Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, "Sezonun ilk ayında (eylül) geçen yıla göre ihracatımız yaklaşık yüzde 75 artmış durumda. Bir ayda 46 bin ton civarında iç fındık ihracatı yapıldı. Bu hızla devam ettiğimiz takdirde bu sezon 310 bin ton fındık ihraç edilebilir. Fındığı işlenmiş formda, çikolata, pasta ve bisküvinin içinde satabilirsek ülkemize uzun dönemde 5-6 milyar dolar getiri sağlamamız mümkün olacaktır" açıklamasında bulundu.
#Karadeniz Fındık Ve Mamulleri İhracatçıları BirliğiKFMİB Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç: "Fındık ihracatı deyip geçmemek lazım. Türkiye'nin 170 milyar dolara yaklaşan toplam ihracatı içerisinde 2-3 milyar dolar çok büyük bir rakam olmasa da katma değer açısından fındık artık en önemli ürünlerimizden bir tanesidir." açıklamalarında bulundu.
#Fındık İhracatıOrdu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali İslam, "Çok köklü ocak sisteminin içine makine girmesinde ve çalışmasında zorluklar var. Mekanizasyon açısından fındıkta tek köklü sistemin daha uygun olduğu görülüyor." dedi.
#OrduTürk fındığının ‘külleme’ hastalığı ile başı dertte. Fındığın yapraklarında başlayan ve ürüne kadar etki eden hastalık nedeniyle fındık üretiminde son 3 yılda yüzde 20’lik kayıp yaşandı. Bu kaybın maliyetinin 500 milyon doları bulduğu ifade edilirken, hastalıktan kurtulmanın maliyetinin ise 1 milyar TL’yi bulabileceği belirtiliyor.
#İstanbul Fındık Ve Mamulleri İhracatçılar BirliğiFındıkta yanlış hasat ve harman uygulamalarının, verim ve kalitede kayıplara neden olabileceği bildirildi. Fındık Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Aysun Akar, yaptığı açıklamada, bir yıl boyunca harcanan emeğin karşılığının hasatta alındığını söyledi.
#Fındık Araştırma Enstitüsü