GASTRONOMİ, artık bütün dünyada yükselen bir trend ve çok önemli bir katma değer kaynağı. Ben gastronomi kavramı için “mutfak ekonomisi” ifadesini kullanıyorum. Çünkü yerel, bölgesel ve ulusal yeme-içme kültürünün tüm boyutlarıyla ele alınması, değerlendirilmesi ve tanıtımının yapılması süreci, aynı zamanda ekonominin her alanında stratejik sonuçlar yaratıyor. Son tahlilde, kırsal kalkınmayla birlikte tarım ve gıda ekonomisinin gelişmesinde ciddi bir rol oynuyor. Tabii söz konusu sürecin olmazsa olmaz aşamaları var. Bunlardan birisi de hiç şüphesiz, yerel ve bölgesel ürünlerin coğrafi işaret ile tescillenmesi... Bugün sizlere bu konuda iki güzel örnek vermek istiyorum.
#1TEKRAR altını çizerek söylemekte fayda var. Ödemiş’te son 20 yıl içinde önemli bir gelişme yaşandı. Aslında buna gelişme demekten çok “dönüşüm” demeliyiz. Çünkü üretim ve ürün deseni büyük ölçüde değişti. Süt hayvancılığıyla birlikte süs bitkileri üretiminde de büyük sıçramalar meydana geldi. Öyle ki bölge; artık yurtiçi talebi karşılamaktan öte ciddi ölçüde süs bitkileri ihracatından söz eder hale geldi. Peki şu anda sektörde neler oluyor ve hangi gelişmeler yaşanıyor? Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği (SÜS-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ardıcak’a bu soruları sordum.
#1ÖDEMİŞ Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Ballı, aynı zamanda Ödemiş Fidancılık Süs Bitkileri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nin de başkanlığını sürdürüyor. Diğer haber ve yazılarda da ısrarla vurguladığımız gibi bölgede süt hayvancılığı ile birlikte süs bitkileri üretim, sanayi ve ihracatı fazlasıyla öne çıkmış bulunuyor. Bu gerçekliğe dayalı olarak Kooperatif Başkanı Olgun Ballı şu değerlendirmeyi yapıyor:
#1İZMİR Ticaret Borsası’ndaki basın danışmanlığından beri tanırım: Son 2 yılda, Tire Süt Kooperatifi’nin anlatıldığı “Mustafa Kemal’in Çiftçileriyiz” ve İzmir’in en uzun süreli belediye başkanı Aziz Kocaoğlu’nun özgeçmişinin yer aldığı “Aziz” adlı kitapları yazan Gazeteci Reşat Yörük... İki yeni kitabı var, Varyant Yayıncılık’tan. Kooperatifçiliğin önemli ismi Selçuk Bilgi’yi anlattığı, “Bir hayalin peşinden: SELÇUK BEY” ve mizah dolu anıların yer aldığı “Satıyoruum, saaattım!”
#1Azerbaycan’ın Ermenistan işgalinden kurtardığı topraklarda inşa ettiği Zengilan Uluslararası Havalimanı’nı Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte açan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Zengilan Havalimanı Azerbaycan ve tüm dünyaya hayırlı olsun” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Eşine az rastlanır bir büyük kalkınma hamlesiyle tahrip olmuş bölgeler yeniden ayağa kalkıyor. Yeniden bir Azerbaycan inşa ediliyor." dedi. "İşgal döneminde şu Cebrayıl'i ne hale getirmişler. Batı'yı dünyanın çok iyi tanıması lazım, hep birlikte tanıtmamız lazım." diyen Erdoğan, "Onlar neler yapıldığını biliyorlar ama bunu görüp de bu işleri Lahey Adalet Divanı'na getirmek suretiyle bunların tazminini istemek lazım, bunları köşeye sıkıştırmak lazım." diye konuştu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ise "Türkiye dünyada önemli bir güç merkezi haline geldi." ifadelerini kullandı.
#AZERBAYCANCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Dost Agropark Zengilan Akıllı Tarım Köyü Projesi İlk Etabı açılışına katıldı. Program sırasında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in halter performansı renkli anlara sahne oldu.
#AzerbaycanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, önce Zengilan Uluslararası Havaalanı’nın açılış törenine katıldı. Ardından Dost Agropark Zengilan Akıllı Tarım Köyü Projesi'nin ilk etabının açılışını gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Zengilan Havalimanız Azerbaycan ve tüm dünyaya hayırlı olsun." dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTARMAKBİR Genel Sekreteri İleri, tarım makineleri sektörünün bu yıl 1,4 milyar dolarlık ihracat hedeflediğini belirterek, "Ağustos sonu itibarıyla elimizdeki rakamlar yüzde 34'lük bir büyümeyi işaret ediyor. Bu yeni bir rekor diyebiliriz." dedi.
#Tarım Makineleri SektörüKokusu ve görüntüsü ile oldukça etkileyici olan çok sayıda çiçek vardır. Bu çiçeklerden biriside kasımpatıdır. Farklı renkleri olan bu çiçeği tohum olarak yetiştirebilirsiniz. Sizler için Kasımpatı tohumu nasıl ve zaman ekilir? Kasımpatı tohumu nasıl olur ve nereden alınır? Sorularına cevaplar derledik.
ANTALYA’da, tropik meyve yetiştiriciliğinin bütün aşamalarında üreticiye hizmet veren firmanın ortağı Mustafa Ezici, Antalya’nın Alanya, Gazipaşa ve Serik, Mersin’in Anamur ve Erdemli ilçelerinde tropikal meyve ağaçlarının bölgeye adaptasyon sağlamasından dolayı yılda 1 milyar dolarlık meyve üretilip, dünyaya ihraç edebileceğini söyledi.
#Tropik MeyvelerTARIM ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "2019 yılında ülkemizde ceviz, badem başta olmak üzere 100 milyon adet meyve fidanı üretimi yapıldı. Fidanların 50 milyonunu yurt dışına ihraç ettik. Yapılan ihracattan 97 milyon dolar döviz geliri elde edildi"dedi.
#TARIM Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli