Bilimsel icatlar her zaman insanlığa fayda sağlamıyor; silahlar, nükleer enerji ve atom bombalarının neden olduğu yıkıcı sonuçlar bunun en açık örnekleri... Amerikalı mühendis ve kimyager Thomas Midgley Jr. ise insanlığa ve çevreye en çok zarar veren bilim insanlarından biri olarak tarih sahnesinde yer aldı. 1924’te basın önündeki gösterisinden 100 yıl sonra bile dünya hâlâ Midgley’in iki icadının kötü etkilerinden kurtulmaya çalışıyor. İşte ‘dünyaya en çok zarar veren bilim insanı’ olarak anılan Thomas Mıdgley’in sıra dışı hikâyesi…
#Thomas MidgleyUzun yaşamak herkesin hayali. Peki ama nasıl? Günümüzün yaşayan en yaşlı kişilerinden biri olan ABD'li Vincent Dransfield, sağ salim 110 yaşını görmesini sağlayan sırları anlattı.
#Uzun Ömür19 yaşındayken geçirdiği kaza nedeni ile vücudunun yarısını kaybeden inşaat işçisi, doktorların tahminlerine rağmen hayata tutunmayı başardı. Uzun süren tedaviler sonrası günlük yaşama dönen ve evlenen genç adam, son paylaşımında hayatındaki en büyük zorluğu açıkladı.
#Loren SchauersBu hafta indie-elektronik müziğin dünyaca ünlü ismi Roosevelt, Zorlu PSM’yi dans pistine dönüştürecek. Semicenk Volkswagen Arena’da, Melike Şahin Congresium Ankara’da, Simge Hayal Kahvesi İzmir’de konser verecek. Elektronik müziğin dünyaca ünlü isimleri I Hate Models, Sam Paganini ve Robag Wruhme bu hafta İstanbul’da çeşitli mekânlarda sahneye çıkacak.
#Uygar TAYLANAmerikan edebiyatının yaşayan en büyük isimlerinden sayılan Richard Ford, ‘Vahşi Hayat’ta yangın metaforu üzerinden bir ailenin çözülüşünü anlatıyor. Okunması gereken 501 kitap arasında yer alan ‘Vahşi Hayat’, Amerikan klasiği olarak kısa, güçlü ve etkileyici bir anlatı.
#Vahşi HayatABD’de arkası kesilmeyen silahlı saldırılara bir yenisi eklendi. Iowa eyaletinde kamp yapan 4 kişilik aile bir silahlı saldırganının kurbanı oldu. Korkunç cinayetleri işleyen katil saldırıdan sonra kendini öldürdü. Yaşanan olayın vahşeti tüm ülkeyi derinden sarstı.
#ABDBu hafta elektronik müziğin popüler ismi Fatboy Slim Maslak 42 Venue’de, Etiyopya cazının babası Mulatu Astatke Zorlu PSM’de konser vermek için İstanbullu hayranlarıyla buluşacak. İstanbul Uluslararası Opus Amadeus Oda Müziği Festivali başladı. Adalar Çocuk Orkestrası festival kapsamında bir konser verecek. CRR’de sahneye çıkacak Maguy Marin Dans Topluluğu’nun gösterisini kaçırmayın. Bu hafta İstanbul, sanatının piri yerli-yabancı pek çok ismi ağırlayacak.
#KültürBu hafta ünlü İngiliz grup Metronomy, konser vermeye geliyor. İtalyan sinemasının ikonik ismi Monica Bellucci, efsane soprano Maria Callas’ın bilinmeyenlerini sahneye taşıyor. Dans etmeyi sevenler için DJ Deborah De Luca üst üste Ankara ve İstanbul’da setin başına geçecek.
#MetronomyJoe Eszterhas’ın yazdığı, Paul Verhoeven’ın yönettiği 1992 yapımı “Temel İçgüdü” (Basic Instinct) dönemin en çok tartışılan yapımlarından biriydi. Yıllar sonra bile büyük ilgi gören ve ana akım Hollywood sinemasında çığır açan cinsellik tasvirleriyle “neo-noir başyapıtı” olarak tanımlanan filmin nasıl ortaya çıktığını senaristi Joe Eszterhas ile konuştuk.
