Şifalı bitkiler içerisinde yer alan dağ kekiği doğal bir antibiyotiktir. Sağlık bakımından yararları saymakla bitmeyen dağ kekiği yemeklere tat vermesi amacı ile de kullanılmaktadır. Besin değeri bir hayli yüksektir. İçerisinde pek çok yararlı vitamin ve mineral bulunmaktadır. Nane ailesinden gelmekte olan kekiğin suyu, yağı ve çayı da büyük bir şifa deposudur. Kekik suyu özellikle regl ağrılarını dindirme konusunda destek olmaktadır. Kekik yağı ise saça ve cilde iyi gelmektedir. Sizin için dağ kekiğinin faydalarını, öksürüğe iyi gelip gelmediğini, taş kekiğinin ne işe yaradığını, nasıl tüketildiğini derledik.
#Dağ Kekiğiİnsan vücudu için faydası olan pek çok yağ çeşidi bulunmaktadır. Bitkilerden elde edilen bu yağlar hem bitki çayı yapımında hem de kozmetik sektöründe çok amaçlı olarak kullanılmaktadır. Özellikle son yıllarda popüler bir nitelik kazanan yağlar evlerde hoş bir koku oluşturmak için de tercih edilebilmektedir. Bugünkü yazımızda güzel kokusu ve vücut için sağladığı yararlar ile trend bir çıkış yakalayan menekşe yağından bahsedeceğiz. Peki menekşe yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Menekşe yağı faydaları ve kullanımı hakkında detayları derledik.
#Menekşe Yağı NedirAslında bir koruyucu hekimlik sistemi olan ve yaklaşık 6000 yıllık bir geçmişe sahip olan aromaterapi; bitkilerin, kabuk, yaprak, çiçek, meyve, tohum, sap, kök gibi farklı yerlerinden çeşitli yöntemlerle elde edilen uçucu ve sabit yağlar aracılığıyla bütünsel dengeyi amaçlar. Vücut ve zihni uyarmak yoluyla kişinin kendi kendini desteklemesi iyileşmesinin hızlanmasını sağlar.
#Aromaterapinin ÖnemiÇAM fıstığındaki rekolte düşüklüğü, tezgahlardaki fiyatları artırdı. Aktarlarda ve kuruyemişçilerde kilosuÿ350 TL’ye kadar çıkan çam fıstığı, marketlerde ise 450 TL’yeÿsatılıyor. Fiyatın el yakmasının nedeni ise Türkiye’deki çam fıstığı üretiminin yüzde 80’inin yapıldığı İzmir’in Bergama ilçesindeki Kozak Yaylası’nda, fıstık çamlarının hastalık kapması.
#ÇamYapılan araştırmalara göre, kadınlar, kozmetik ürünleri yoluyla yılda ortalama vücutlarına 2 kilogram kimyasal alıyor. Son yıllarda gelişen yeşil hareket ve ekolojik bilinç, tüketiciyi organik ürünlere yöneltiyor. Rakamlar bu durumu doğruluyor; iki yıldır piyasadaki organik kozmetik ürünlerin sayısında hızlı bir artış var. Hepsi farklı iddialarla raflarda yer alıyor. Kimi etiketlerine “doğal”, kimi “yüzde 100 organik”, kimiyse “yüzde 95 doğal” yazıyor. Peki bu ürünleri satın alırken nelere dikkat etmeliyiz? Denetimleri nasıl yapılıyor? Yüzde yüz organik bir kozmetik ürünü mümkün mü?
Geçenlerde, “nasıl besleniyorsunuz?” diye sorduğum hastamdan “BİB formülünü uyguluyorum hocam” yanıtını alınca şaşırmadım desem yalan olur. “BİB ne anlama geliyor?” deyince şunu söyledi: “Beyin İçin Balık!” Sonra devam etti: “Balıktaki omega-3 yağları beyne de iyi geliyor diyen siz değil misiniz?”