DSÖ’nün maymun çiçeğiyle ilgili küresel acil durum ilan etmesi ve dün İsveç’in ilk vakayı gördüğünü açıklaması, ‘COVID’den sonra yine mi salgın’ endişesi yarattı. Kolay bulaşması, vücutta çıkardığı korkunç yaralar, yaşattığı acılar ve ölüm oranıyla korku salan maymun çiçeğini uzmanlara sorduk...
#DSÖYıl 2023! İstanbul’da 2 çocuk KIZAMIK sebebi ile hayatını kaybetti. Hem de Türkiye’de 1990’lı yıllardan itibaren yaygın ve yüksek dozda uygulanan bir aşısı olan bir hastalıktan. Türkiye kızamık vakalarında Avrupa ülkeleri arasında üçüncü sıraya oturdu. 4 ayda bin 440 vaka tespit edilirken, vakaların 242’si yoğun bakımlık oldu. Hastalığın göçmenler ve mültecilerde görüldüğünü ya da sadece onlar sebebi ile yayıldığını düşünüyorsanız da yanılıyorsunuz. Cerrahpaşa’da tedavi gören 22 vakanın sadece üçü yabancı uyruklu, diğerleri Türk ve bu çocukların 11’i de aşısız. Anlayacağınız kızamığın ‘hortlamasının’ bir nedeni de aşı karşıtlığı. Peki neden aşı yaptırmıyorlar? Uzmanlar, Bakanlığın acilen yasal düzenleme seçeneği de dahil olmak üzere bu konuda önlem almasını istiyor.
#AşıTürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, şu an bölgede bir salgın hastalığın söz konusu olmadığını ancak, Suriye'deki kolera salgını ve sınır bölgesinden bildirilen vakaların endişe verici olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Yavuz, "İçme suyu sıkıntısı giderilmiş durumda ama, temizlik ve benzerleri için kullanım suyu sıkıntısı var. Tuvalet altyapısı yetersiz. Bölgeye acilen kullanım suyu teminiyle bulaşıcı hastalıkların hızlı tespitine yönelik hızlı tanı, kit, teçhizat alt yapısı kurulmalı" dedi.
#Depremİnternet siteleri, ‘doçentlik’ makaleleri yazdıklarını belirten şirketlerin reklamlarıyla dolu. Ücretler 6 bin dolara kadar çıkarken kredi kartına 12 taksit bile yapılıyor. Hürriyet muhabiri de ‘doçentlik makalesi yazdırmak istediğini’ söyleyerek bu şirketleri aradı...
#DoçentlikProf. Dr. Esin Davutoğlu Şenol'un hayatı, gündemde yer alan haberlerin ardından öne çıkan konulardan oldu. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapan Esin Davutoğlu Şenol, kariyeri boyunca birçok akademik başarıya imza attı. Enfeksiyon hastalıkları alanında araştırmalarını sürdüren Şenol, özellikle koronavirüs ile ilgili yaptığı açıklamalar ile dikkat çekiyor. Peki, Esin Davutoğlu Şenol kimdir nereli kaç yaşında? İşte, Esin Davutoğlu Şenol'un hayatı ve biyografisi hakkında merak edilenler.
#Esin Davutoğlu ŞenolGazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, ofisinin önüne dana dili bırakarak kendisini tehdit eden Mustafa Y.'nin serbest bırakılmasına tepki gösterdi. Şenol, "Mutlaka tutuklanması lazım. Çünkü bir seri cinayet işleyeceğini söylüyor ve bu cinayeti adım adım tarif ediyor. Gerçekleştirmek üzere buraya geliyor. Geldiğinde ise tek eksik benim. Beni bulamadığı için cinayet işlenemiyor" dedi.
#AnkaraGazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, ofisinin önüne dana dili bırakarak kendisini tehdit eden Mustafa Y.'nin serbest bırakılmasına tepki gösterdi. Şenol, "Mutlaka tutuklanması lazım. Çünkü bir seri cinayet işleyeceğini söylüyor ve bu cinayeti adım adım tarif ediyor. Gerçekleştirmek üzere buraya geliyor. Geldiğinde ise tek eksik benim. Beni bulamadığı için cinayet işlenemiyor" dedi.
#Prof. Dr. Esin Davutoğlu ŞenolEsin Davutoğlu Şenol, kariyeri ile merak ediliyor. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaktadır. Enfeksiyon hastalıkları alanında çalışmalarını sürdüren Esin Davutoğlu Şenol, dernek başkanlığı görevini de yürütmektedir. Peki, Esin Davutoğlu Şenol kimdir nereli kaç yaşında? İşte, Esin Davutoğlu Şenol hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Esin DavutoğluGEÇEN hafta İzmir’de çok yakın bir doktor arkadaşım sosyal medyadaki grubumuza, “Aşı oldunuz diye otellerde filan toplanmayın. Durum çok ciddi” diye bir uyarı mesajı gönderdi. Yasakları delmek için otellerde güle eğlene yemek yedikten sonra, oda paralarını ödedikleri halde kalmayan arkadaş grupları olduğunu duyuyoruz. Bizim grupta da, “Otelde buluşalım” teklifi gelmeye başlayınca doktor arkadaş uyarma ihtiyacını hissetti.
