Tahıl Koridoru, bugün Rusya’da gerçekleştirilecek toplantıda yeniden gündeme taşınacak. Temmuz ayında koridorun kapanmasıyla birlikte Karadeniz’den ihraç edilen tahıl oranını yüzde 60’lardan yüzde 80’e çıkaran Rusya için anlaşma, ticari bir faydadan çok siyasi bir koz olarak yorumlanıyor. Analistler fiyatlarda artış beklemezken; Türkiye’nin buğday stoklarında sorunu olmadığını belirten uzmanlar ise uyarıyor: “Buğday bu yıl ucuz kurtuldu. Önümüzdeki yıl ekilecek mahsullerle ilgili son dönemdeki sıcaklar sorun oluşturacak.”
#BuğdayRusya’nın kararının ardından Tahıl Koridoru’ndaki yeni süreci değerlendiren analistler, önümüzdeki aylarda hasat döneminin bitmesiyle fiyat artışlarında hızlanmanın kaçınılmaz olduğunu ve mevcut durumdan tüm ülkelerin olumsuz etkileneceğini belirtiyor.
#RusyaTürkiye Hububat Kongresi 2021, 11-14 Kasım tarihleri arasında Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) işbirliği ile Antalya’da yapıldı. Antalya’da Merdan/Titanik ve Trendy otellerinde 1.000’den fazla delege, akademisyen ve iş insanının katıldığı kongre, pandemi süresince tarım ve gıda sektörünün heyecanını doruk noktasına getirdi. Önümüzdeki günlerde turizmciler de kendi sorunlarını masaya yatırdıklarında aynı heyecanı yaşayacaklar.
#TUSAFTürkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Eren Günhan Ulusoy "Son 3 yılda makarna ihracatımız 400 milyon dolardan 762 milyon dolarlara geldi. 1,4 milyon ton ihracat yapıldı. İki yıl içinde sektörün 1 milyar dolar barajını aşacağına inanıyorum" dedi.
#MakarnaAntalya’da bugün ve yarın hububat ve un sektörünün kalbi atacak. Türkiye’nin 7 yıldır un sektöründe dünyanın ihracat şampiyonu olmasında büyük katkı sunan Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF), Antalya Titanic Mardan Palace’da 16. Uluslararası Kongre ve Sergisi’ni düzenliyor.
#AntalyaKovid-19 salgını sonrasında dünyanın, iklim değişikliği ve gıda güvenliği problemleriyle karşı karşıya kalabileceği, kıtlık yaşanabileceği uyarısında bulunuluyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu ‘Şiddetli ve uzun süreli kuraklıklar kıtlıklara, dolayısıyla gıda güvenliğine yönelik ciddi tehditlere yol açabilir’ dedi. Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği Avrasya Başkanı Eren Günhan Ulusoy ise açıklamasında ‘Türkiye için bir kıtlık senaryosu beklemiyoruz’ ifadelerini kullandı.
#PandemiTürkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yoğun etkisini kaybetmeye başladığı haziran, temmuz ve ağustos aylarında un ihracatının tekrar yükselişe geçtiğini belirterek, "Bu yıl yapılan un ihracatı 2 milyon ton seviyesine ulaştı." dedi.
#UnTürkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı (TUSAF) ve Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı Eren Günhan Ulusoy, Türkiye’nin tahıl üretiminin yüzde 60’ını buğdayın oluşturduğunu belirterek, "Bugün tam 164 ülkeye un ihracatı gerçekleştiren ve ülkenin kasasına 1 milyar doların üzerinde gelir girmesini sağlayan sektörümüz, bir başka deyişle dünyayı beslemektedir. Ne de olsa dünya nüfusunun yüzde 90'ı Türk unu tüketmektedir." ifadelerini kullandı.
#Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu BaşkanıTürkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Eren Günhan Ulusoy, "Koronavirüsün yarattığı tedirginlik ile beraber, un başta olmak üzere birçok temel gıdanın perakende satış noktalarındaki raflarının boşaldığını gördük. Bu durum geçicidir. Çünkü yurt içinde ne buğday stokunda ne un stokunda ne de un üretiminde herhangi bir aksama yok. Konu sadece bu ürünlerin tedarik ağı içerisinde raflara ulaşmasıdır." ifadelerini kullandı.
#Türkiye Un Sanayicileri FederasyonuTUSAF Başkanı Eren Günhan Ulusoy, "(Güneydoğu'da) Hem mahsullerin hasat edilememesi hem de yağışların sürmesi nedeniyle toprağın rutubet derecesinin yüzde 60-70'lere çıkması buğday ekimini engelledi. Bu yıl ekim alanlarındaki yüzde 5 düşüşün sebebi bu. Ekim alanlarındaki azalmaya rağmen buğday üretiminde yağışlar sayesinde geçen yıla göre kayıp olmayacağını öngörüyor, en az 20 milyon ton rekolte bekliyoruz. Biz sanayiciler olarak, 'Ucuz mal alalım' demiyoruz. Çiftçinin para kazanmasını istiyoruz" açıklamasında bulundu.
#Türkiye Un Sanayicileri FederasyonuSon yıllarda un ihracatında dünya liderliğini koruyan un sanayicileri, ihracatın daha da artırılması için mevzuat değişikliği istiyor. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF)’ın Antalya’da düzenlediği “15. Uluslararası Kongre ve Sergisi”nde ihracat rejiminde değişiklik talep etiler.
#YazarTürkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy, Türkiye'nin un ihracatında başarılı bir yıl geçirdiğini ifade ederek, 2017'de bir önceki yıla göre un ihracatlarının 1 milyar 80 milyon dolardan 1,1 milyar dolara, miktar olarak da 3,5 milyon tondan 3,6 milyon tona çıktığını bildirdi.
#UnTürkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Eren Günhan Ulusoy, Antalya'da un ihracatçısı ve sektör paydaşlarının katılımıyla düzenlenen "TUSAF 13. Uluslararası Kongre ve Sergisi"nin sektörün daha ileriye taşınması ve Türkiye'nin dünya un ticaretindeki şampiyonluğunu perçinlemesi adına başarılı geçtiğini bildirdi.
#Tusaf