temizlenmesi ve korunması hedefiyle ‘Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları’ projesi hayata geçirildi.
#İSTANBULİznik Gölü, alg patlaması nedeniyle turkuaz renge büründü. Fotosentez ile beslenen siyanobakterinin göl dibinde yeterli oksijen olmaması nedeniyle yüzeye çıktığını belirten Bursa Uludağ Üniversitesi'nden (BUÜ) Prof. Dr. Taner Yonar, "İnsani kaynaklar burada ana etken. Tarımsal kaynaklardan gelen bir kirlilik yükü söz konusu" dedi. Yonar, "Bu kaynakları korumamız; olmazsa olmazımız. Eğer korunmazsak, her şey çöker. Bursa'da çevre mühendisleri odası bir rapor yayınladı. Yüzde 72'sini tarım kullanıyor. Özetle su yoksa açız" diye konuştu.
#BURSAİstanbul’da bugün denizde meydana gelen plankton patlaması denizin renginin değişimine neden oldu. Özellikle kıyı bölgelerinde göze çarpan plankton patlaması vatandaşların ilgisini çekti. Sosyal medyada da birçok fotoğrafın paylaşılması üzerine “Plankton patlaması nedir, neden olur?” sorusu ile ilgili araştırmalar artışa geçti. İşte plankton patlaması ile ilgili bilgiler!
#PlanktonBakteriler fagositoz ve fotosentez yapar mı sorusu, öğrencilerin en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Sanılanın aksine bakteriler fagositoz ve fotosentez yapmaz. Fagositoz, bir organizmanın hücreleri tarafından yabancı maddelerin içine alınmasıdır. Özel hücre yapıları ve mekanizmaları gerektirir ve genellikle çok hücreli organizmalarda, özellikle bazı bağışıklık hücrelerinde görülür. İşte, Bakteriler fagositoz ve fotosentez yapar mı sorusu ile ilgili detaylı bilgiler
#BakterilerÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Ak, deniz biyoçeşitliliğinde önemli bir etkiye sahip olan deniz çayırlarının (Posidonia Ocenica), Çanakkale Boğazı'nda azaldığını tespit ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Ak, "Son 8 yıl içerisinde çayır dağılım alanının alt sınırının 16-17 metrelerden 14-15 metrelere indiğini gördük. Bu bizim için kötü bir durum. Çayırların mevcudiyeti bizim için çok önemli. Çünkü deniz canlılarının biyolojik çeşitliliğini ve bu bölgedeki varlıklarını etkiliyor" dedi.
#ÇANAKKALEBazı bölgelerde çiftçilerin toprağa su vermek zorunda kaldığını söyleyen Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Bu yıl daha önce yaşanmamış bir olayı gördük. Çiftçi ocak ayında tarlaya su verdi. Kuraklık devam ederken havaların aşırı ısınmasına aldanan bitkiler büyümeye başladı. Normalde bu ayı uyuyarak geçirirdi. Çiftçi su verdi çünkü ektiğini kaybetmek istemiyor” dedi.
#HububatTürkiye İş Bankası ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ), denizlerimizdeki yaşama dair bilimsel ve akademik çalışmalara destek olmak üzere yaptığı işbirliği kapsamında faaliyete başlayacak olan su altı planörü glider cihazı Marmara Denizi’nde sürekli ölçüm yapacak. Deniz Kâşifi adını taşıyan cihazın önemini anlatan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, “Deniz Kâşifi’nin en önemli özelliği denizin her derinliğinden sürekli ölçüm alabilmesidir. Denizin biyoçeşitliliği, karbon tutma kapasitesi, oksijen oranı, oksijen üretim oranı ile ilgili çok daha doğru bilgilere ulaşmamızı destekleyecek ve son dönemlerde özellikle bir yönetici yönetişim mekanizması olarak geliştirdiğimiz denizlerin dijital ikizine de ciddi bir katkı vermiş olacak” dedi.
