Fıstık haberleri sayfasında Fıstık hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 6492 Fıstık haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Vitamin, mineral, posa, protein kaynağı olan kuruyemişler ve tohumlar adeta birer sağlık kaynağı. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, kalp sağlığından kansere, cilt güzelliğinden nörolojik bozukluklara kadar birçok alanda bu besinler çok etkili. Diyetisyen Betül Serttaş konu hakkında bilgiler verdi. İşte vücudumuza faydaları kanıtlanmış kuruyemişler…
#Kuruyemiş'Yeşil altın' olarak bilinen Antep fıstığının hasadı öncesi arazi sahipleri, hırsızlık olaylarına karşı olağanüstü tedbirler aldı. Motosikletle ya da yaya olarak devriye atan bekçiler, 7 gün 24 saat esasına göre nöbet tutuyorlar. Fıstığın değeri ile artan hırsızlık olaylarına karşı böyle bir yöntem geliştirildiğini anlatan Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdulkadir Deniz, günlük 1000 TL karşılığında arazilerde bekçilerin görev yaptığını belirtti.
#GAZİANTEPHamurunun çıtırtısı ve Antep fıstığının yeşiliyle göz alan katmer, en sevilen tatlılarımızdan... Kendine has hamur açma tekniği tıpkı baklava gibi büyük bir ustalık gerektiriyor, yapılışını izlemek bile mest ediyor. Jürimize katmeri hakkıyla pişiren adresleri sorduk.
#KatmerBatman'da gelecek ay hasadına başlanacak fıstık bahçelerinde üreticiler, mahsulleri çalınmasın diye silahla nöbet tutmaya başladı. Bahçeden tüccarlara kilosu 140-170 liradan satılan fıstık için hasat dönemlerinde 7 gün 24 saat nöbet tuttuklarını söyleyen Deveboynu köyünden İdris Aba, "Olgunlaşan fıstıkların çalınmaması için uykusuz kaldığımız oluyor" dedi. Almanya'nın Bochum şehrinde yaşayan ve tatil için geldiği köyünde yakınlarıyla nöbet tutan Selman Sezgin de "Ben de yakınlarımın nöbet tuttuğu tarlalarda onlara eşlik ediyorum" diye konuştu.
#FıstıkBatman'da gelecek ay hasadına başlanacak fıstık bahçelerinde üreticiler, mahsulleri çalınmasın diye silahla nöbet tutmaya başladı. Bahçeden tüccarlara kilosu 140-170 liradan satılan fıstık için hasat dönemlerinde 7 gün 24 saat nöbet tuttuklarını söyleyen Deveboynu köyünden İdris Aba, "Olgunlaşan fıstıkların çalınmaması için uykusuz kaldığımız oluyor" dedi. Almanya'nın Bochum şehrinde yaşayan ve tatil için geldiği köyünde yakınlarıyla nöbet tutan Selman Sezgin de "Ben de yakınlarımın nöbet tuttuğu tarlalarda onlara eşlik ediyorum" diye konuştu.
#BatmanTürkiye genelinde birbirinden farklı fıstık çeşidi bulunmaktadır. Özellikle soslu, kavrulmuş ve çiğ fıstık sevilerek tüketilmektedir. Fıstık kilo aldırır mı? Diyette soslu, kabuklu, kavrulmuş ve çiğ fıstık yemek kilo yapar mı tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#EğitimBaklava üreticileri artan fıstık fiyatlarını protesto etmek için fıstıklı baklava üretimine bir süre ara vereceklerini açıkladı. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, “Bir süre fıstıklı ürünlere ara verelim, üretmeyelim. Ürünlerimizi cevizli, fındıklı yapalım. Son bir ayda fıstık 240 liradan, 440 liraya çıktı. Fiyatlar spekülatif şekilde yükseltildi. Bu hem ülkemize hem de sektöre zarar veriyor” yorumunu yaptı.
#Baklava Ve Tatlı Üreticileri Derneği‘11 ayın sultanı ramazan’, ramazanın sultanlarından biri de güllaç... İçine ceviz de konuyor, Antep fıstıklısı da yapılıyor... Hafifliği ve lezzetiyle yeri ayrı, her zaman da bulunamıyor. Ramazanın son haftasına girerken sütünü iyi çekmiş, şeker kıvamı doğru ve iç malzemesi bol tutulmuş lezzetli güllaçların peşine düştük. Jürimize en beğendiği adresleri sorduk.
#GüllaçBatman yöresinde 'yeşil altın' olarak bilinen fıstığın hasat döneminin başlamasıyla birlikte, arazilerdeki güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı. Bekçiler, geceleri bahçelerin çevrelerinde av tüfekleriyle ağaçlardaki mahsulün çalınmaması için nöbet tutuyor.
