‘Uyandım kar aydınlığında / O küçük kasaba uykuda’ Demiş Necati Cumalı. İşte Bansko da aydınlık bir gökyüzüne uyandığınız şirin bir kayak kasabası. Fiyatların uygunluğu ve yakın olması sebebi ile Türklerin sıkça tercih ettiği Bansko’nun İngiliz ve Rusların da favorisi olduğunu gidince öğrendim.
#Bansko Da Ne YenirColorado Eyaleti’nde küçük bir madenci kasabası olan Aspen bir zamanlar ülkenin en önemli gümüş madenlerine sahipti. Günümüzde Amerikan jet sosyetesinin en gözde kayak merkezi. Tesislerin yanı sıra lüks mağazaları, mükemmel restoranları, otelleri, sanat müzesiyle cazibesini hep koruyor. Giriş ücretleri 150 TL’yi bulan mekânlarda Brezilyalı, Avustralyalı zenginlerle kredi kartı yarıştırmak istemiyorsanız daha mütevazı seçenekler mevcut.
#Aspen17 yaşında işletmeciliğe başlayan, bu yıl sektörde 40. yılını dolduran Erol Kaynar, İstanbul’da Sortie, Limoncello, Salomanje gibi mekanların sahibi... Şu sıralar ünlü Fransız markası Fauchon Cafe’yi açmaya hazırlanan Kaynar’la Cento Per Cento’nun mutfağına girdim. Gece hayatıyla ilgili ilginç şeyler öğrendim...
Her yıl farklı bir konseptle sezon açan Sortie, 2010 yazına “Bosphorus BY Sortie” olarak giriyor. Erol ve Varol Kaynar kardeşlerin sahibi olduğu, Emre Ergani’nin işletmeciliğini yapacağı mekan, bugün açılıyor. Müzik koordinatörlüğünü ünlü DJ Suat Ateşdağlı’nın üstlendiği adreste her hafta parti olacak, alışıldığı üzere Biber, Blackk, Venge, Cafe de Paris, Fishmekan Public gibi popüler işletmeler hizmet verecek. Açılış öncesi Sortie’nin patronu Erol Kaynar’la buluştuk, merak ettiklerimizi sorduk.
Sevim Gökyıldız (64), emekli dış ticaret uzmanı, meraklı mutfak araştırmacısı ve gurme, yazar, gönüllü turizm elçisi, Mutfak Dostları Derneği’nin ikinci başkanı. Uzmanlık alanı dış ticaret olduğu için uzun yıllar Avrupa ülkelerini gezmiş. Kızının yaşadığı Fransa’da ayak basmadığı köşe kalmamış. 2001’den bu yana Annency’de "Istanbul La Magnifigue / Afiyet Olsun" adı altında Türk mutfağı günleri düzenliyor. Bu yıl da 17 Ekim - 2 Kasım arasında Anadolu lezzetlerini bu sehre taşıyacak. Annecy Gölü kıyısındaki kentin kayak turistlerinin ve yelkencilerin uğrak yeri olduğunu söyleyen Gökyıldız "Oysa çikolata ve peynirleriyle ünlü, gerçek bir lezzet mekanıdır. Yazın yelkenciler, kışın kayakçılarla dolan şehri gezmenin en güzel zamanı sonbahar" diyor.
Kafeler son yıllarda zaman geçirmek için en ideal mekanlar haline geldi. Bir zamanlar sadece kahve ve çay içmek için giderdik, şimdi yemek de yiyoruz, kahvaltı da ediyoruz. Bu değişimde, dünyanın dört bir yanından gelmiş kahveleri aynı dekor ve dizaynda satan kafe zincirlerinin bir bir açılmasının büyük etkisi oldu. Ama zincirlerin yanı sıra kendi konseptleriyle öne çıkan kafeler de kısa sürede tanındı, müdavimleri oluştu. Biz de bu hafta, konusunda uzman jüri üyelerimize İstanbul’un kafeleriyle ünlü Kadıköy Bağdat Caddesi’ndeki en iyi kafeleri sorduk.