fay haberleri sayfasında fay hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 5124 fay haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Prof. Dr. Osman Bektaş, Doğu Karadeniz’de son yıllarda heyelan ve sel başta olmak üzere yoğun görülen doğal afetleri değerlendirdi. Heyelan artışında depremlerin tetikleyici etkisi olduğunu belirten Bektaş, “Karadeniz sahili, her an 6.6 büyüklüğünde ya da daha üstünde bir depreme hazır olmalıdır. Sahil kesimleri çok daha tehlikeli ve risklidir” ifadelerini kullandı.
#TRABZONJeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Türkiye'de 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek nitelikte 500 diri fayın bulunduğunu söyledi. Türkiye genelinde merkezinden bu fayların geçtiği 24 şehir olduğunu belirten Aykan, bu 24 ilin her an tehlike altında olduğunu ileri sürdü. Bursa'nın içinden geçen Kayapa-Yenişehir fayının 624 yıldır suskun olduğuna da dikkat çeken Aykan, bu fayın kırılması durumunda 7 den büyük deprem üretebileceğini sözlerine ekledi.
#Depremİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Malatya'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremle ilgili olarak "Deprem, 2020 Elazığ depremi ile 2023 yılı 6 Şubat Kahramanmaraş depreminin gerçekleştiği bölgenin arasında kalan bir noktada meydana geliyor. Bu bölgede, her iki depremde de kırılmayan parça vardı. Bilim insanlarının yaptığı çalışmada bu fayda 6.8'e kadar bir deprem bekleniyordu. Burada 6 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşmiş oldu. Bundan sonra artçı depremlerde gelecektir. Bu artçılarında 5 büyüklüğüne kadar gerçekleşme olasılığı var" dedi.
#Prof. Dr. Hasan SözbilirDeprem Uzmanı Yoshinori Moriwa Türkiye'de deprem riski bulunan bölgeler hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Beklenen İstanbul depremine dikkat çeken Moriwaki, '1760'da yine büyük bir deprem oldu ve bu dönemler arası yaklaşık 250 yıl sürdü. Bu nedenle, Türkiye'deki depremler her 100-150 yılda bir büyük birikmiş bir enerjiyle gerçekleşiyor. Dolayısıyla İstanbul'da da büyük bir deprem bekleniyor.' dedi. Moriwaki ayrıca, “Adana'dan Kıbrıs’a doğru giden bir fay hattı var. Bu fay hattının yakında kırılma ihtimali olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
#İstanbul17 Ağustos Gölcük Depremi'nin 25. yıl dönümü nedeniyle katıldığı programda konuşan Prof. Dr. Naci Görür beklenen İstanbul depremine dikkat çekti. İstanbul'un depreme hazır olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Görür, 'İstanbul depreme hazır mı? Cevap hayır ama İstanbul'da bir çalışma yapılmadı mı? Çok şey yapıldı ama yapılanlar yapılması gerekenlerin yanında yetersiz dolayısıyla İstanbul bu depreme hazır değil.' dedi. Prof. Dr. Görür, Çekmeköy'ün zemin yapısının sert ve dayanımlı olduğunu, İstanbul'da birçok ilçeye göre daha iyi bir noktada olduğunu vurguladı. Görür, 'Çekmeköy'ün zemini çok sağlam, dinamitle kırılacak kuvvete sahip.' dedi.
#İstanbulKayseri'nin Sarıoğlan ilçesi Tatılı mevkisinde Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) iş birliğinde gerçekleştirilen Türkiye'nin diri faylarının paleosismolojisi çalışmasında bölgede yer radarı ve dron ile kapsamlı jeofizik çalışması yapan ekip, kazı çalışmaları neticesinde bölgede fayın varlığını ortaya koydu.
#KAYSERİZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, uzay teknolojileri kullanarak yaptıkları yazılım ile Türkiye'deki yer hareketlerini gözlemlediklerini belirtti. Kutoğlu, "Diğer fayları konuşurken İzmir ve yakın çevresindeki illerdeki bu tehditleri göz ardı etmemek lazım. Yaptığımız değerlendirmeler, bu fayların Türkiye'de gerinimi en yüksek faylar içinde olduğunu gösteriyor. Bana sorarsanız en yakın tehlike, en yüksek risk bu bölgede gözüküyor" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Şenol Hakan KutoğluBilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür," Manisa, tarihi dönemlerden tutun çok yakın zamanlara kadar 7 ve üzerine çıkan büyük depremlerin olduğu bir yer. Dolayısıyla Manisa'da deprem olacak. Ne zaman olacağını söyleyemiyoruz ama eğer deprem olursa yine Manisa'da önemli ölçüde can ve mal kaybederiz" dedi. Görür, "Bugünlerde daha çok Tunceli, Bingöl Karlıova, Erzincan yörelerimiz biraz endişelendiriyor. İzmir'de de bir endişemiz var. Çünkü İzmir'de 15 tane fay var. İzmir yarımadasını kesen fayların özelliklerini bilmiyoruz. O faylar ne zaman deprem üretiyor, nedir? Bilmediğimiz için sorun olarak düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Naci GörürTokat Sulusaray'da meydana gelen 5.6'lık depremin merkez üssü olan köyde fay hattındaki kırıklar dron ile görüntülendi. Köy sakini Fatih Şahin, "Dronla baktığımız yerlerdeki yarıklar depremden önce yoktu. Depremden sonra oluştu. Deprem anında dışarıdayım yer patlamış gibi hissettim" şeklinde konuştu.
#TokatZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden (ZBEÜ) Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Marmara'daki en gergin segmentin Tekirdağ segmenti olduğunu belirterek, "Yaklaşık 50 kilometre boyu olan Tekirdağ segmenti tek başına kırılırsa; 7- 7.1 büyüklüğünde deprem üretebilir. Ama 2 parça aynı anda kırılırsa o zaman 7.4 büyüklüğünde bir deprem karşımıza çıkar. 3 segmentin kırılması durumunda 7.6'lık bir depremle karşılaşabiliriz. Çok yakın bir ihtimal değil ama Ganos Fayı da onunla kırılırsa, 4 kol birden kırılırsa; o zaman depremin 7.8 büyüklüğüne kadar ulaşması mümkün" dedi.
#Prof. Dr. Şenol Hakan KutoğluKocaeli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şerif Barış, "Bursa'nın içerisinde kırılmamış birçok fay var. İşte bu faylar potansiyel tehlike. İznik-Mekece fayı kırılırsa 7,2. Gemlik fayı 6,9. Bu ikisi birden kırılırsa 7,7. 2021 yılının sonlarında Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nin ortak bir projesinde yapılan çalışmasında, yeni bir fay bulundu. Yeni bir çocuğumuz oldu. Medyada da oldukça dikkat çekti. Bursa'nın yeni fayına baktığımızda Kayapa fayı burada" dedi.
#Bursaİstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Prof. Dr. Tuncay Taymaz, "Kahramanmaraş depreminin bıraktığı noktadan itibaren, Doğanyol- Sivrice depreminin ucundan Karlıova'ya kadar giden kısımda, Sivrice, Palu, Bingöl, Hazar arasındaki olan kesim ve oradan Karlıova'ya kadar olan bölüm kırılmadı. Buralar da 6.5, 7 büyüklüğünde deprem oluşabilecek potansiyele sahip" dedi.
#Prof. Dr. Tuncay Taymazİstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Prof. Dr. Tuncay Taymaz, "Kahramanmaraş depreminin bıraktığı noktadan itibaren, Doğanyol- Sivrice depreminin ucundan Karlıova'ya kadar giden kısımda, Sivrice, Palu, Bingöl, Hazar arasındaki olan kesim ve oradan Karlıova'ya kadar olan bölüm kırılmadı. Buralar da 6.5, 7 büyüklüğünde deprem oluşabilecek potansiyele sahip" dedi.
#DepremProf. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Malatya'da 8 ve 25 Ocak'ta meydana gelen depremlerin aynı hatta gerçekleştiğini ancak güncel fay haritalarında bulunmadığını belirterek, "Bu yeni bir hat, mevcut fay haritalarında gözükmüyor. Ancak yer hareketlerine baktığımız zaman burada bir fay mevcut olduğunu görüyoruz. Fay 30 ile 40 kilometre üzerinde bir uzunluğa sahip. Bunun da 6.5'te büyük 7'ye varan bir deprem üretme potansiyeli söz konusu" ifadelerini kullandı.
#DepremTürk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, "Daha 2 sene öncesine kadar Türkiye'de belki 200-250 tane diri faydan söz ederken; diri fay sayısı, şu anda 500'e çıktı. Türkiye'de 2 bin yıldır deprem üretmeyen faylar var ama süresini doldurmuş. Bundan daha önce haberimiz yoktu. 'Deprem olmaz' dediğimiz yerlerde faylar harekete geçti, deprem olmaya başladı" dedi.
#DepremZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden (ZBEÜ) Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ile ekibi, coğrafi bilgi sistemi destekli deprem tehlike yazılımı geliştirdi. Yapay zeka desteği ile fay hatlarındaki gerilimi gözlemlediklerini belirten Prof. Dr. Kutoğlu, Doğu Anadolu'da 1, Marmara Bölgesi'nde 3 fayın 7 büyüklüğünde ve üzeri deprem üretebilecek gerginlikte olduğunu belirterek, "İstanbul anlamında sadece kuzey koldan değil; Sakarya'dan güneye dalan Geyve-Pamukova hattında devam eden yine Gemlik'ten Mudanya önlerinden devam eden Bandırma- Erdek hattına da son derece dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.
#MarmaraÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Türkiye'de 500'e yakın şu anda hareketli fay hattı var. Yani her an, her yerde 4, 5, 6 ve 7'ye kadar yükselen bir deprem olabilir. Bunu niye söylüyorum? Bizim bir an önce kaldığımız konutları depreme dirençli yapmamız lazım. Sağlıklı yapmamız lazım. Rastgele yapmamamız lazım. 'Bir şey olmaz' diyerek 'bir kat daha at, zemin etüdüne de dikkat etme ne olur ki' diyerek hareket edemeyiz. Her işimizi dikkatli ve sıfır toleransla götürmemiz lazım" dedi.
#ÖzhasekiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Türkiye'de 500'e yakın şu anda hareketli fay hattı var. Yani her an, her yerde 4, 5, 6 ve 7'ye kadar yükselen bir deprem olabilir. Bunu niye söylüyorum? Bizim bir an önce kaldığımız konutları depreme dirençli yapmamız lazım. Sağlıklı yapmamız lazım. Rastgele yapmamamız lazım. 'Bir şey olmaz' diyerek 'bir kat daha at, zemin etüdüne de dikkat etme ne olur ki' diyerek hareket edemeyiz. Her işimizi dikkatli ve sıfır toleransla götürmemiz lazım" dedi.
#TürkiyeEvvelsi gece saat 23.50 sularında Yalova’nın Çınarcık ilçesi açıklarında, İstanbul’da da hissedilen 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Ne ben ne ailem bu depremi hissettik. Bundan önce 4 Aralık’ta Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki iki depremi de aynı şekilde hiç hissetmedik. Ancak hem mahalle komşum hem de gazeteci arkadaşım Emre Eser her 3 depremi de oturduğu 4 yıllık, 8 katlı yeni binasında sanki “İstanbul yıkılıyormuşcasına” hissettiğini söyleyince, dahası birçok arkadaşımdan da “Nasıl yani hiç mi hissetmedin” tepkisi alınca “Acaba” dedim, “Emre, 4 yıllık yeni binada depremi böylesine büyük hissederken ben 40 yıllık binada aynı depremi neden hissetmedim? Yoksa binamız çok mu sağlam?” Ve anladım ki bu durum çoğumuz için hayli yanıltıcı olabileceği gibi kafa da karıştırıyor. Ben de durumu uzman hocalarımıza sordum. İşte yanıtlar...
#DepremEge Denizi Santorini Adası civarında meydana gelen depremlerle ilgili sismik aktivitenin yaklaşık 2 bine ulaştığını söyleyen AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, "Depremlerin olduğu bölgede tsunami oluşabilir. Tsunami Türkiye kıyılarına geldiğinde gücü azalacak ve yıkıcı etkisi kalmayacak. Süre 1 saat ve bizim yapmamız gereken kıyıdan daha uzağa gitmek" dedi.
#AFADAtina hükümetinin olağanüstü hal (OHAL) ilan ettiği Santorini Adası, günlerdir yaşadığı sarsıntıların en güçlülerini dün gece yaşadı. Pazartesi günü TSİ 23:16'da ve Salı günü TSİ 01:37'de 5'ten büyük iki sarsıntı yaşandı. 5.3 büyüklüğündeki deprem Atina'da da hissedildi, derinliği 17 kilometre olarak ölçüldü. Öte yandan Ege Üniversitesinden akademisyenler, Santorini Yanardağı'nda olası bir patlamanın sadece Türkiye için değil tüm dünya için tehlikeli olacağını vurguladılar.
