Bursa’nın İnegöl ilçesinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle şefkali ve erik ağaçları çiçek açtı. Çiftçiler zamanından önce çiçek açan ağaçların olası don olaylarından zarar görebilecek olması nedeniyle tedirgin olduklarını söyledi.
#BursaOya ağacı, bir süs ağacığıdır. Oya ağacının anavatanı ise, Güney Çin ve Güney Asya'dır. Güney Avrupa'nın büyük bir kısmında ve Amerika'nın kuzeyinde yaygın olarak görülür. Oya ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Meyve veren ağaçlar insanoğlunu avcı-toplayıcı olduğu dönemden itibaren hep cezbetmiştir. Onların lezzetli meyveleri bulundukları yerleri cazibe merkezi haline getirmiş ve insanlar bunlara yakın ikamet etmeye başlamışlardır. Meyveli ağaçlardan biri olan kiraz ağacı da bu anlamda ilgi çeken yaygın bir ağaçtır. İşte sizler için kiraz ağacı konusundaki tüm detayları derledik.
EDİRNE'nin Keşan ilçesinde etkili olan kar yağışıyla birlikte hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi kış ortasında yalancı bahara aldanıp çiçeklenen meyve ağaçlarının buz tutmasına neden oldu. Türkiye Tarım Danışmanları Derneği (TAR-DER) Başkan Yarımcısı ve Uzman Tarım Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Lütfü Açar, kar yağışının çiçek açan meyve ağaçlarında verimin düşmesine yol açabileceğini ancak genel olarak bitkiler açısından yararlı olduğunu söyledi.
#EdirneHATAY’da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle bazı ağaçlar 'yalancı bahara' aldanarak çiçek açtı. Kışın ağaçların çiçek açması fotoğraf sanatçılarının ilgisini çekerken, uzmanlar ve çiftçiler ise tedirgin oldu.
#HatayBALIKESİR’in Burhaniye ilçesinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle meyve ağaçları çiçek açtı. Tarım Teknikeri Ergenç Çavuşoğlu, önümüzdeki günlerde yaşanacak soğukların çiçek açan ağaçları olumsuz etkileyeceğini söyledi.
#BalıkesirTürkiye’de ilk çağla badem hasadının Şubat ayı sonunda yapıldığı Muğla’nın Datça ilçesinde bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı nedeniyle bazı badem ağaçları çiçek açtı.
#Badem ÇiçekleriTÜRKİYE Tarım Danışmanları Derneği (TAR-DER) Başkan Yardımcısı ve Uzman Tarım Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Lütfü Açar, Trakya'da kurak geçen kış mevsimi nedeniyle ağaçlarda meyve veriminin azalabileceğini söyledi.
#Türkiye Tarım Danışmanları DerneğiBahar artık gelsin değil mi? Tüm dertler kederler kalsın kışta. Hüzünler, sevimsizlikler, sakura gibi kısa ömürlü olsun, sevinçler, coşkular, sevgiler, umutlar sakuranın her bahar gülümsediği gökyüzü gibi sonsuz olsun. Hayaller eşliğinde beraber bir rüyaya dalıp, uyandığımızda da bütün hücrelerimizle gülümseyebilmek için Kyoto’ya doğru yolculuğa başlayalım mı? İşte size tüm detaylarıyla teknolojinin ve baharın yurdu Kyoto...
#Seyahat- Hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi nedeniyle erken çiçek açan meyve ağaçlarının don riskiyle karşı karşıya olması, meyve üreticisini tedirgin ediyor- Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Güneş: "Eğer mart ayı bitmeden ya da nisanda hava sıcaklığı eksi 4 dereceye düşerse kayısı, kiraz, vişne, badem gibi meyveler dökülür, elmanın da ancak yüzde 50'si kalır"- "TARSİM'in kapsamı genişletilmeli. Kuraklık ve meyvenin tomurcuk döneminde yaşadığı sorun da TARSİM'e dahil edilmeli"- ERÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Uzun: "En çok badem ve kayısı ağaçları risk altında. Ağaçlar küçük meyve veya çiçek döneminde dona yakalandığında meyve tutmaz, dökülür"
- Şubat ayında mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle çiçeklenen bazı ağaçlar, Malatya ve Şanlıurfa'da dondan kaynaklı verim kaybı endişesi yarattı- İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Asma:"Şu anda kayısı ağaçları fenolojik safhalara yaklaşık olarak 10-15 gün erken girdi diyebiliriz"- HRÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çullu:"Çiçek açan bu ağaçların bir kısmı sadece mart değil, nisan ayı ortalarına kadar don riski altındadır"