8 Temmuz 1937 tarihinde Türkiye, İran, Irak ve Afganistan hariciye vekilleri Tahran’da Amerika Birleşik Devletleri ve Britanya temsilcileriyle bir araya gelerek bir anlaşma metnini imzaladılar. Tören Şah Rıza Pehlevi’nin Sadabad denen o devir için en modern, Kuzey Tahran’daki yazlık sarayında yapılmıştır. Türkiye’nin Ortadoğu’da etkin bir siyaset uygulamaya başladığının işaretiydi.
#YAZARFakültenin kuruluş yasası, TBMM’de 14 Haziran 1935’te kabul edildi. Fakülte 1935 yılı sonlarına doğru ilk öğrencilerini aldı. Henüz Ankara Üniversitesi diye bir kuruluş yoktu. Başlangıçta çoğunluğu öğretmen okullarında veya burslu, yatılı liselerde yetişen gençler DTCF’ye yöneltilmişlerdi. Bunların içinde seçkin, zeki öğrencilerin mühendislik veya doğa bilimlerine yönelenlerinden de ikna ile alınanlar oldu. Halil İnalcık Hoca böyleydi.
#YAZAREpameinondas Kyriakidis’in 1888-89’da İstanbul’da çıkan Anatoli gazetesinde Karamanlıca olarak tefrika edilen romanı ‘Beyoğlu Sırları’, yıllar sonra günümüz Türkçesiyle yayımlandı. Aksiyon sahneleriyle dolu bu gizemli roman, ‘1870 Büyük Beyoğlu Yangını’ ve dönemin İstanbul tasviriyle dikkat çekiyor.
#Beyoğlu Sırları