#Batmanİstanbul'da yaşayan 64 yaşındaki Yusuf Çebi, bundan tam 32 yıl önce çam fıstığı yediği esnada fıstığı nefes borusuna kaçırdı. Şiddetli bir şekilde öksürmeye başlayan ve terleyen Çebi, şikayetleri artınca doktora gitti. Farklı hastanelerde tümör şüphesi ile araştırılan Çebi, yıllarca verilen tedavilerden yarar görmedi. 32 yıl sonra yapılan tetkiklerde akciğerin sağ tarafında tespit edilen çam fıstığı bronkoskopi ile alındı.
#Yusuf ÇebiKONYA'da kamyon şoförlüğü yapan Cafer Doğan, beslediği papağanı omzuna alıp, sokakta geziyor ve onunla çay ocağına gidip otuyor. Kuşları sevdiğini belirten Doğan, 'Fıstık' adını verdiği papağını 45 günlükken aldığını ve 3 yıldır da beslediğini, her yerde hatta sokakta bile onu omzuna alıp gezdiğini söyledi.
#KonyaYeni tatlar keşfetmek isteyenler artık sosyal medyanın işaret ettiği adreslere akın ediyor. Sosyal medya sayesinde adını duyuran, kapısında kuyruklar oluşan mekânlardan biri de Cim’s Cream&Puff. Fransız sanat pastacılığı tarzında ürünler yapan küçük dükkân, lezzetli pastalarıyla daha da ünleneceğe benziyor.
#Uygar TAYLANABD Başkanı Donald Trump’ın çelik ve alüminyum ithalatına yönelik yeni gümrük vergileri planı, Avrupa Birliği (AB) ve Almanya’dan sert tepki gördü. ABD’nin yeni gümrük vergileri planı, küresel çapta bir ticaret savaşı endişelerini yeniden alevlendirdi. AB ve Almanya, Trump yönetiminin bu kararından vazgeçmesi için diplomatik çabalarını sürdürürken, olası bir ticaret savaşının küresel ekonomiye vereceği zarar konusunda uyarılar artıyor.
#ABDRamazan ayı denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri de güllaç tatlısı oluyor. Hafifliği nedeniyle uzmanların da önerdiği güllaç, yapımının pratikliği nedeniyle de tercih ediliyor. Ramazan ayında güllaç tatlısını her pastanede veya fırında bulmak mümkün. Ancak evde güllaç yapımını öğrenerek damakları şenlendiren bu tatlıyı her daim sofralarınıza ekleyebilirsiniz. Peki, güllaç nasıl yapılır? Güllaç yaprağı evde yapılır mı? İşte evde güllaç tarifi
#Güllaç Nasıl Yapılır?Ramazan, şehirlerin büyülü atmosferini daha da derinleştiren özel bir ay... Bu kutsal ayda tarihî sokaklarda gezinmek, kutsal mekânları ziyaret etmek ve manevi anlamda kendinizi yenilemek için yola çıkmanın tam zamanı… Bu hafta uzmanlarımıza ‘Ramazan ruhunun en iyi hissedileceği rotalar hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden özel 10 adresi önerdiler.
#RotaMevsimin en sevilen meyvelerinden biri portakal. Keklerden salataya, balıktan sebzelere içine girdiği her şeye lezzet katar. Kabuğu bile tek başına yeter; ister reçelini yapın, ister kokusundan faydalanın. Şahane rengi de cabası... Biz de bu meyvenin doğal aromasıyla mutfağınızı şenlendirmeniz için şeflerden hem leziz hem sağlıklı portakallı tarifler aldık.
#Yazgı Patar‘Kavak Yelleri’ dizisiyle herkesin kalbini kazandı. Yeteneğinin yanında duru güzelliğiyle de sevildi. 24 Ocak’ta vizyona girecek olan ‘Tete ve Masal: Rüyalar Diyarı’ filminde bir prenses olarak karşımıza çıkacak Pelin Karahan “Hayata atıldıkça prenses tarafım geri planda kaldı” diyor. Onunla hayatı, çocuklarını, evliliğini ve yaşadıklarını konuşuyoruz: “Bazen seni sadece güzel zannediyorlar, kimse zekânla ilgilenmiyor.”
#Pelin KarahanAntalya'da şehirlerarası otobüs terminalinde x-ray cihazından geçirilirken fark edilen 'Rhesus' türü yavru maymun, Antalya Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı'nda yaşamına devam ediyor. 'Fıstık' adı verilen yavru maymunun adaptasyon sürecine ilişkin bilgi veren Doğal Yaşam Parkı Müdürü Aygül Arsun, “Bu süreçte Fıstık daha keyifli ve neşeli" dedi.