#Barbaros TapanOnu ve yaptığı çalışmaları anlatmaya cümleler, sayfalar yetmez. 1971'de Olympia’da konser veren ilk Türk olan, Yunus Emre’yi dünyaya duyuran, 1973'te Bulgaristan'daki Uluslararası Altın Orfe Şarkı Yarışması'nda ikincilik ödülünü alan, 1977’de Polonya Sopot Uluslararası Müzik Festivali’nde dünya birinciliğini kazanan, ‘Hamlet’ karakterini canlandıran, Zeki Müren’in isteğiyle sahneye çıkıp şarkılar söyleyen, tiyatroda çok oyunda rol alan, beyaz perdede de adından söz ettiren, sanata katkılar sağlayan, oyuncu adaylarına eğitimler vermeye devam eden, tiyatronun kilometre taşlarından, değerli oyuncu Ayla Algan sohbet konuğum…
#Ayla AlganSean Penn, Ukrayna Rus savaşının içerisine girip belgesel çekme kararı almasının ardından kamuoyunun gündemindeki oyuncular arasında yer aldı. Oyunculuk kariyerine ilaveten, yönetmenlik deneyimini de yaşayan Sean Penn, dünyaca ünlü şarkıcı Madonna'nın ise ilk eşidir. Peki, Sean Penn kimdir ve kaç yaşındadır? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Sean PennMüzik dünyasında herkesin nefesini tutarak beklediği Grammy Ödülleri 2022 adayları açıklandı. Jon Batiste 11 dalda adaylıkla öne çıkan isim oldu. Onun ardından sekiz dalda adaylıkla Justin Bieber, Doja Cat ve H.E.R. yedi dalda adaylıkla Billie Eilish ve Olivia Rodrigo izliyor.
#Grammy Ödülleri 2022Orwellian distopyanın yeni nesil temsilcisi Sarah Pinsker bize, yakın geleceğimiz üzerinden şimdimizi sorgulatıyor. Otobiyografik öğeler üzerine kurulu yakın gelecek distopyası ‘Yeni Bir Güne Şarkı’ kullandığımız teknolojilerin ve pandemide deneyimlediklerimizin yakın gelecekte nasıl çarpıklaşabileceğini tartışan bir metin.
#Yeni Bir Güne ŞarkıEkranları bu hafta dünya dışı yaratıkların istila ettiği diziler ele geçiriyor. Apple TV+’ın ilk bilimkurgu dizisi “Invasion” ve Netflix’in yetişkin animasyon serisi “Inside Job”, insanlığın ‘uzaylı istilası’ endişesinin son ürünleri. Meksikalı yönetmen Michel Franco’nun Venedik’ten Büyük Jüri ödüllü suç draması “Yeni Düzen” ve bu yılın Berlin’inden kadın oyuncu ödülünü almış Almanya yapımı komedi “Tam Sana Göreyim”, sinemalarda haftanın öne çıkanları. Beyazperdede ilklerin yaratıcısı olmuş Georges Méliès’in sıradışı hayatını aralayan “Méliès’in Gizemi”, film tarihine meraklı izleyicinin kaçırmaması gereken bir belgesel. Haftanın kitabı ise yayıncılık dünyasının en tazelerinden Umami Kitap’tan geliyor: Rita Mae Brown’ın 1978’de yayımlandığında Amerikan edebiyatının dönüm noktalarından olmuş otobiyografik romanı “Yakut Orman”.
#Uğur YükselTürkiye'de içimizi yakan orman yangınları, kavurucu sıcakların etkisiyle dünyada da etkisini gösteriyor. ABD'nin batı eyaletleri de günlerdir birbiri ardına patlak veren yangınlarla mücadele etmeye çalışıyor. Orada da yangın birçok kişinin tüm varlığının dakikalar içinde küle dönmesine neden oldu. Oregon'dan California'ya anlatılanlar, "Yangının şakası yok" sözünün evrenselliğini kanıtlıyor...
#Bootleg YangınıDünya çok fazla yeri kaplayan bir varlıktır. İçinde birçok şeyi barındırır. Bunların içerisinde ülkeler, şehirler, adalar, denizler, dağlar vardır. Bu sayılan örnekleri çok daha fazla çeşitlendirebiliriz. Bunun yanı sıra adalar ülkeler içerisinde bulunur. Samoa adası nerede ve nasıl gidilir? Samoa adası gezilecek yerler, konaklama, tarihi ve özellikleri hakkında bilgiler nelerdir? Bu soruların cevaplarını ve bu sorular ile ilgili bilgileri detayları ile derledik.