Türkiye’nin en büyük narenciye üretici illerinden Adana’da meyve ağaçlarını poyraz vurdu. Sıcaklıkların geçen hafta 45 dereceyi aştığı Adana’da şiddetli poyraz da yaşanınca mandalina, portakal ve limon gibi birçok ağacın meyvesi daha olmadan yere döküldü. Bölgedeki üreticilere göre kayıp yüzde 80’i buldu.
#Gazetehaberleri- Türkiye'nin önde gelen narenciye merkezlerinden Erzin ve Dörtyol'da üreticiler, mandalina ve portakalın kilogramının dalında 20-25 kuruşa kadar düşmesinden yakınıyor - Narenciye üreticisi Aziz Doğan: "Rusya'daki ekonomik krizin etkilerini yavaş yavaş görmeye başladık. Son haftalarda mandalina ve portakalın kilogram fiyatı, dalında 20 kuruşa kadar geriledi" - Tüccar Çetin Korkmaz: "Narenciyede fiyat istikrarı, ürün çeşitliğinin geliştirilmesi ve yeni pazar bulmakla sağlanır"
Susuzluk nedeniyle geçen günlerde Fas’ta karpuz yetiştiriciliğine sınırlama getirildi. “Değişen hava koşulları kimi ürünlerin üretimini sınırlıyor, kimi ürünlerin ekim alanlarının değişmesine neden oluyor, birçok üründe de verim kaybına yol açıyor” diyen uzmanlar, tehlike çanlarının çaldığını söylüyor. Türkiye’deki duruma yakından bakalım…
#Yücel SönmezVitamin C; hava ile temasla kolay okside olur, suda erir, ekşi tattadır, ışıkla temasta rengi koyulaşır, ısıya dayanıksız bir vitamindir. İnsanlar, bazı meyve yarasaları, hint domuzu ve insan benzeri primatlar C vitamini üretemediklerinden bunu besinlerden almak zorundadırlar. Peki, c vitamini eksikliği nelere sebep olur? C vitamini hangi besinlerde vardır?
#C Vitamini EksikliğiADANA Seyhan Ziraat Odası Başkanı Cahit İncefikir, dengesiz hava değişiklikleriyle birlikte narenciye ağaçlarında tomurcuk dökümlerinin yaşandığını belirterek, limon, mandalina, portakal ve greyfurt çeşitlerinde yüzde 40’a varan rekolte kaybı beklediklerini söyledi. İncefikir, rekolte kaybı nedeniyle ihracatta fiyatların yüzde 60- 70 oranında artış beklediklerini kaydetti.
#Narenciye