Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde geçen 28 Ekim'de 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili 3'ü tutuklu 16 sanıklı davanın dördüncü duruşmasına bugün de devam edildi. Mahkeme heyeti, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, bakanlığa bağlı müfettişlerin soruşturulması için izin vermediğini açıkladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da bakanlığa bağlı müfettişler için soruşturmaya izin vermemişti.
#MüfettişKARAMAN’ın Ermenek İlçesi’nde geçen 28 Ekim’de 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan, 3’ü tutuklu 16 sanıklı davanın dün başlayan ilk duruşmasının bugün ikinci oturumu bugün yapıldı.
#Çağdaş Hukukçular DerneğiSoma'da 301 madencinin hayatını kaybetmesinin üzerinden tam 6 ay geçti. Günlerce ağladığımız, tüm Türkiye'yi yasa boğan olaydan sonra herkes hayatına geri döndü. Ama madencilerin aileleri, evlatları, hayat arkadaşları, madende arkadaşlarını kaybeden işçiler, arama kurtarma çalışmalarına katılanlar ve hatta onlara psikolojik destek veren psikiyatri hekimlerinin bile yaraları hala kanıyor.
KARAMAN'ın Ermenek İlçesi Pamuklu Köyü Cenne Mevkii'ndeki Has Şekerler Madencilik şirketine ait linyit ocağından meydana gelen faciayla ilgili açılan soruşturmada tutuklanan maden sahası ruhsat sahibi Ermenek Cenne Linyit Kömür şirketinin sahibi Abdullah Özbey'in avukatı Metin Tevfik Buğdaycı konuştu. Buğdaycı 'Tüm sorumluluk rödövans şirket olan Has Şekerler Maden'e aittir. Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliği'nde de rödövansı şirketin sorumlu olduğu açıkça yer almaktadır.Soma iddianamesinde ruhsat sahibi için madde var mı, dava var mı? Ruhsat sahibi devletse, devlet yetkilisi kim? Bakan. Bakan hakkında dava açıldı mı? Yok. Biz Abdullah Özbey'in niye tutuklandı anlayamadık" dedi.
#Maden FaciasıBartın'ın Amasra ilçesinde 43 işçinin hayatını kaybettiği maden kazasıyla ilgili 23 kişinin yargılandığı davanın dördüncü duruşması geniş güvenlik önlemleriyle başladı. İş müfettişleri İ.G. ve C.T. hakkında ise 5 ile 11 Ekim 2022 tarihleri arasında yalnızca sözlü cevaplarla rapor oluşturduğu ve metan seviyesiyle ilgili denetim yapmadığı gerekçesi ile soruşturma ve yargılama izni verildi.
#BartınKaraman'ın Ermenek ilçesinde 8 yıl önce linyit ocağını su basması sonucu yaşamını yitiren 18 madenci mezarları başında anıldı. Maden işçisi Ali Haznadar'ın kızı Sare Haznadar (8), ''Ben babamı hiç görmedim. Fotoğraflarda gördüm. Çok özledim. Hiçbir şey yapamadım. Ona sarılamadım. Onu öpemedim'' dedi. Maden işçisi babası Osman Çoksöyler öldüğünde 3 aylık olan Kübra Çoksöyler (8) ise babasını çok özlediğini belirtti.
#Madenci2010 Zonguldak’ta 30, 2013 Kozlu’da 8, 2014 Ermenek’te 18 işçinin hayatını kaybettiği maden facialarını alanda takip etmiş, ailelerin acılarını paylaşmıştım. En uzun Soma’da kaldım. 2014’te 301 işçinin hayatını kaybettiği facianın ardından onlarca madenci ve aileleri ile tanıştım. Sonra 2016’da Şirvan’da 16 maden işçisi daha öldü bir kazada. Ve Bartın. Facianın adresi de yüzleri de değişti ama acısı değişmedi. Ocak başında, ‘Belki kaçmıştır’ diye umut içinde bekleyen analar, babalar, eşler, çocuklar... ‘Beni onlardan ayırmayın’ diyerek kurtarma çalışmalarına katılan yaralı madenciler... O acıyı derinden anlıyorum ama onları benden daha iyi anlayanlar hiç şüphesiz aynı acı ile kavrulanlar. Bartın faciası ile acıları tazelenen Somalı madencilerle konuştum.
#MadenMHP’nin af teklifi hem siyaset hem hukuk açısından önemli gündem maddesi olmaya devam ediyor. Affın kapsamına giren maddeler incelenirken, kamuoyunda infial yaratan davalarda yargılananların da bu aftan yararlanma olasılığı tartışma yarattı.
#Af TeklifiBugün 13 Mayıs... Hem Anneler Günü, hem de Soma maden faciasının dördüncü yıldönümü. Onlar bir annenin tecrübe edebileceği en derin acıyı yaşadılar. Dört yıl önce bugün, daha yirmili yaşlarındaki evlatları, eşleri işe gitmek üzere evden çıktı ve bir daha geri dönmedi. Sorumlular hakkında açılan dava hâlâ sonuçlanmadı. Ama onlar adaletin yerini bulacağına dair inançlarını korumaya çalışıyor, birbirlerine destek oluyor. Kimi ilaçla ayakta duran, kimi torunlarıyla, kimi bahçesiyle avunan bu anneleri ziyaret etmesek olmazdı. Onlar, Soma’nın anneleri... Dört yıl sonra ne halde olduklarını Hürriyet Pazar’a anlattılar. “Gidenler gelmeyecek ama siz de ölmeyin diye bize sahip çıkın” diyorlar.
#Soma AnneleriTürkiye’de her gün 46 bin maden işçisi yerin altına iniyor. Onlardan biriyle Murat Köken’le madene indik. 400 metre derinlikte ekmeği paylaşmalarına, sessizliği şarkıyla bölmelerine tanıklık ettik... Çıkarken Orhan Veli’nin şu dizeleri vardı aklımızda: ‘Yüz karası değil, kömür karası / Böyle kazanılır ekmek parası.’
#Maden- Tutuklu sanık Kurt: "Toplam 18 bin ton kömür için 18 işçi hayatını kaybetmiştir. Niye, 'Saffet Uyar'ın 18 bin ton kömürü yerin altında kalmasın' diye. Saffet Uyar'ın talimatıyla haritaya ilgili bölümler işlenmemiştir"- Sanık Uyar: "Kendi suçlarını benim üzerime atıyorlar. Cezaevinde iki sanık da bana, 'Suçu mühendislerin üzerine at. Onlar yatsın. Biz çıkalım' cümlelerinin yer aldığı mektup yazdı. Benim suçum varsa, cezam varsa çekerim"
- Karaman'ın Ermenek ilçesinde 18 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasına ilişkin davanın yedinci duruşması öncesi adliyeye getirilen tutuklu sanıklara madenci yakınları tepki gösterdi- Bazı madenci yakınları, "Benim çocuğum kime baba diyecek?", "Sondaj makinesi alacak paraları yokmuş. Ben size para vereyim, hadi evladımı geri getirin" diyerek gözyaşı döktü
Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği, bu işin fıtratında var, denilen faciadan sadece 5 ay sonra geldi Ermenek kömür madeni faciası. Türkiye, 28 Ekim 2014’te bu kez Karaman’ın Ermenek ilçesinden gelen haberle sarsıldı. Özel bir linyit kömürü madeninde meydana gelen su baskınında 18 madenci binlerce ton suyun altında kaldı. Günlerce süren çalışmaların ardından ilk cansız bedene 10.günün sonunda ulaşılabildi.
#Ermenek