#Türkiye İş Bankasıİş yeri açmak oldukça meşakkatli bir iştir. Çünkü iş yeri sahipleri birden fazla prosedürle uğraşmak durumundadır. Bu prosedürlerin yanında dekor ve isim gibi konular ise tamamen iş yeri sahibinin zevkine kalan bir durumdur. İş yeri açacaklar için modern, farklı ve keşfedilmemiş Türkçe ve İngilizce isimler? Dükkan isimleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Dükkan İsimleriSon dönemlerde sürdürülebilirlik oldukça gündemde. Konu çok popüler... İş dünyasında, basında, iklim krizine duyarlılığı gösteren, sürdürülebilirlik odaklı paylaşımlar büyük yer tutuyor. Büyük firmalar, bu alandaki çalışmalarını duyurma yarışına girmeye başladı; sürekli kon-feranslar düzenleniyor, firmalarımız ve sektör öncüleri o kadar başarılı ki pek çok ödül dağıtılıyor!.. Ancak, sürdürülebilirlik, daha önce inovasyonda ya da dijital dönüşümde gözlemlediğimiz popülist yakla-şımın aksine, gerçek anlamda özümsenmesi gereken, samimiyet gerektiren ve iş birliği ihtiyacı olan oldukça hayati bir konu; sadece “bir trend değil”… Sürdürülebilirliğe öncelik vermezsek ve bu doğrultuda samimi stratejiler ortaya koymazsak, yakında alışkın olduğumuz şe-kilde hayatımızı devam ettirecek bir dünyamız, dolayısı ile “show yapacak” bir iş alanımız olmayacak. Öte yandan, sürdürülebilirliği işlerinin temeli olarak benimseyen şirketler ve kurumla gerçekten fark yaratanlar olacak…
#HürriyetDünyanın bir ucunda okyanusun ortasında bir ada, adanın ortasında en yakın akrabasından 222 kilometre uzakta tek başına bir ağaç. Gövdesinde çok önemli gerçekler saklayan bu ağaç hepimizin kurtuluşu olabilir. İşte tüm ayrıntılar...
#Sitka LadiniYaprak kelimesinin sadece tek bir anlamı bulunmaktadır. Bir kelimenin eş sesli olabilmesi için aynı yazılışa ve okunuşa sahip olan bir kelimenin farklı anlamlarının bulunması gerekmektedir. Yaprak kelimesinin ise bilinen tek bir anlamının bulunduğu söylenebilir. Bu durumda ise yaprak kelimesinin eş sesli bir kelime olmadığı ifade edilebilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, su kaynaklarında artan siyanobakterilere karşı uyarıda bulundu. Kesici, siyanobakterilerin mavi ve yeşil alg olarak dünyanın en yaşlı mikroorganizmaları olduğunu belirterek, "Balıkların yaşamasına engel olmakta, oksijensiz kalmalarına neden olmaktadır. Ortamdaki yaşamsal faaliyetleri engelliyorlar. Bütün canlılar için tehlikelidir. Bunları bırakın içmeyi tarımda bile kullanılması bile tehlikelidir. Aşırı siyanobakterilerle yüklü olan suların içilmesinde başta karaciğer kanserinden tutun diğer birçok hastalıkların rastlandığı belirlenmiştir" diye konuştu.
#İstanbulAkdeniz'deki istilacı türler arasında yer alan 'katil yosun', başta 'denizlerin akciğeri' olarak bilinen deniz çayırları olmak üzere birçok türü tehdit ediyor. Konyaaltı Sahili'ndeki son dalışta 'katil yosun'u görüntüleyen Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Bunlar 'işgalci tür' olarak adlandırılıyor. Çok hızlı gelişip, diğer türlerin üzerlerine çıkıyor. Bazı yerli alg türlerimizin yok olmaya başladığını görüyoruz" dedi.
#Antalyaİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan İnce ve ekibi 'biyokütle' alanında yaptıkları iki buluşla Uluslararası İspanya Patent Enstitüsü’nden patent belgesi ve patent tescili aldı. Prof. Dr. Orhan İnce yaptıkları iki buluşla ilgili olarak, “1995 yılından beri biyoteknoloji alanında yaptığımız çalışmalar meyvelerini veriyor. O meyvelerden ikisi de gerçekleştirdiğimiz bu buluşlar” dedi.
#İstanbul Teknik ÜniversitesiEpidermis hücre dokusuyla ilgili bir kavramdır. Epidermis hücresi derinin en dış alanında yer alır. Bu hücrenin görevi ise deriyi dış etkenlere karşı korumaktır. Hücre dokusuyla yakından ilgili olan Epidermis hücresi enfeksiyonlara karşı da bölgeyi koruma altına alır. Epidermis nedir, ne işe yarar, epidermis fotosentez yapar mı, bölünür mü ayrıntıları ile derledik.
#Epidermis