Güncelleme Tarihi:
Geçtiğimiz günlerde Balıkesir’de görülen kuş gribinin şu an için halk sağlığını tehdit etmediğini belirten Prof. Şenol şunları söyledi:
"Yayılma riski çok düşük. Tavuk eti ve yumurta tüketilmesi risk oluşturmuyor. Tavuk etinin 70 derecede pişirildikten sonra, yumurtanın da katı tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Kanatlı hayvanların et ve yumurta gibi ürünlerinin tüketilmesi öncesinde, bunların yıkanması ve iyice pişirilmesine dikkat edilmeli.”
AŞIYLA KORUNULAMIYOR
Kuş gribinin insanlara, hasta hayvanların salyası, burun akıntısı ve dışkısıyla temas sonucu bulaşabileceğini anlatan Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir ise, hastalığın insanlardaki başlıca belirtilerinin yüksek ateş, halsizlik, öksürük, boğaz ve adale ağrısı olduğunu dile getirdi. Hastalığın etkili koruyucu aşısının bulunmadığını kaydeden Bilir, antiviral ilaçların kullanılmasının yarar sağladığını söyledi. Tedavi için mutlaka doktor tavsiyesi alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Bilir, şu ifadeleri kullandı:
"Hastalığın önlenmesi bakımından, hastalıklı hayvanların bulunduğu bölgeden uzak durulmalı, hasta hayvanlarla, özellikle salya, burun akıntısı gibi salgılarıyla temastan kaçınılmalıdır. Temas olasılığı olduğunda el ve vücudun sabunla iyice yıkanması gerekmektedir. Olanak varsa dezenfektan kullanılarak el temizliği yapılmalıdır. Mesleki olarak kanatlı hayvanlarla teması olan kişiler, vücutlarını örten koruyucu önlük giymeli, eldiven, maske gibi koruyucu araçları kullanmalıdır."