Gözümüzün içindeki lensin şeffaflığını kaybetmesine “katarakt” adını veriyoruz. Katarakt, yaşın ilerlemesiyle birlikte toplumun büyük çoğunluğunu etkiliyor. Katarakt; görmede azalma, renklerde soluklaşma-sararma, ışık hassasiyeti-kamaşma, çift görme ve gözlük derecelerinde sık değişim gibi belirtilerle kendisini belli ediyor.
#KataraktKATARAKTIN, gözün doğal yapısında bulunan lensin şeffaflığını kaybetmesi sonucu oluştuğunu ifade eden Ekol Hastanesi Göz Kliniği’nden Opr. Dr. Furkan Verdi, katarakt oluşan hastalarda görme yetisinin yavaş yavaş azaldığını ve kişinin günlük hayati fonksiyonlarını gerçekleştiremeyecek duruma geldiğini söyledi. Verdi, kişinin araba kullanmasını, gazete okumasını, sosyal hayatını, hobilerini yapmasını etkilediği zaman kataraktın bir sorun olarak karşımıza çıktığını vurguladı.
#1Katarakt, gözümüzün içindeki merceğin şeffaflığını kaybetmesidir. Katarakt ağrıya neden olmaz ancak görüşünüzün zamanla kötüleşmesine yol açar. Peki, katarakt neden olur, belirtileri nelerdir? Katarakt önlenebilir mi, nasıl tedavi edilir? İşte, katarakt ile ilgili merak edilen bazı soruların yanıtları...
#KataraktEKOL Hastanesi Göz Kliniği’nden göz hastalıkları uzmanı Opr. Dr. Lider Çelik, femtosaniye lazerle katarakt ameliyatının klasik fako yöntemine göre daha güvenilir bir yöntem olduğunu belirtti. Lazerle katarakt ameliyatlarının avantajları hakkında bilgi veren Opr. Dr. Lider Çelik, “Lazerle katarakt meliyatında; göze giriş kesileri, kataraktlı merceği saran zarın önünden, yuvarlak ve düzgün çıkarılması gereken ön kapsülün kesilmesi, kataraktlı merceğin, küçük parçalara ayrılması ve astigmatizmanın düzeltilmesi işlemleri bilgisayar kontrolünde ve 30-40 saniye gibi çok kısa bir sürede yapılıyor. Tüm bu aşamalar, klasik Fako yönteminde hem daha uzun sürmekte, hem de komplikasyon riski taşımaktadır” dedi.
#1KATARAKTA tedavinin cerrahi olduğunu belirten Atagöz Göz Hastalıkları Dal Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ayşegül Işık Özdamar, “Katarakt ameliyatının göz tansiyonu hastalarında tansiyon düşürücü etkisi, şeker hastalığına bağlı hasar gelişmiş gözlerde uygulanan lazer tedavisinde de pozitif etkisi vardır” dedi.
#1Gözümüzün içindeki lensin şeffaflığını kaybetmesine “katarakt” adını veriyoruz. Katarakt, yaşın ilerlemesiyle birlikte toplumun büyük çoğunluğunu etkiliyor. Katarakt; görmede azalma, renklerde soluklaşma-sararma, ışık hassasiyeti-kamaşma, çift görme ve gözlük derecelerinde sık değişim gibi belirtilerle kendisini belli ediyor.
#GözKatarakt hastalarının yüzde 90’ının 60 yaşın üzerinde olduğunu ancak bu hastalığın yenidoğan bebeklerde ve çocuklarda da görülebileceğini belirten Op. Dr. Gülina Kargül, kataraktın tek tedavisinin ameliyat olduğunu söyledi.
#KataraktKataraktın gözün normalde şeffaf olan merceğinin zamanla bu özelliğini kaybetmesi nedeniyle gelişen bir hastalık olduğunu belirten Özel Egepol Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emrah Mat, “Sıklıkla ilerleyen yaş grubunda ortaya çıksa da bebekler de bile görülebilir” dedi.
#İzmirGözlükten kurtulmanın en sık kullanılan çözümü excimer lazer tedavisidir. Lazer tedavisi 18-60 yaş arası yapılabilse de 40 yaşından sonra pek tercih edilmez. Bunun nedeni 40 yaşından sonra ek olarak presbiyopi (Yakını görememe hastalığı) oluşmasıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sinan Albayrak, 40 yaşından sonra yakın ve uzakta gözlükten kurtaran yöntemleri anlattı.
#SağlıkBilimsel fitoterapide dünya lideri olan AlchemLife’ın Avrupa Genel Başkanı Recai Özbir, bitkisel kökenli fitoterapötik ürünlerin artık Türkiye’de de üretilmeye başlandığını söyledi. İki yıl gibi kısa bir sürede gerçekleştirilen başarılı yapılanmayla, Avrupa ülkelerine stratejik yaklaşım sağlama imkanına da sahip olduklarına dikkat çeken Özbir, “Kaliteli bitkisel ürünleri halka ulaştırma noktasında bilimsel dokunuşlar yapmaya Türkiye’den devam edeceğiz” dedi.
#BURSAGözlük kullanmak göz numarasını ilerletir… Gözdeki ışık çakmaları zamanla düzelir… Bebeklerde göz sulanması doğal bir durum… Toplumda sıkça duyulan bu cümleler göz sağlığımız hakkında doğru sanılan yanlış bilgilerden sadece bazıları. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Sübay doğru sanılan en yaygın 10 yanlış bilgiyi anlattı, önemli uyarılarda bulundu.
#GözKatarakt, genellikle ileri yaşlarda görülen bir rahatsızlıktır. Fakat gebelikte geçirilen bazı enfeksiyonlar veya kalıtımsal bozukluklarda yeni doğan bebekte dahi görülebilir. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Fatih Atmaca, katarakt ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
#AmeliyatBazı hastalıklar vardır ki, yaşı ilerlemiş kişilerle özdeşleştirilir. Ancak birçok hastalık sanıldığı gibi sadece yaşlılara özgü değildir ve bebeklerde dahi görülebilir. Doğumsal olarak ortaya çıkan katarakt problemlerinde olduğu gibi… Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kemal Yıldırım, bebeklerde görülen katarakta ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Bebekler İçin13 Ekim Dünya Görme Günü kapsamında Alcon şirketi desteğiyle İzmir’de Key Otel'de gerçekleşen “Sizin gözünüzden, katarakt" isimli bilgilendirme toplantısında hastalığın belirtileri, dünyada ve Türkiye’deki durum, ameliyat ve neler yapılması gerektiği hakkında bilgileri Dokuz Eylül Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Durak verdi.
#İzmirGÖZLERİNDE oluşan ileri derecedeki katarakt nedeniyle 2 yıl önce görme yetisini kaybeden 83 yaşındaki Emine Antep, Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'ne bağlı Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan katarakt ameliyatı ile yeniden görmeye başladı.
#İzmir