#Maymunİstanbul’daki Hüseyin Aycibin İlkokulu, öğrencilerine sunduğu imkanlarıyla özel okulu aratmıyor. Okulda açılan ve öğrencilerin yaşayarak İngilizce öğrendiği ‘İngilizce müzik sınıfı’, meyve ve sebzelerin yetiştiği ‘ekobahçe’ ile öğrenciler, hayata dair birçok beceriyi okulunda deneyimleyerek öğreniyor.
#Hüseyin Aycibin İlkokuluYeni yıl onlara çok büyük heyecanla geliyor; bebeklerini bekliyorlar. Uzun zamandır istiyorlardı ama beklemedikleri bir anda ufaklık kapılarını çaldı: “Cannes Film Festivali’ndeydim. Cansel Türkiye’deydi. Bir şekilde hissettim” diyor Zeynep Tuğçe Bayat. Doğuma sayılı günler var, bebeklerini her an kucaklarına alabilirler. Bir yandan yeni projeleri için koşturuyorlar, setlere ara vermeden çalışıyorlar. Cansel Elçin ve Zeynep Tuğçe Bayat’la buluşup heyecanlarını paylaşıyoruz, onlar da çocuklarının ismini ilk kez bize söylüyor: “Atlas olacak. Evrensel bir isim olsun istedik.”
#Cansel ElçinGıda güvenliği, son yıllarda tüketicilerin en çok endişe duyduğu konulardan biri. Halk sağlığını hiçe sayan firmalar, akıl almaz hilelerle gıdalarımızı kirletiyor. Bugüne kadar süte çamaşır suyu, zeytin yağına makine yağı, tereyağına patates püresi, salçaya gıda boyası, sucuğa at eti, eşek eti, sakatat karıştırdılar. Bu gıda hileleri 'Biz ne yiyoruz' diye sorgulatmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan 'taklit ve tağşiş ürünler listesi yine aynı tartışmanın fitilini ateşledi. Bakanlığın açıkladığı son listede sumak ve pul biberler gibi baharatların içine tekstil boyası koyan firmalar ifşa edildi.
#Gıda Sahtekarlığıİstanbul’da 2 yaşındaki oğlu Abdurrahman Mert’in 1,5 aydır geçirdiği öksürük nöbetlerinin sebebi hastanede ortaya çıktı. Bronkoskopi yöntemi ile Abdurrahman Mert’in akciğerinde fındık parçası olduğu tespit edildi. Fındık parçasının çıkarılması ile Abdurrahman Mert öksürük nöbetlerinde kurtuldu. Prof. Dr. Erkan Çakır, “Böyle bir durum yaşandığında ilk anda Heimlich Manevrasını yapmak lazım” dedi.
#Öksürükİstanbul’da 2 yaşındaki oğlu Abdurrahman Mert’in 1,5 aydır geçirdiği öksürük nöbetlerinin sebebi hastanede ortaya çıktı. Bronkoskopi yöntemi ile Abdurrahman Mert’in akciğerinde fındık parçası olduğu tespit edildi. Fındık parçasının çıkarılması ile Abdurrahman Mert öksürük nöbetlerinde kurtuldu. Prof. Dr. Erkan Çakır, “Böyle bir durum yaşandığında ilk anda Heimlich Manevrasını yapmak lazım” dedi.
#AkciğerYeni yıla sayılı günler kala, başkentte yılbaşı hazırlıkları sürüyor. Pasta şefi Esra Zeynep Kökten, yeni yıl sofralarının vazgeçilmezlerinden olan yaş pastalar için, “Yılbaşı akşamında insanların tercihleri daha çok gelenekselden yana, çikolatalı klasik pastalar satışlarımızda ilk sırada” dedi.
#Esra Zeynep Kökten27 sene önce hayatımıza girdi. Onun şarkılarıyla âşık olduk, aşk acısı çektik. Hayatını gözümüzün önünde yaşadı, onunla üzüldük, sevindik. Şimdi geçmişe baktığında “Bu yaşanmışlıklar beni ben yaptı, bir sürü yangının içinden çıkıp canım acısa da Zümrüdüanka kuşu gibi küllerimden doğmayı öğrendim” diyor. Deniz Seki’yle yeni şarkısı ‘Benim Hikayem’ için buluşuyoruz. Bugününü, aşkı ve şarkısından yola çıkarak hikâyesini konuşuyoruz: “Bu hikâyede yanan ben oldum. Tabii önce ben yandım, sonra da istemeden ailemi ve yakınlarımı yaktım herhalde.”
#Deniz SekiOsmanlı arşivlerine dalarak, kadı sicillerinden kent müzelerine uzanarak, daha önce hiç görülmemiş çapta bir baklava kitabı yazdılar... Tarihçiler Burak Onaran ve Priscilla Mary Işın’ın yazdığı kitaba yakından baktık ve bu kitabı hazırlatan Murat Güllü’ye de günümüz baklavacılığını sorduk.
