Yeni Kaspersky raporuna göre finansal tehdit ortamı salgın sürecinde büyük bir değişime sahne oldu. Financial Cyberthreats in 2020 (2020'de Finansal Siber Tehditler) başlıklı rapora göre bu dönemde PC'ler ve mobil cihazlar yoluyla yayılan toplam tehdit hacmi azalırken, yeni ve gelişmiş yayılma teknikleri kullanan siber suçlular boy göstermeye başladı. Özellikle mobil finansal kötü amaçlı yazılımlardan kaynaklanan saldırıların coğrafyası çeşitlendi ve kapsamı arttı.
#Kaspersky2021'de birçok finansal siber suç örgütü Bitcoin'i daha sık hedef alırken, diğer siber suçlular daha fazla gizlilik için kurbanlardan ödeme talep ederken transit kripto para birimlerine geçiş yapacak. Üstelik DDoS veya fidye yazılımı saldırılarının devamı olarak gasp uygulamaları daha da yaygınlaşacak, fidye yazılımı operatörleri kurbanları hedeflemek için gelişmiş istismar tekniklerini pekiştirecek ve kullanacak.
#TelefonCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda, 40. İSEDAK Toplantısı Açılış Programı'na katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "İsrail'le ticari işlemleri tamamen durdurduk. 9.5 milyar dolarlık ticaret hacminden fedakarlıkta bulunduk" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanDolandırıcılar şimdi de Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ismini kullanarak vatandaşları hedef alıyor. Sahte mesajlarla prim borcu veya çeşitli ödemeler hakkında yanıltıcı bilgiler sunan dolandırıcılar, kullanıcıları tuzağa çekmek için pek çok yöntem kullanıyor. Dikkat edilmesi gerekenleri Prof. Dr. Ali Murat Kırık, Hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Siber GüvenlikHükümetin ülkenin karşılaşabileceği 'en kötü durum senaryolarına' karşı hazırladığı ulusal risk kaydı bugün İngiltere'nin en çok konuşulan konusu oldu. Rapora göre ülkede milyonlarca kişinin hastanelik olmasına neden olacak yeni bir pandemi olasılığının yüzde 5 ila 25 arasında olduğunu tahmin ediliyor. Uzmanlar olası salgının da tıpkı koronavirüs gibi solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklanabileceğini ve 840 bin insanın ölümü ile sonuçlanabileceğini belirtiyor.
#İngiltere2022’yi geride bırakmaya başladığımız şu günlerde 2023’ü heyecanla beklemeye başladık. Yeni umutlarla, hedeflerle alınacak kararlar gerçekleştirilecek projeler olacak hedefimizde. Teknoloji ise yine şüphesiz her zaman olduğu gibi destekleyicimiz. O zaman gelin teknolojinin 2023 gündeminde neler, hangi trendler var bir göz atalım.
#2023 Teknoloji Gündemi Ve TrendlerŞirketler ve devlet kurumları için en büyük tehditlerin başında veri ihlali geliyor. Veri ihlalleri büyük maddi kayıplara neden olmanın yanı sıra kurumsal imaj açısından da ciddi sorunlar yaratıyor. İş dünyasının kayda değer bölümünün dijital dönüşüme ve onun gereklerine entegre olması ile veri kullanımına dair birçok husus çarpıcı şekilde önem kazandı. İş akışlarında veri ve veriye dayanan çalışma şekillerinin ön plana çıkması sonucunda ise dijital güvenlik sorunları daha kritik hale geldi.
#Sponsorlu İçerikUzmanlar, Türkiye'de 2020'nin üçüncü çeyreğiyle 2021'in ikinci çeyreği arasında popüler bilgisayar oyunları kılığında kötü amaçlı yazılım ve istenmeyen yazılım kılığına girmiş 46 bin 616 kötü amaçlı saldırı tespit etti ve önledi.
#GüvenlikESET, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Japonya ve Brezilya'da 10 binden fazla kişiyle gerçekleştirdiği araştırmayla, tüketici segmentinde finans teknolojisi (FinTech) uygulamalarının kullanımı konusunu inceledi. Araştırmaya katılanların yalnızca yüzde 17’si oluşabilecek risklerle ilgili bilgilerinin yeterli olduğunu düşünüyor.
#EsetSiber güvenlik her geçen gün önem kazanan bir konu haline gelirken, son trendler bulut tabanlı ve mobil odaklı tehditlerin arttığını ortaya koyuyor. Keepnet Labs’in açıkladığı 2021 kurumsal siber güvenlik trendlerine göre saldırı tiplerinde bilgisayar korsanlığını kimlik avı izliyor.
#HackerCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde, Ekonomi Reformları Tanıtım Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Esnaf kardeşlerime müjde vermek istiyorum. Reformlar arasında küçük esnafa yönelik vergi muafiyeti de yer alıyor. Kuaför, tesisatçı, tamirci, gibi yaklaşık 850 bin esnafımızı gelir vergisinden muaf tutuyor, beyan yükümlülüklerini de kaldırıyoruz." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan sağlık ve yazılım alanında adım atılacağını söyledi ve iki yeni yapıyı duyurdu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanFortinet, yılda iki kez yayınladığı FortiGuard Labs Küresel Tehdit Raporu’nun en yeni bulgularını paylaştı. 2020’nin ikinci yarısında elde edilen tehdit istihbaratı, siber saldırganların dünyanın farklı noktalarında gerçekleştirdiği atakların ölçeğini artırmak için sürekli genişleyen saldırı zemininden kazandıkları avantajı en üst seviyeye çıkardığını gösteriyor. Bu da daha önce görülmemiş bir siber tehdit zemininin oluşmasına neden oluyor. Kendini geliştirme konusunda son derece başarılı olan saldırganlar, yıkıcı etkiler yaratan gelişmiş saldırı zincirleri oluşturuyor. Geleneksel ağın dışında yer alan uzaktan çalışanları ve uzaktan eğitim alanlarını da hedef alan saldırganlar, bu sırada dijital tedarik zincirlerini ve ağ merkezini hedef alırken daha da çevik olduklarını gösteriyor.
