Marmara Denizi yeniden müsilaj felaketiyle karşı karşıya. 1 ay önce denizin 24 ile 10 metre aralığındaki derinlikte görülmeye başlanan müsilaj, şu an yüzeyin 5 metre altına kadar ulaştı ve denizi tamamen kaplamaya başladı. Prof. Dr. Mustafa Sarı, bahar aylarında denizin yüzeyinde de müsilajı görmemizin mümkün olabileceğini belirterek, “Hem ekolojimiz hem de ekonomimiz zarar görecek acit önlem almamız gerekiyor” dedi.
#MüsilajSon depremler listesi 18 Ağustos 2023, AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından açıklanıyor. Özellikle son günlerde meydana gelen 4 ve üzeri depremler sebebiyle vatandaşlar “En son nerede ve kaç şiddetinde deprem oldu” sorularına yanıt arıyor. Perşembe gününün ilk saatlerinde Kahramanmaraş, Afyonkarahisar, Malatya, Hatay, Van ve İzmir gibi illerde ufak sarsıntılar yaşandı. Yaşadıkları illerde sarsıntı hissedenler ise “ Son dakika deprem mi oldu” sorusunun yanıtına odaklandı. Deprem yaşadıktan saniyeler sonra Kandilli Rasathanesi ve AFAD’ın resmi internet sayfasından depremin merkez üssü, enlem, boylam ve gerçekleştiği zaman bilgisi yer alıyor. 18 Ağustos günü son olarak saat 08.04’de Malatya’da yeni bir sarsıntı yaşandı. Peki Az önce deprem mi oldu? İşte, güncel son depremler listesi…
#Son Dakika Deprem Mi OlduCNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, yarından itibaren sıcaklıkların ortalamanın 4-5 derece üzerinde seyredeceğini söyledi. Prof. Dr. Şen, "Önümüzdeki 4 gün orman yangınları açısından kritik günler. Ormanın kenarından bile geçmeyin" dedi. Öte yandan hava sıcaklarının mevsim normallerinin üzerine çıkması Marmara Denizi için de alarm zillerinin çalmasına neden oldu. Marmara Denizi’nin nabzını tutan Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Yüzeyde deniz suyu sıcaklığı 28, 10 metre derine indiğimizde ise 22 dereceydi. Yani çok yüksekti” dedi.
#Prof. Dr. Orhan ŞenMarmara Denizi'nde müsilaj endişesine neden olan kütlelerle ilgili Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı dalış yaparak incelemelerde bulundu. Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Tekirdağ, İstanbul Fenerbahçe, Mudanya, Gemlik Körfezi ve Erdek'te benzer görüntüyü görmeye başladık. Şu an kremsi müsilajı görüyoruz"dedi. Prof. Dr. Sarı, müsilajın 11 çeşidi olduğunu vurgulayarak, kremsi müsilajın başlangıç seviyesi olduğunu ifade etti.
#Marmara DeniziMarmara Denizi'nde müsilaj endişesine neden olan kütlelerle ilgili Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı dalış yaparak incelemelerde bulundu. Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Tekirdağ, İstanbul Fenerbahçe, Mudanya, Gemlik Körfezi ve Erdek'te benzer görüntüyü görmeye başladık. Şu an kremsi müsilajı görüyoruz"dedi. Prof. Dr. Sarı, müsilajın 11 çeşidi olduğunu vurgulayarak, kremsi müsilajın başlangıç seviyesi olduğunu ifade etti.
#Marmara DeniziKahramanmaraş'ta son dakika depremi AFAD ve Kandilli verilerine yansıdı. AFAD'dan yapılan açıklamaya göre Kahramanmaraş Pazarcık'ta 3.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Adıyaman ve Gaziantep gibi çevre illerden de hissedildi. Korkutan depremin ardından en son nerede deprem oldu? Deprem mi oldu? sorularının yanıtına gözler çevrildi. İşte 23 Aralık Cuma günü son depremler listesi
#Son DepremlerSon deprem listesi vatandaşların gündeminde yer alıyor. Yaşadıkları şehirlerde deprem olup olmadığı merak ediliyor. AFAD ve Kandilli tarafından anlık olarak yaşanan depremler açıklanıyor. Günün ilk saatlerinde son dakika deprem mi oldu? sorusunun cevabı merak konusu oldu. Yaşanan artçılar ve sarsıntılar 21 Aralık deprem listesiyle belli oldu. Peki en son nerede ne zaman deprem oldu? İşte, son dakika deprem olan yerleri…
#Son Dakika Deprem Mi OlduSon depremler ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Gerçekleşen sarsıntıların ayrıntıları ile ilgili açıklamalar Kandilli Rasathanesi ve AFAD tarafından yapılıyor. AFAD tarafından yapılan açıklamada en son Akdeniz'de deprem meydana geldiği duyuruldu. Peki, Antalya Manavgat'ta deprem mi oldu? İşte son depremler listesi
#Son DepremlerSon depremler listesi her gün güncel olarak yayınlanıyor. Kandilli Rasathanesi ve AFAD tarafından gerçekleşen depremler ile ilgili bilgiler paylaşılıyor. 2 Ağustos’ta ülkenin birçok yerinden sarsıntı haberi geldi. Bu iller arasında Kahramanmaraş ve Erzurum da yer aldı. Peki, en son nerede deprem oldu? İşte son depremler listesi
#DepremBalıkesir'in Bandırma ve Erdek ilçelerinde dört ayrı üniversiteden bilim insanlarının oluşturduğu araştırma ekibinin müsilaj çalışmasının sonuçları açıklandı. Marmara Denizi'nde tek tehlikenin müsilaj olmadığı, toksik tehlikesi ile de karşı karşıya kalındığı kaydedildi.
