İstanbul Beşiktaş'taki arkeolojik kazılar, İstanbul'un bilinen tarihini değiştiriyor. Çalışmalardaki son aşamada 8 metre derinlikte Kalkolitik döneme yani milattan önce 4500-5000 yıllarına ait pişmiş topraktan yapılan çanak - çömlek parçaları olan keramikler bulundu. Bu buluntularla İstanbul'un bilinen tarihi daha eski dönemlere taşındı. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal, "Bu İstanbul için, hele Beşiktaş için hiç beklenen bir durum değildi. Çok önemli bir arkeolojik keşif" dedi.
#İstanbulİstanbul Beşiktaş'ta metro istasyonu olacak alanda İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından yürütülen kazılarda deniz seviyesinden 1 buçuk metre derinlikte dairesel taş dizileri bulundu. Çalışmalar ilerledikçe bunların M.Ö. 3500-3000 yıllarına ait kurgan tipi mezarlar olduğu ortaya çıktı. Yaklaşık 6 bin yıllık buluntuların dünya göç haritasını değiştirebileceğini söyleyen arkeolog Mehmet Ali Polat, "Buradaki son veriler, buradaki mezarlar, içerisindeki küçük buluntular ve runik alfabe sembolleri değerlendirildiği zaman Anadolu'dan Balkanlara, oradan Avrupa'nın Kuzeydoğusu ve Karadeniz'e doğru göç haritasını değiştirebilir" dedi. Mezarların Türkiye'de bulunmuş en eski kurgan tipi mezarlar olması nedeniyle öneminin büyük olduğunu ifade eden Polat, ''Bunların önemi ise bu figürinlerin benzerini bugüne kadar bulamamış olmamız'' ifadelerini kullandı.
#İstanbulKültür ve Turizm Bakanlığı'nın tarihi eser kaçakçılığıyla mücadele çalışmaları kapsamında Macaristan'da tespit edilen Anadolu kökenli Roma Dönemi'ne ait 412 eser daha Türkiye'ye getirilecek. Macaristan'dan iadesi sağlanan eserler, resmi temaslarda bulunmak üzere ülkeye gidecek Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na 25 Şubat'ta törenle teslim edilecek.
#Kültür Ve Turizm Bakanlığı‘Maziyi korumak’ başlığı altında Sadberk Hanım Müzesi’nden 200’ü aşkın eser ‘Meşher’de sergileniyor. Sergilenen eserler, müzenin Arkeoloji ve Türk–İslam Sanatı koleksiyonlarından seçildi. Etkinlikler müzenin kuruluşunun 40’ıncı yılı dolayısıyla gerçekleştiriliyor.
#Yazarİzmir'in Namazgâh semtinde bulunan Agora, İon agoralarının en büyük ve en iyi korunmuş olanı olarak kabul ediliyor. Roma Döneminden (M.S. 2. yy) kalma olan ve Hippodamos şehir planına göre merkeze yakın yerde üç kat halinde inşa edilen İzmir Agorası, zamanında kentin devlet agorası olarak işlev gördü.
#Tarihi Agoraİstanbul İli Yüzey Araştırmaları (İstYA) Projesi kapsamında geçen yıl Beykoz'da bulunan yontma taş dönemine ait taşınabilir kaya sanatına ait nesnelere, bu yılki çalışmayla yeni objeler eklendi. Ağustos ve eylülde yapılan yüzey araştırmasında bulunan yontma taş buluntularıyla birlikte bölgede ilk kez karşılaşılan inanç veya kült ile ilişkilendirilebilecek yeni objeler, İstanbul'un kültür tarihi ve ülke arkeolojisi açısından öneme sahip... Doç. Dr. Emre Güldoğan, "Eserler üzerinde uzmanlarla yaptığımız görüşmeler ve kendi değerlendirmelerimiz sonucunda söz konusu buluntuların hem formlarının hem de üzerindeki izlerin 2018'deki örnekler gibi insan elinden çıktığı belirlendi. Benzerlerine tarih öncesi dönemlerde dünyanın farklı bölgelerinde rastlanılan bu buluntular, İstanbul'un tarih öncesi dönemlerdeki rolünün anlaşılmasında önemli katkılar yapacak'' dedi.
#İstanbul İli Yüzey Araştırmaları ProjesiBeşiktaş’ta metro kazılarında ortaya çıkan ve İstanbul’da ilk Türklerin izleri olarak yorumlanan kurgan tipi mezarlar için açık hava müzesi şeklinde koruma ve sergileme kararı alındı. Metro istasyonunu kullananlar cam bloklar üzerinden mezarları görebilecek.
#GazetehaberleriÜlkemizde 2018 yılında 350’ye yakın arkeolojik kazı çalışması yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu kazılara 26 milyon lira ödenek tahsis etti. Ayrıca müzeler tarafından sürdürülen 50’ye yakın kurtarma kazısı yapılıyor. Bu yıl arkeolojik kazılardan ortaya çıkarılan 10 önemli buluntu arasında İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından sürdürülen Beşiktaş metro kurtarma kazılarında bulunan iki figürin de yer alıyor.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıBeşiktaş’taki metro kazıları şaşırtmaya devam ediyor... Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ile İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından sürdürülen tunç çağı mezar kazılarında bugüne kadar kurgan tipi 69 mezar bulundu. Kazıların sürprizi ise 5500 yıllık 2 figürin (antik heykelcik) oldu. Bir anne-kız olduğu sanılan 10 ve 7 cm boylarındaki figürinleri ilk kez Hürriyet görüntüledi.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıKONYA’nın Çumra İlçesi’ndeki 9 bin yıllık neolitik yerleşim yeri Çatalhöyük’teki geçen yıl yapılan kazılarda taştan iki kadın figürü, yaşlı kadınları sembolize ediyor. Kazı Başkanı Stanford Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ian Hodder, göbekleri, kalçaları ve göğüsleri oldukça belirgin iki taş kadın figüriyle ilgili, "Bu figürlerin ana tanrıça yerine yaşamları boyunca toplumsal bir statü ve prestij elde etmiş yaşlı kadınları temsil ettiği düşünülmektedir” dedi.
#Çatalköyük