İngiltere’nin başkenti Londra’nın en işlek caddelerinden Coventry Caddesi, tarihinde ilk kez ramazan ışıklarıyla süslendi, İngiltere’nin en büyük futbol takımlarından Chelsea, Premier Lig tarihinde bir ilke imza atarak, Stamford Bridge Stadı’nda iftar programına ev sahipliği yaptı. Hollanda Futbol Federasyonu da Müslüman oyuncuların oruçlarını açabilmelerine kolaylık sağlayacak. Amerika’da bazı kiliseler kapılarına pano asıp ramazanı tebrik etti. ABD’nin en iyi 100 üniversitesi arasındaki Michigan Üniversitesi bu sene ilk kez mönüsüne sahur ve iftar saatlerini de ekledi, mönülerdeki etlerin helal kesim olduğunu duyurdu. Örnekleri çoğaltmak mümkün pek tabii ama fotoğrafları nasıl okumalı? İslamfobi geriliyor mu? Aşırı sağ güç mü kaybediyor?
#AvrupaSiyaset Bilimci Dr. Farid Hafez, Avusturya’nın kurmayı planladığı dökümantasyon merkezini değerlendirdi: “Müslümanların kendi alanlarında, bağımsız, kendilerinin yönettiği herhangi bir kurum ya da kuruluşa sahip olmaları, Sebastian Kurz ve ekibi tarafından tehlikeli olarak değerlendiriliyo. Burada temel hedef, Müslümanlar tarafından ortaya konulan her türlü sivil muhalefet, siyasal İslam’ı temsil ettiği gerekçesiyle suç oluşumu olarak gösterilebilecek.”
#Sebastian KurzSiyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından Avrupa Parlamentosu’nda (AP) ‘Avrupa’da Müslüman Karşıtı Irkçılık ile Mücadele’ paneli düzenlendi. Panelin moderatörlüğünü SETA Brüksel Koordinatörü ve Avrupa Araştırmaları Direktörü Enes Bayraklı üstlenirken, açılış konuşmasını AP milletvekili Magid Magid yaptı.
#SETAAvusturya’da merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ile Yeşiller Partisi koalisyon hükümetinin açıkladığı hükümet programı, ülkede yaklaşık 17 ay iktidarda kalan aşırı sağcı hükümetin programıyla benzerlik göstermesi, iktidar değişse de Müslüman ve yabancı karşıtlığında herhangi bir değişimin olmadığı yorumlarına yol açtı.
#AvusturyaAP’de düzenlenen Avrupa’daki Müslüman karşıtlığıyla ilgili panelde konuşan Leeds Üniversitesi Sosyoloji ve Sosyal Politika Bölümünden Dr. Amina Easat-Daas, kadınların İslamofobi’den daha fazla etkilendiklerini, yalan haberlerin de İslamofobi’yi körüklediğini söyledi.
#AP700 bin Müslüman’ın yaşadığı Avusturya’da, Sebastian Kurz yönetimindeki aşırı sağcı hükümetin diğer dinlere mensup olanlarda değişikliğe gitmeden sadece Müslüman öğrencilerin karnelerindeki din hanesinden İslam ifadesini çıkarıp Müslümanları temsil eden kurumun ismini yazmasına tepkiler büyüyor. Uzmanlar, din hanesine yazılan Avusturya İslam Cemaatinin bir din değil, kurum olduğuna dikkati çekiyor.
#Avusturya KarneAvusturya’da başta Müslümanlar olmak üzere çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve akademisyen, hükümetin camileri kapatma kararına tepki gösterdi. Ülkede biri Türklere ait 7 cami radikal düşünceler ve milliyetçi görüşleri yaydığı gerekçesiyle faaliyetlerine son verilirken, özellikle Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Avusturya Türk İslam Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Birliği (ATİB) bünyesindeki görevli imamların yurt dışından finanse edildikleri gerekçesiyle oturma izinlerinin iptal edileceği açıklandı.
#Avrupadan HaberlerBosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da üç gündür devam eden Avrupa İslamofobi Zirvesi sona erdi. Başkentteki Halk Tiyatrosu’nda düzenlenen “İslamofobi ile mücadele” konulu son oturumda, “Müslümanlar, Avrupa’nın ayrılmaz parçasıdır” mesajı verildi.
#İslamofobi