#DepremDokuz Eylül Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan heyetin hazırladığı ön değerlendirme raporunda, Ege Denizi'ndeki Santorini Adası'nın çevresinde meydana gelebilecek 7,5 büyüklüğündeki bir depremin Türkiye'de 5 şiddetinde hissedileceği, önlem alındığı takdirde can ve mal kaybına yol açmayacağı bildirildi. Raporda ayrıca, "Santorini Adası'nın kuzeydoğusundaki faylar üzerinde 7,5 büyüklüğünde meydana gelecek bir depremi, Santorini ve çevresindekiler 9 şiddetinde hissedecek" denildi.
#Dokuz Eylül ÜniversitesiEge Denizi'ndeki sismik hareketlilik nedeni ile günlerdir peş peşe depremlerle sarsılan Santorini Adası'ndaki alarm durumu devam ediyor. Sismolog Akis Tselentis en olası senaryonun 6 büyüklüğünde bir deprem olduğunu iddia ederken, AFAD dün Santorini Adası’nda gözlemlenen sismik aktivite ve olası riskler hakkında bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda olası bir volkanik patlama, deprem ya da deprem sonrası olabilecek tsunami gibi tehlikelerin etkilerinin ülkemize kadar ulaşabileceği belirtildi.
#SantoriniKandilli Rasathanesi Müdürü ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, yıl dönümünde 6 Şubat depremleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Özel, "Kahramanmaraş depreminde çok büyük bir fay parçası kırıldı. Yaklaşık 300 hatta 340 kilometrelik bir fay parçası kırıldı. 2 tane deprem meydana geldi. Doğu Anadolu fay zonunu kırdı. 7.8 büyüklüğünde bir deprem. Sonrasında da 9 saat sonra 7.6 Elbistan fayına atladı. O nedenle uzun bir süre, ki oralarda tekrarlanma periyodu 500 bin yıldır, Doğu Anadolu fay zonunda büyük bir deprem beklemiyoruz" dedi. Beklenen İstanbul depremine de değinen Özel, "Marmara'da elbette kentsel dönüşüm çok önemli." dedi.
#Kandilli RasathanesiKandilli Rasathanesi Müdürü ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, yıl dönümünde 6 Şubat depremleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Özel, "Kahramanmaraş depreminde çok büyük bir fay parçası kırıldı. Yaklaşık 300 hatta 340 kilometrelik bir fay parçası kırıldı. 2 tane deprem meydana geldi. Doğu Anadolu fay zonunu kırdı. 7.8 büyüklüğünde bir deprem. Sonrasında da 9 saat sonra 7.6 Elbistan fayına atladı. O nedenle uzun bir süre, ki oralarda tekrarlanma periyodu 500 bin yıldır, Doğu Anadolu fay zonunda büyük bir deprem beklemiyoruz" dedi. Beklenen İstanbul depremine de değinen Özel, "Marmara'da elbette kentsel dönüşüm çok önemli." dedi.
#Kandilli Rasathanesi6 Şubat 2023 depremlerinin yıl dönümünde başka bir deprem ihtimali gündemde. O da Ege Denizi'ndeki günlerdir süren depremler. Peki Türkiye ve bölgede riskli yerler nerede? Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, CNN TÜRK canlı yayınında harita üzerinden Türkiye'deki deprem riskini anlattı. Moriwaki, Türkiye'de 4 bölgenin deprem açısından riskli olduğunu açıkladı. Moriwaki, Ege Denizi'ndeki depremler için ise, "Bölgede 7 gibi deprem olursa tsunami gelebilir. Türkiye, bölgedeki depremden değil tsunamiden etkilenir" ifadelerini kullandı.
#Deprem6 Şubat 2023 depremlerinin yıl dönümünde başka bir deprem ihtimali gündemde. O da Ege Denizi'ndeki günlerdir süren depremler. Peki Türkiye ve bölgede riskli yerler nerede? Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, CNN TÜRK canlı yayınında harita üzerinden Türkiye'deki deprem riskini anlattı. Moriwaki, Türkiye'de 4 bölgenin deprem açısından riskli olduğunu açıkladı.
#Yoshinori Moriwakiİki yıl önce bugün, ülkemiz derin bir acıyla sarsıldı. Sadece dokuz saat arayla, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen iki büyük deprem, geniş bir coğrafyada yıkım yarattı. ‘Asrın felaketi’ olarak adlandırılan bu olayda, resmî rakamlara göre 50 bin 783 vatandaşımız hayatını kaybetti ve 122 binden fazla kişi yaralandı. Açıklanan verilere göre o yıl Türkiye’de toplamda 58 bin 81 deprem kaydedildi. Bu rakam, bir önceki yılın neredeyse üç katı hatta 2024’te kaydedilen deprem sayısından bile fazla. Bölgede artçı sarsıntılar ise hâlâ devam ediyor. Depremlerin yaşandığı bölge ve çevresindeki faylarda çalışmalar yürüten Prof. Dr. Süleyman Pampal ve Dr. Kenan Akbayram birçok faya dikkat çekerek, uyarılarda bulundu.
