Ekonomi yönetiminin uyguladığı politikalar etkilerini göstermeye başladı. TCMB verilerine göre 10 Kasım ile biten haftada yabancı yatırımcılar; hisse senetlerinde 7.3 milyon dolar, tahvil bonoda 131 milyon dolarlık alım yaptı. Son dönemde tahvil bonodaki en yüksek alımı gerçekleştirdiler. Öte yandan üçüncü çeyrek bilançoları beklenenden de iyi geldi. Ortadoğu’da devam eden savaşın yayılma olasılığının zayıflaması da önemli. Bu çerçevede Borsa İstanbul’da toparlanma çabalarının devamı beklenebilir.
#Yabancı YatırımcıBankaların yarattığı sarsıntı devam ediyor. Janet Yellen’ın “gerekirse ek önlemler” alabileceklerini söylemesi olumlu algılansa da kafaları karıştırdı. Tam borsalarda stabil görünüm oluşmaya başlamıştı ki Deutsche Bank’ın risk primlerindeki (CDS) yükseliş, tedirginliği artırdı. Bu aşamada yaygın bir bulaşıcılık ve domino etkisinden söz etmek fazla karamsarlık olur. Görünen o ki piyasalar, artan güvenli liman ihtiyacıyla bir süre daha bankacılık sektörünün etkisinde kalacak.
#EuroHem İngiltere’de yaşanan gelişmeler hem de dünya siyasetinin ve ekonomisinin zor bir dönemde olması sterlini derinden etkiledi. Hükümetin açıkladığı vergi indirimi sonrası değer kaybı ivme kazandı. Faiz artırımı da düşüşün önüne geçemedi ve sterlin dolar karşısında tarihi dipseviyelerine geldi. Dün gelen tahvil hamlesi de istenen sonucu vermedi.
#İngiltereEnflasyon, yükselen dolar ve faiz kararları, altında 2.5 yılın en düşük seviyesinin görülmesine neden oldu. Dolar endeksinde görülen yükselişle birlikte, altının sadece dolara karşı gerilediği dikkat çekti. Uzmanlar, son çeyrekte ons altındaki düşüş trendinin yukarı yönlü değişebileceğini ancak jeopolitik gelişmeleri yakından takip etmek gerektiğini belirtiyor.
#EnflasyonKripto paralarda toparlanma eğilimi yine görülemedi. Küresel ekonomik gelişmeler, kripto paralara olan güven kaybı ve boğa tuzaklarının ardı arkasının kesilmemesi düşüşleri tetikliyor. Bitcoin yeniden 19 bin doların altına sarktı.
#BitcoinGeçen hafta merkez bankaları birbiri ardına faiz kararlarını açıkladı. Alınan kararlarda bir sürprizle karşılaşılmadı. ABD Merkez Bankası (Fed) faiz oranını 25 baz puan arttırdı. İngiltere Merkez Bankası 50 baz puan faiz artırırken, Brezilya’daki artış 100 baz puan oldu. Japonya ve Türkiye’de ise faizde değişim olmadı. Şimdi ise Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı bekleniyor. Buradaki beklenti de Avrupa Merkez Bankası’nın Fed’in yolundan gitmesi.
#PiyasalarFed’den gelen şahin açıklamalar altın fiyatlarında sert etki yarattı. Piyasalarda altının bir süredir 1800 doların üzerinde kalmasını, Fed’in faiz artırma ihtimalinin fiyatlanmasına bağlayanlar büyük zarar yazmaya başladı. Ons altın 1853 dolardan 1791 dolara kadar geriledi. Böylece 3 gündeki kayıp yüzde 4’e yaklaştı.
#AltınABD Merkez Bankası Fed faiz açıklamasında bulundu. Fed temmuz ayında 11 yıl sonra ilk kez faiz indirimine giderek 25 baz puanlık indirim yaptığını açıklamıştı. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisini ilerleyen dönemde zayıflaması durumunda daha fazla faiz indiriminin gelebileceğini, bankanın faizde hareket yönünün gelecek verilere bağlı olacağını söyledi.
#FedMerkez Bankası’nın faiz indirimiyle iç piyasalarda yaşanan iyimserlik, Arjantin ve ticaret savaşlarının gölgesinde kaldı. ABD Başkanı Trump sıkça gördüğümüz tavır değişikliğine gider ve baltaları gömerse dış piyasalar biraz rahatlar. Aksi takdirde dış kaynaklı gelişmelere bağlı olarak iç piyasalarda temkinli görünüm sürebilir.
#YazarHazine geçen hafta içinde dış piyasalarda 2 milyar dolarlık tahvil ihracı gerçekleştirdi. 6 milyar dolarlık teklif gelmesi ayrıca olumlu. Tahvil satışının yüzde 60’ını ABD’li, yüzde 23’ünü İngiliz yatırımcılar aldı. Dış finansmanda yabancı kaynak girişi önemli. Diğer yandan Akbank’tan sonra İş Bankası’nın da sendikasyon kredi yenilemesi kayda değer. Dış borçlanmalarda vade kısalıp faiz oranı artsa da kaynak girişinin sürüyor olması önem taşıyor.
#Yazar