Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, "Daha 2 sene öncesine kadar Türkiye'de belki 200-250 tane diri faydan söz ederken; diri fay sayısı, şu anda 500'e çıktı. Türkiye'de 2 bin yıldır deprem üretmeyen faylar var ama süresini doldurmuş. Bundan daha önce haberimiz yoktu. 'Deprem olmaz' dediğimiz yerlerde faylar harekete geçti, deprem olmaya başladı" dedi.
#DepremAydın Adalet Sarayı'nın aktif fay üzerinde inşa edileceği yönündeki eleştirileri değerlendiren İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Bu fay tümüyle kırılsa bile 5.5 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeline sahip olabileceğinden, sakınım bandı böyle bir fay üzerinde uygulanmaz. Bu yüzden, Türkiye'deki diri fayların hangi şartları sağladığında yapılaşmaya kapatılabileceğiyle ilgili standartları içeren fay yasasının bir an önce çıkartılması, konuyla ilgili tüm anlaşmazlıkları ortadan kaldıracaktır" dedi.
#Fay HattıProf. Dr. Hasan Sözbilir, depremlerde can ve mal kaybını azaltmak için alınması gereken önlemleri sıralayıp, yapı denetim mekanizmasının yeniden düzenlenmesi gerektiği söyledi. Prof. Dr. Sözbilir, Türkiye'de bir an önce yetkin mühendislik sistemine geçilmesi gerektiğini de dikkati çekip, doğal afet eksenli şehirleşme modeli önerisinde bulundu.
#İzmirFay hattı ve yakınındaki yerleşim yerleri için düzenlemeler içeren, 2020 İzmir depremi ile gündeme gelmesine rağmen 3 yıldır beklemede olan fay yasası, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yeniden gündemde. Ancak yasa bilim insanlarını ikiye bölmüş durumda. AFAD’ın yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalıştığı fay yasası taslağına katkı sunan jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, diri fay üzerindeki yerleşimlere kısıtlama ve belli bir standart getirmek için yasanın acil çıkması gerektiğini savunurken, meslektaşı Dr. Ramazan Demirtaş uygulamanın içindeki bir araştırmacı olarak, taslağın yasalaşması halinde teknik, ekonomik ve hukuki sorunlar çıkabileceğini belirterek itiraz ediyor.
#Fay YasasıAFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Bu son 2 deprem sonrasında yıkımların olduğu yerlerin çoğunlukla faylar üzerinde olduğunu görüyoruz. Gerçekten, baktığımızda, insanların bu depremlerde ne yazık ki fay hatlarına yakın yerlerde yaşadığını görmek mümkün" dedi.
#AFADDepremde ilk kural riski azaltmak. İstanbul’da 1 milyon 200 bin konut var ve bunların yüzde 70’i depreme dayanıksız. Depremde çökeceği öngörülen yaklaşık 90 bin bina ya yıkılıp yeniden yapılacak ya da güçlendirilecek. Peki vatandaşın işi nasıl kolaylaştırılacak?
#Olası İstanbul DepremiKahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremin ardından, fay yasası yeniden gündeme geldi. Depremlerden etkilenen illerdeki konut projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yeni yerleşim planları oluşumunun çalışmalarına başladı. Ay sonuna kadar 14 bin konutun ihalesinin gerçekleştirip sözleşmeleriyle birlikte inşa sürecine başlanacağının altını çizen Bakan Kurum, fay yasasıyla ilgili de AFAD'ın çalışmalarına başladığını söyledi. 2020 yılında yaptığı açıklamada Bakan Soylu Türkiye'de fay yasasını gündeme getirmişti. Peki, Fay yasası nedir, ne demek? Fay yasası nasıl uygulanacak? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Fay Yasası NedirKahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremin ardından, fay yasası yeniden gündeme geldi. Depremlerden etkilenen illerdeki konut projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yeni yerleşim planları oluşumunun çalışmalarına başladı. Ay sonuna kadar 14 bin konutun ihalesinin gerçekleştirip sözleşmeleriyle birlikte inşa sürecine başlanacağının altını çizen Bakan Kurum, fay yasasıyla ilgili de AFAD'ın çalışmalarına başladığını söyledi. 2020 yılında yaptığı açıklamada Bakan Soylu Türkiye'de fay yasasını gündeme getirmişti. Peki, Fay yasası nedir, ne demek? Fay yasası nasıl uygulanacak? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Fay Yasası NedirVAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Onur Köse, 15 Aralık’ta kentte meydana gelen, 12 evde hasara yol aan 4.7 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. Köse, "Bu bölge aslında deprem açısından riskli bir bölge. Bölgedeki 4 ve üzeri depremler aslında bunu hissettirmektedir" dedi.