#TeknolojiTSB Başkanı Atilla Benli "Emeklilik Gözetim Merkezi’nin 18 Aralık 2020 verilerine göre BES ve otomatik katılımdaki toplam katılımcı sayısı 12,6 milyonu aştı. Devlet katkısı dahil toplam fon büyüklüğü ise yaklaşık 171 milyar TL’ye ulaştı" dedi.
#TSBPek çok kullanıcı farkında değil, ancak internetin tehlikeli suları olarak da bilinen ve Google'ın uzak durduğu Dark Web, bilgileri hack'lenenlerle dolu. Siber saldırganlar, kişisel bilgileri ele geçirdiklerinde Dark Web üzerinden oldukça düşük fiyatlara satıyor ve mağdur kullanıcıların sayısı gün geçtikçe artıyor.
#GüvenlikTrend Micro’nun düzenli olarak her yıl hazırlanan Siber Güvenlik Endeksi (CRI) açıklandı. Avrupa, Asya-Pasifik ve ABD’deki kuruluşların BT yöneticilerinden toplanan kapsamlı veriler ışığında oluşturulan endeks, tüm bölgelerde risk seviyesinin yüksek olduğunu gösteriyor.
#Trend MicroSiber savaşlar ulusal veya küresel güvenliğe tehdit oluşturuyor mu? Siber sektörde istihbaratın özelleştirilmesinin etkisi nedir? Siber savaşlar insanların günlük hayatlarını nasıl mahvedebilir? Siber suçları onların gerçek faillerine atfetmek gerçekten mümkün mü? Enformasyon savaşı kansız olacak mı, yoksa sanal eylemlerin gerçekten kan dökme potansiyeli var mı? Devlet veya devlet dışı aktörlerden siber üstünlüğü ele geçiren var mı? Devletler siber saldırılara ne zaman ve nasıl yanıt vermeli? Aktif veya pasif savunma pozisyonu en iyi seçenek mi? Halihazırda siber saldırılara karşı siber saldırı düzenlemeyi meşru ve hukuki kılan uluslararası bir yasal çerçeve var mı? Son derece karmaşık güvenlik problemleri barındıran ve çoklu bilinmeyenlerle dolu olan gelecekteki siber savaş ortamını tanımlayabilmek için yanıtlanması gereken uzun bir soru listesi var.
#GüvenlikSon dakika haberleri...Gelecek 20 yılda dünya için en büyük risklerin "biyolojik tehlikeler", "siber tehditler" ve "uzay çatışmaları" olduğu bildirildi. Oxford Üniversitesi'nden Profesör Nayef Al-Rodhan, gelecek 20 yılda dünya için en büyük risklerin "biyolojik tehlikeler", "siber tehditler" ve "uzay çatışmaları" olduğunu bildirdi. Al-Rodhan, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) için kaleme aldığı yazıda, 2040'a kadar ortaya çıkabilecek 3 yıkıcı riski gündeme getirdi. Dünyanın çeşitli dönüştürücü teknolojilerdeki benzeri görülmemiş gelişmeyle giderek daha birbirine bağlı ve bağımlı hale geldiğine işaret eden Al-Rodhan, bu durumun faydaları olduğu kadar önemli riskler de taşıdığını kaydetti.Al-Rodhan, dünyanın 2040'a kadar karşılaşabileceği risklerin "biyolojik tehlikeler", "siber tehditler" ve "uzay çatışmaları" olduğuna işaret ederek, uluslararası iş birliğinin bu tehditlere karşı hazırlıklı olmak için önem taşıdığını vurguladı.
#Uzay ÇalışmalarıFortinet, küresel tehdit istihbaratı ve araştırma ekibi FortiGuard Labs'ın 2021'e ve devamına yönelik tehdit zeminine dair öngörülerini paylaştı. Siber güvenlik uzmanları, akıllı uçların atak vektörü olarak kullanılması ile gelecekteki siber saldırıların hız ve ölçeğinde dramatik artış öngörüyor.
#Fortinet2021 yılına ait siber tehditler ve en yeni güvenlik trendlerine dair öngörüler açıklandı. 2021 Siber Güvenlik Raporu'nda üst düzey koruma için çok faktörlü kimlik doğrulama ve yapay zeka destekli çözümlerle bilinmeyen tehditlere karşı önlem almanın önemine dikkat çekildi.
#Yapay Zeka2020'nin ilk altı ayında petrol, gaz ve bina otomasyonu endüstrilerinde saldırıya uğrayan sistemlerin oranı 2019'un ilk yarısına göre artış gösterdi. Bu büyüme, siber suçluların daha hedefli ve odaklanmış tehditlere yönelmesi sonucunda çoğu endüstride saldırıya uğrayan endüstriyel kontrol sistemi (ICS) bilgisayarlarının yüzdesinin düşmesiyle gerçekleşti.
#Otomasyon