#DepremYunanistan'ın Ege Denizi'ndeki Santorini adası çevresinde ard arda meydana gelen depremlerle ilgili uyarılarda bulunan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Eğer Türkiye sınırlarına doğru normal atımlı bir fay gelişimi, yırtılması olursa Aydın ile Muğla arasındaki kıyılarımız tehdit altına girebilir. Tsunami olabilir. Belli ölçüde yıkım olabilir. Onun için biraz dikkatli olmak gerekir" şeklinde konuştu.
#YunanistanCumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanvekili Yusuf Tancan, Avrupa Birliği'nin yapay zeka ile ilgili tüzük çalışması yaptığını belirterek, "Biz de Türkiye'de söz konusu tüzüğe uyum sağlamaya yönelik olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile birlikte mevzuat hazırlığı çalışmalarını yürütüyoruz" dedi.
#Yusuf TancanEge Denizi’ndeki depremler sonrası CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek ve 5 büyükşehir belediyesinin başkanlarının da katılımıyla İzmir’de toplantı yapıldı. Toplantıda 5 büyükşehir belediyesinin bölgedeki deprem riskine karşı eşgüdümlü çalışma kararı aldığını belirten Zeybek, “Belediye başkanlarımızın çağrısına gerek olmadan itfaiye, afet işleri, kentsel dönüşüm ve su ya da kanalizasyon daire başkanlarımız eş güdüm içinde yardım noktasında yol haritasını belirledik. Plan çerçevesi içinde 24 saat içinde belediyemizin ilgili birimleri teyakkuz içinde olacak" dedi.
#Ege DepremTürkiye deprem haritası fay hattı sorgulama MTA 2025 ekranı, Ege Bölgesi'nde yaşanan depremlerle yeniden gündeme geldi. Evimin altından fay hattı geçiyor mu sorusunun yanıtı, Ege Denizi'nde ard arda yaşanan depremler sonrası vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Ege Denizi'nde sismik hareketlilik son günlerde yoğunlaştı. Günler meydana gelen depremler, çok kısa aralıklarla da devam ediyor. AFAD tarafından yapılan açıklamada son 1 saatte Ege Denizi'nde 5 depremin meydana geldiği ifade edildi. Yaşanan sarsıntıların sırasıyla 4.1, 4.4, 4.3, 4.5 ve 3.7 büyüklüğünde olduğunu bildirdi. Fay hattı haritası sorgulama ekranı ve Türkiye deprem haritası 2025'te sorgulanıyor. Kıyı kesimlerde sarsıntıları hisseden vatandaşlar diri fay hattı sorgulama ekranı MTA haritasına yoğunlaştı. Ülkemizde Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere üç fay hattı yer alıyor. Buna bağlı olarak da birçok ilde büyül veya küçük olmak üzere farklı şiddetlerde sarsıntılar meydana geliyor. Peki Evimin altından fay hattı geçiyor mu? Fay hattı sorgulama nasıl yapılır? Ege Bölgesi'nde fay hattı nerelerden geçiyor? Hangi illerden fay hattı geçiyor? İşte, MTA güncel diri fay hattı haritası 2025 sorgulama ekranı...
#MTA Fay Hattı SorgulamaGazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEMAR) Müdürü Prof. Dr. Samet Arslan, Ege Denizi'ndeki depremlere ilişkin konuştu. Santorini Yanardağı'nın patlayabileceği öngörülerine ilişkin Prof. Dr. Arslan, “Volkan, deniz tabanına yakın bölgelerde 10 kilometrelik aralıktaki bir bölgede küçük kırılmalara yol açar. Arka arkaya minik minik kırılmalara sebep olur. Bunlar da küçük küçük depremlere sebep oluyor sadece. Dolayısıyla da öyle büyük bir volkanik püskürme gibi bir şey beklemiyoruz” dedi.
#DepremYunanistan'ın Türkiye'ye 170 kilometre uzaklıktaki Santorini adası, son 1 haftadır peş peşe depremlerle sallanıyor. Kandilli Rasathanesi, geçmişten bugüne Santorini adası çevresinde gerçekleşen depremlerin analizini çıkardı ve olası bir volkanik patlama sonrası oluşabilecek tsunamiye dikkat çekti.