#Marmara DeniziBalıkesir'in Bandırma ve Erdek ilçelerinde dört ayrı üniversiteden bilim insanlarının oluşturduğu araştırma ekibinin müsilaj çalışmasının sonuçları açıklandı. Marmara Denizi'nde tek tehlikenin müsilaj olmadığı, toksik tehlikesi ile de karşı karşıya kalındığı kaydedildi.
#Marmara DeniziDENİZLERDEKİ balık popülasyonunun tehdit altında olduğunu belirten Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, balıkçıların 'Bu yıl bolluk yaşanıyor' söyleminin de gerçeği yansıtmadığını söyledi. Müsilaj nedeniyle çinekop avlanamadığını vurgulayan Sarı, "Şerden hayır doğdu. Avlamadığımız çinekoplar büyüdü ve bu yıl lüfer olarak karşımıza çıktı. '10 yıldır lüferi görmüyorduk, bu yıl bol. Denizimiz kurtuldu' yaklaşımı ise doğru değil" dedi.
#LüferDENİZLERDEKİ balık popülasyonunun tehdit altında olduğunu belirten Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, balıkçıların 'Bu yıl bolluk yaşanıyor' söyleminin de gerçeği yansıtmadığını söyledi. Müsilaj nedeniyle çinekop avlanamadığını vurgulayan Sarı, "Şerden hayır doğdu. Avlamadığımız çinekoplar büyüdü ve bu yıl lüfer olarak karşımıza çıktı. '10 yıldır lüferi görmüyorduk, bu yıl bol. Denizimiz kurtuldu' yaklaşımı ise doğru değil" dedi.
#BalıkesirProf. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde dibe çöken müsilajın (deniz salyası) parçalanmaya devam ettiğini söyledi. Sarı ayrıca parçalanmış simsiyah renkte müsilaj gözlemlediğini belirtirken, 'Yüzeyde bulunduğunda da sorun, su kolonunda bulunduğunda da sorun, dipte bulunduğunda da sorun, parçalanırken de sorun. Parçalanırken ne oluyor? Suyun içindeki çözülmüş oksijeni kullanıyor. Diplerdeki oksijeni tüketiyor. Organik yapıdaki müsilaj parçalanırken elementlerin geri beslenmeye neden olarak azot gibi besin elementlerini tekrar suya salmış oluyor.' ifadelerini kullandı.
#MüsilajSon zamanlarda beni en çok etkileyen gazetecilik çalışmalarından biri, Milliyet’ten iki arkadaşımızın Marmara Denizi’nde karşılaştığımız deniz salyası (müsilaj) felaketinin kaynaklarını teşhis etmek üzere Marmara havzasında çıktıkları keşif yolculuğunu anlatan yazı dizileri oldu. Muhabir Cihat Aslan ile foto muhabiri Can Erok’un hazırladıkları dizinin adı yeteri kadar kuvvetli: “Marmara’nın Katilleri”.
#YazarYunanistan'ın Halkidiki sahilleri ve çevresinin başı şu sıralar zehirli denizanaları ile dertte. Komşu'da onlarca kişi cilt yaralanması nedeniyle hastanelere müracaat etti. Peki Türkiye kıyıları da risk altında mı? Uzmanlar Hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Zehirli DenizanalarıMarmaris depremi Kandilli Rasathanesi'nin son dakika deprem verilerine yansıdı. Muğla'nın Marmaris ilçesi açıklarında 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre ise büyüklüğü 4.1 olarak saptanan depremin 17.40 km derinlikte gerçekleştiği kaydedildi. Marmaris'de meydana gelen deprem İzmir ve çevre bölgelerden de hissedildi. Depremin ardından kısa süreli panik yaşayan vatandaşlar Marmaris'te deprem mi oldu, nerede deprem oldu sorularına yanıt aramaya başladı. İşte, 18 Haziran Kandilli son dakika deprem listesi ve bugün meydana gelen depremlerin büyüklükleri.
#Son DepremlerBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nin kirlilik yükünü taşıyamadığını belirterek, "Marmara Denizi'nin 1 litre atığı bile kaldırmaya gücü kalmadı. Marmara Denizi'ne verilen atığı bugün kessek denizin kendisini yeniden toparlaması bir yılı bulur." dedi.
#Marmara DeniziBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nin kirlilik yükünü taşıyamadığını belirterek, "Marmara Denizi'nin 1 litre atığı bile kaldırmaya gücü kalmadı. Marmara Denizi'ne verilen atığı bugün kessek denizin kendisini yeniden toparlaması bir yılı bulur." dedi.
#Marmara DeniziBandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Su Ürünleri Bölümü, Marmara Denizi'nde son dönemde birçok bölgede yayılan müsilajın (deniz salyası) etkilerini inceliyor. 5 yıl sürmesi planlanan proje hakkında bilgi veren Enstitü müdürü Erdinç Veske, ''2019 yılında yaptığımız bir çalışmada müsilajın geleceğini gördük, ne yazık ki tahminlerimiz de doğru çıktı ve bu durumlara geldik. Proje sonunda inşallah müsilaja sebep olan tüm etkileri ortaya koyup, uzun vadede geliştirebilirsek bir erken uyarı sistemiyle sebep olan tüm etkileri iyileştirip müsilaj oluşumunu bir daha görmeyiz'' dedi.
#Balıkesir