#Yazgı PatarYeni yıl sofralarımızda farklı kültürlerden gelen birçok değişik ‘vazgeçilmez’ ürün olsa da kuruyemişler ülkece ortak paydamızdır. Yemek öncesi, sonrası demez, gece boyu atıştırırız. Kuruyemişini henüz almamış olanlar için Türkiye’nin en iyi 10 kuruyemişçisini uzman jürimize sorduk. Epey pahalı da olan bu lezzetleri alırken en azından verdiğimiz paraya değsin diye en iyi adresleri sıraladık.
#Pınar TahirlerDüşük maliyetli havayolu şirketleri daha ucuza bilet satabilmek için giderleri ucu ucuna ayarlıyor. Örneğin birçok havalimanında köprüye yanaşmıyor, bunun için ekstra ödeme yapmıyorlar. Uçak içinde ‘ikramı’ satıyorlar. Koltuk seçimi, fazla bagaj gibi birçok şeyden ek gelir elde ediyorlar. Bu durum bilet fiyatlarının daha düşük olmasını sağlıyor. Düşük maliyetli (low cost) havayolu demek kalitenin düşük olduğu anlamına gelmiyor.
#PegasusYeni yılı birlikte karşılamak istediğimiz pek çok kişi vardır ama herkesle aynı anda program yapmanın imkânsızlığını da göz ardı edemeyiz. Böyle geniş ve birbirinden farklı arkadaş grupları için yılbaşı öncesi dönemde ‘erken yeni yıl partileri’ düzenlemek âdettendir. Bir hafta iş arkadaşlarıyla, birkaç gün sonra mezun gruplarıyla ya da tüm kuzenler buluşarak yapılacak büyük partiler için evde hızlıca hazırlanacak leziz ve şık sofralarda hindi gibi alışılmış ve görkemli tabaklar değil, şaşırtıcı ve pratik lezzetler olur. Bu tarz sofralarda sizi bir şef edasıyla gururlandıracak harika tarifler aldık.
#Yazgı Patarİkisi de başarılı ve yetenekli... Biri 13 yaşında hayatımıza girip sayısız iyi işe imza attı. Kenan İmirzalıoğlu’yla evliliği ve çocukları da hep merakımızı cezbetti. Diğeri basamakları adım adım çıktı, ekranın en parlak başrol erkek oyuncularından biri oldu. Sinem Kobal ve Alp Navruz 13 Aralık’ta vizyona girecek ‘Her Şeyin Başı Merkür’ filminde ilk kez partner oldular. İkiliyle bir araya geldik; oyunculuk, hayat ve astroloji üzerine sohbet ettik: “Ay’ın, Güneş’in, gezegenlerin hareketinin bir enerjisel karşılığı mutlaka vardır.”
#Sinem KobalKaradeniz’de muhtelif balıklar avlanır ama bir Karadenizli evden çıkarken “Akşama hamsi mi alayım, balık mı” diye sorar. Balıkçıları da “Hamsi var, balık var” diye bağırarak satış yapar. Karadeniz’in baş tacı hamsi tava, bu hafta Instagram adresimiz @hurriyetlezzetlihayat’taki anketimizde de istavrit tavaya fark attı, ankete katılanların yüzde 72’sinin favorisi oldu. Sular soğudukça lezzeti artan hamsinin adını kışın en sert dönemi ‘hamsin’den aldığı rivayet edilir. Mevsimi gelen ve şimdilerde bolca bulduğumuz bu lezzet aynı zaman da çok da sağlıklı. Kışın balık bereketini başarılı şeflerin özel hamsili tarifleriyle değerlendirin.
#HamsiMehmet Akif Ersoy Çok Programlı Anadolu Lisesi’nin yiyecek içecek hizmetleri alanı öğrencileri okulda çikolata üretmekle kalmadı bir de ürettikleri çikolataları bir marka altında satışa sunma aşamasına geldiler. Öğrenciler tarafından okulda üretilen, beyazdan bittere, karamelliden fıstıklıya çeşit çeşit çikolata yakında ‘Asım’ markasıyla piyasada olacak. Çikolata fabrikası gibi çalışan okulun, mutfağından servis alanına kadar tüm bölümleri şık bir restorana benziyor.
#Mehmet Akif Ersoy Çok Programlı Anadolu LisesiHazır yufkayla genelde börek yapsak da aslında yufkayı ana yemekten tatlıya birçok şekilde değerlendirebiliriz. 2 yufkayla yapacağınız kebap, geleneksel bademli perde pilavı ve helvalı rulo tariflerimi deneyin. Bu basit malzemenin lezzete olan katkısına inanamayacaksınız.
#Yufka