#İzmirTürkiye’de toplam vaka sayısı 3 milyonu, toplam vefat sayısı ise 30 bini geçti. 5 ilde karantina kararı alındı. Kırmızı/çok yüksek riskli il sayısı bir haftada 25’ten 39’a çıktı. Türkiye’de tek mavi/düşük riskli il, Şırnak kaldı. Şırnak diğer illere göre neyi farklı yaptı da mavi kalmayı başardı? Ben sordum, Vali Ali Hamza Pehlivan cevapladı. 14 ilin neden kırmızıya döndüğünü ve ne yapmak gerektiğini ise uzmanlarla konuştum.
#YazarPandemi ile mücadelede topluma yol gösterici uyarıları ile dikkat çeken Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esin Şenol, TÜSİAV tarafından Üstün Hizmet ve Başarı beratı ile ödüllendirilirken, aynı zamanda TÜSİAV Onur Kurulu üyeliğine de layık görüldü.
#Esin ŞenolGaller’de yapılan ve ağız çalkalama suyunun tükürükteki koronavirüsü 30 saniye içinde öldürülebileceğine işaret eden araştırma, bilim insanlarını karşı karşıya getirdi. Prof. Dr. Canan Karatay, salgının ilk günlerinde, ‘karbonatlı suyu’, 2 gün önce de Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ‘adaçayı-ebegümeci’ karışımı ile gargara yapılmasını önerdi. Birçok bilim insanı ise hem araştırmanın hem de önerilerin bilimsel bir çalışma, ‘kesin bir çözüm’ gibi sunulmasına şiddetle karşı! Bilim dünyasının gargara polemiğini masaya yatırdım.
#YazarDaha düne kadar dünyaya diz çöktüren koronavirüse karşı ‘Aşı bulunsa da rahat bir nefes alsak’ diyorduk! Bugün hasretle beklediğimiz aşılar geliştirilmeye başlandı. Ancak bu kez de aşı karşıtları aşının ‘kısırlık’ ve ‘alzheimer’ yapacağı iddiaları ile sahada. Tüm bu iddiaları bilim insanlarına sordum.
#GazetehaberleriDaha düne kadar dünyaya diz çöktüren koronavirüse karşı ‘Aşı bulunsa da rahat bir nefes alsak’ diyorduk! Bugün hasretle beklediğimiz aşılar geliştirilmeye başlandı. Ancak bu kez de aşı karşıtları aşının ‘kısırlık’ ve ‘alzheimer’ yapacağı iddiaları ile sahada. Tüm bu iddiaları bilim insanlarına sordum.
#YazarEsin Davutoğlu Şenol, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaktadır. Enfeksiyon hastalıkları alanında çalışmalarını sürdüren Esin Davutoğlu Şenol, dernek başkanlığı görevini de yürütmektedir. Peki, Esin Davutoğlu Şenol kimdir nereli kaç yaşında? İşte, o isim hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Esin Davutoğlu Şenolİşyerleri Ramazan Bayramı’ndan sonra aşamalı olarak ofislere dönme planları yapmaya başladı. Peki kalabalık çalışma ortamı bulunan iş yerlerinin klimaları ne kadar sağlıklı? Klima ile koronavirüs bulaşma riski var mı? Bu sorunun yanıtını enfeksiyon uzmanları verdi.
#GazetehaberleriAvusturya hükümeti, marketlere maskesiz girmeyi yasaklayınca Alman bilim insanları, “Herkes takarsa sağlık çalışanları maske bulamayacak. Sadece hastalar maske takmalı” diye uyardı. Türk, İngiliz ve ABD’li uzmanlar da maske takmanın sağlıklı insanları koronavirüsten koruyucu özelliğinin olmadığında hemfikir.
#GazetehaberleriDünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) son raporuna göre, aşı reddi nedeniyle kızamık vakaları 2016’dan 2017’ye dünya genelinde yüzde 31 arttı. Örgütün raporlarına göre, Türkiye’de kızamıklı hasta sayısı 2017’de 69, 2018’in ilk 9 ayında da 510 oldu. Uzmanlar, “Aşı reddinin devamı durumunda kızamıkla ilgili tüm kazanımlar kaybedilir” diye uyarıyor.
#GazetehaberleriGeçtiğimiz hafta Amerika’dan giderek yayılan griple ilgili haberler geldi. Bazı hastanelerde hastalara acil servis koridorları ya da çadırlarda bakıldığı açıklandı. Durumdan endişe duyan ülkedeki sağlık otoriteleri de her zamankinden daha ağır hasta eden ve salgın yapan virüsün(H3N2) mutasyon geçirmiş olabileceğini söyledi. Bir kez daha gördük ki grip virüsleri kolay ve sık değişim geçirebiliyor.
#GripGAZİ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği’nden Prof. Dr. Esin Şenol, endüstriyel tavuk, tavuk ürünleri ve yumurta tüketilmesiyle tavuk gribinin bulaşmayacağını söyledi. Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Akan da kuş gribinin Türkiye’de insan sağlığı için risk oluşturmadığını belirterek “Dünyada insanlara yiyecekle (tavuk, tavuk ürünleri ve yumurta) bulaşan tavuk gribi vakası yok” dedi.
#Kuş Gribi