#VanSon dakika haberi.. Kuzey Ege'de depremlerin devam ettiğine dikkat çeken Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ganos fayı üzerinde 1912'den beri, Yedisu segmentinde ise 1944'ten bu yana deprem olmadığını söyleyerek, Tekirdağ ve Balıkesir'i etkileyebilecek yıkıcı depremlere karşı uyardı.
#Deprem Araştırma Ve Uygulama MerkeziKUZEY Ege'de depremlerin devam ettiğine dikkat çeken Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ganos fayı üzerinde 1912'den beri, Yedisu segmentinde ise 1944'ten bu yana deprem olmadığını söyleyerek, Tekirdağ ve Balıkesir'i etkileyebilecek yıkıcı depremlere karşı uyardı.
#Prof. Dr. Hasan SözbilirMANİSA'nın Akhisar ilçesinde 22 Ocak'ta meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki depremin ardından günümüze kadar kentte yaşanan 7 bin depremi üreten en büyük 3 fay hattından biri olan Kırkağaç fayında inceleme yapan deprem uzmanları, kazdıkları hendeklerde fayın jeolojik geçmişini araştırmaya başladı.
#KırkağaçDokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Balıkesir'deki depremlerin 2 farklı fay üzerinde meydana geldiğini belirterek, "Balıkesir ili ölçeğinde 7.2 büyüklüğüne varan deprem üretme potansiyeline sahip faylar var’’ dedi.
#Balıkesirİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'de bir Fay Yasası çıkması zaruretini değerlendirdiklerini ve bir çalışma ekibi oluşturduklarını belirterek, "Türkiye Büyük Millet Meclisi ile beraber ona nasıl bir şey sunabiliriz, bizim neye ihtiyacımız var, Fay Yasası itibarıyla ne murad ediyoruz, ne ortaya koymaya çalışıyoruz, İl Afet Risk Azaltma Planlarıyla Fay Yasası'nı bütünleştirmenin nasıl bir önemi var, bunu bir şekilde ortaya koyacağız." dedi.
#İçişleri Bakanı Süleyman Soylu36 yıldır İzmir’in 12 ilçesinde 150 bin kişinin barındığı her biri adı konulmamış kentsel dönüşüm uygulaması olan “yeni uydu kentler” kuran Ege-Koop’un Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir’in deprem riskini göz önünde tutarak, “nitelikli kentsel dönüşüm”ün zaman geçirilmeden uygulanması gerektiğini söyledi.
#İzmirJeoloji Mühendisleri Odası fay hatları, heyelan bölgeleri, sel ve çığ yatakları üzerinde bulunan konut ve işyerlerini güçlendirilmeyip hızla boşaltılması gerektiğiuyarısında bulundu. Bolu fay hattı özelinde çalışma yaptıklarını açıklayan Oda Başkanı Hüseyin Alan, Türkiye genelinde 18 il, 80 ilçe, 512 köyde sadece fay hattı üzerinde 100 bine yakın bina olduğuna dikkat çekti.
#Jeoloji Mühendisleri Odası“ANDIMIZ’ın uygulandığı 2013 öncesi dönemde iptali için Danıştay’da Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine açılan davalarda AKP’li bakanlık da ‘Andımız’ın ırkçılık içermediğini ve pedagojik yönden aykırılık taşımadığını belirterek reddini savunur. O davaları Danıştay 8. Daire, 2010 ve 2011’de oybirliği ile reddetmiştir.
#Yazarlar