#DepremBilim Akademisi Üyesi, Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Ege Bölgesi'nde yaşanan deprem fırtınasının olası nedenlerini için dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 'Ege'deki deprem fırtınası nasıl okunmalı?' sorunu yanıtlayan Prof. Dr. Okan Tüysüz, 'Ege deprem fırtınası hem aktif fayların hem de volkanların iç içe olduğu bir bölgede meydana geliyor. Bu tür fırtınaların volkan mı yoksa fay kaynaklı mı olduğunu belirlemek oldukça zordur. Deprem fırtınası bir süre sonra sönümlenebileceği gibi çok daha zayıf bir olasılıkla büyük bir depremle ya da Kolumbo volkanının faaliyete geçmesiyle de sonuçlanabilir.' dedi.
#Ege BölgesiEge Denizi Santorini Adası açıklarında peş peşe meydana gelen depremler nedeniyle birlikte gözler bölgeden de geçen Helen Yayı Fay Hattı ile ilgili detaylara çevrildi. Özellikle de "Helen Yayı Fay Hattı nereden geçiyor?" sorusunun cevabı merak ediliyor. Sorgulanan ayrıntıları haberimizde derledik. Peki, Helen Yayı Fay Hattı nereden geçiyor? İşte Helen Yayı Fay Hattı ile ilgili uzmanlar tarafından paylaşılan ayrıntılar...
#Helen Yayı Fay HattıEge'deki Santorini Adası'nda artan sismik hareketlilik Yunanistan'ı alarma geçirdi. 4 adada etkinlikler iptal edildi, eğitime ara verildi.BYunanistan İklim Krizi Değişikliği ve Sivil Koruma Bakanı Vassilis Kikilias teyakkuz halinde olduklarını açıklarken, ada sakinlerinin bölgeyi terk etmeye başladığı, bilet fiyatlarının yükseldiği öğrenildi. Peş peşe meydana gelen depremlerin depremler toprak kaymalarını tetiklediği görüldü. Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Ege Denizi'ndeki sismik hareketliliğe karşı "soğukkanlı" olunmasını istedi
#Santorini Depremİzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi'ndeki son depremlerin magmatik kaynaklar ve hidrotermal aktivite nedeniyle tetiklenmiş depremler olduğunu ve yeni bir volkanik aktivite başlangıcını gösterdiği söyledi. Türkiye'nin bu depremlerden etkilenme derecesinin düşük olduğuna dikkati çeken Sözbilir, "Bu bölgedeki denizaltı faylarının 7'den büyük deprem üretmesi durumunda Kuşadası-Bodrum-Datça kıyılarının tsunami tehlikesi açısından modellenmesi ve buna göre önlem alınması gerekmektedir" dedi.
#Depremİzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi'ndeki son depremlerin magmatik kaynaklar ve hidrotermal aktivite nedeniyle tetiklenmiş depremler olduğunu ve yeni bir volkanik aktivite başlangıcını gösterdiği söyledi. Türkiye'nin bu depremlerden etkilenme derecesinin düşük olduğuna dikkati çeken Sözbilir, "Bu bölgedeki denizaltı faylarının 7'den büyük deprem üretmesi durumunda Kuşadası-Bodrum-Datça kıyılarının tsunami tehlikesi açısından modellenmesi ve buna göre önlem alınması gerekmektedir" dedi.
#DepremEge Denizi’nde son günlerde yaşanan sismik hareketlilik, Türkiye ve Yunanistan’ı alarma geçirdi. Özellikle Santorini adasında meydana gelen art arda depremler, yerel yetkilileri ve Sismik Tehlike Değerlendirme Bilimsel Komitesini harekete geçirdi. Komite, adada yaşayanlar için acil önlemler alınmasını tavsiye ederken, vatandaşlara kapalı alanlardan ve kalabalık ortamlardan uzak durmalarını önerdi.
#SantoriniAFAD, Ege Denizi'nde bugün 4.7 ve 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. Deprem, Muğla'nın Bodrum ilçesinin 171 kilometre açığında gerçekleşti. Öte yandan Ege Denizi’nde 14:03'te 4.4, 14:04’te 4.4, 14:41’de 4.3 büyüklüğünde de depremler meydana geldi. Prof. Dr. Naci Görür Ege Denizi'ndeki depremlerin ardından, 'Ege kıyılarımızda söz konusu yere yakın vatandaşlarımızın dikkatli olmasını öneriyorum.' uyarısında bulundu.
#Deprem