6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş depremi sonrası artçılar devam ediyor. Uzmanlar, 11 ili etkileyen deprem sonrası artçı şokların bir süre devam edeceğini ifade ediyor. Peki deprem nasıl oluşur? Fay kırılması nedir, fay hattı kırılırsa ne olur? İşte deprem esnasında yaşananlar...
#DepremFay hattı kırılırsa ne olur, sorusu Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen deprem felaketinin ardından bir kez daha gündeme geldi. 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 10 ili etkilerken fay hattı hatlarının hangi bölgelerden geçtiği ve birinci, ikinci, üçüncü derece deprem bölgelerine gözler çevrildi. Resmi internet adresinden deprem risk haritalarını paylaşan AFAD, fay hattı ile ilgili de bilgilere yer veriyor. Peki, Fay hattı nedir? Fay hattı kırılırsa ne olur? İşte birinci, ikinci, üçüncü derece deprem bölgeleri ve konuyla ilgili ayrıntılar...
#Fay HattıAFAD'ın verilerine göre Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Saat 04:17'de gerçekleşen deprem ülkenin birçok noktasından hissedildi. Depremin ardından Türkiye'nin altında bulunan fay hatlarının hangi bölgelerden geçtiğini öğrenmek isteyenler, fay hattı nedir? sorusunun yanıtına odaklandı. İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#DepremAdıyaman’a gelerek deprem hakkında seminer veren Japon Deprem Uzmanı Yoshınorı Morıwakı, Marmara Bölgesi'ni ciddi bir depremin beklediğini ve deprem olması halinde binlerce kişinin hayatını kaybedebileceğini vurguladı.
#Yoshınorı MorıwakıKahramanmaraş depremi ardından Hatay'da ard arda meydana gelen 6,4 ve 5,8'lik deprem Doğu Anadolu fay hattı ile ilgili bilgilerin araştırmalarına hız kazandırdı. Doğu Anadolu fay hattı kırıldı mı, kırılırsa ne olur soruları özellikle bu bölgede yaşayan vatandaşlar tarafından merak ediliyor. AFAD Türkiye deprem risk haritası 1.,2.,3. derece riskli bölgeler paylaşılmıştı. Haritaya göre Doğu Anadolu fay hattı illeri belirtildi. Peki, Doğu Anadolu fay hattı nereden, hangi illerden geçiyor? Doğu Anadolu fay hattı haritası, depremleri ve illeri haberimizde...
#Doğu Anadolu Fay HattıProf. Dr. Naci Görür, "Kumburgaz kolunun yani Silivri açıkları ile Yeşilköy açıklarına uzanan 65 kilometrelik fayın kırılmasıyla en az 7.2 büyüklüğünde bir deprem olacağını ama Adalar'ın güneyinden geçen fay hattı kırılırsa en fazla 7 büyüklüğünde deprem olacağını düşünüyoruz. Ancak her ikisinin birden kırılma olasılığı var. İkisi birden kırılırsa İstanbul'da 7.6 büyüklüğünde bir deprem olacak" dedi.
#Naci GörürGazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Ankara’da son günlerde yaşanan depremlerle ilgili, “Ankara’nın hem merkezinde hem kent çevresinde çok sayıda aktif fay var” dedi. Prof. Dr. Pampal, "Bu depremler haberci deprem değil uyarıcı deprem” diye konuştu.
#AnkaraJEOLOJİ Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı ve Yüksek Jeoloji Mühendisi Engin Er, 30 Kasım tarihinde meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki Yalova depreminin beklenen büyük Marmara depremi öncesi yöneticiler ve vatandaşlar için uyarı niteliğinde olduğunu söyledi. Er, beklenen Marmara depreminin İtalya’dan dahi hissedilebileceğini vurguladı.
#Bursa100 binin üzerinde ölü... Bu inanılmaz bir sayı ve insanlığın tsunamiye ve depreme yenik düştüğü en büyük felaketlerden biri. Güney Asya’da geçen pazar günü meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından sahilleri vuran tsunaminin yol açtığı felaket, 1900 yılından bu yana en büyük beşinci, son 40 yılınsa en büyük depremi.