enfekte haberleri sayfasında enfekte hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3394 enfekte haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Koronavirüsün adını Aralık 2019’da duyduk. Sonra hayatlarımıza hızla girdi ve her şeyi geri dönüşü olmayacak şekilde değiştirdi. Peki siz hâlâ Covid-19’a yakalanmayanlardan mısınız? Eğer böyle düşünüyorsanız yanılıyor olabilirsiniz. Nasıl mı? İşte Wall Street Journal'ın çarpıcı makalesi ve kritik uzman görüşleri…
#COVID-19Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, geçen yıl çok nadir görülen virüslerin bu sene ciddi bir şekilde artacağını söyledi. Prof. Dr. Ceyhan, "İki virüs de aynı anda vücutta bulunabilir, bunlardan biri hastalık yapabilir, diğeri de boğazda sadece çoğalabilir; ama aynı anda ikisi birden hastalık yapamaz. Grip sezonu başlayınca bunu muhtemelen yaşayacağız. Bu yıl grip artı koronavirüs vakalarını göreceğiz" dedi. Doç. Dr. Ümit Savaşçı da 15 Ekim'den itibaren grip vakalarının görülmeye başlayacağını söyledi.
#GripBir yılı aşkın süredir belki de en çok tartıştığımız konulardan biri, cansız yüzeylerden koronavirüsün bulaşıp bulaşmayacağı oldu. Bu korku temizlik alışkanlıklarımızı değiştirdi, hatta kimi zamanlar bir paranoya haline geldi. Peki buna bir son demeli mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı…
#KoronavirüsBilim insanları koronavirüsü yenme savaşında aşı, ilaç ve birçok farklı deneyle öne geçme yarışına devam ediyor. Oxford Üniversitesi bu konuda yeni bir deney serisine başlamaya hazırlanıyor: Koronavirüsten iyileşenleri tekrar Kovid-19'la enfekte etmek...
#KoronavirüsNew York Valisi Andrew Cuomo, yeni tip corona virüs (covid-19) antikor testi yapılan 3 bin kişinin yaklaşık yüzde 14'ünün enfekte olup iyileştiğinin görüldüğünü ve eyalette 2,6 milyon kişiye virüs bulaşmış olabileceğini açıkladı.
#New YorkCumhurbaşkanı Erdoğan, ‘İstanbul Enerji Forumu’nda yaptığı konuşmada “Komisyon basarak, terör estirerek muhalefet yaptıklarını zannedenler derin yanılgı içinde. Biz siyasi hayatımızın hiçbir döneminde kabadayılığa, zorbalığa ve şehir eşkıyalığına boyun eğmedik, bundan sonra da eğmeyiz” dedi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan51 yaşındaki komedyen Miranda Hart, 30 yıl boyunca birçok sağlık sorunu yaşadı ve yatağa bağlı kalmasına neden olan gizemli bir hastalıktan mustaripti. Hastalığı, şiddetli bir grip nöbeti olarak kendini göstermişti ve1980'ler olduğu için tedavi edilmemişti. Bu, bağışıklık sistemini altüst etti ve bir dizi hastalık semptomuna neden oldu. Gençken başlayan semptomları için doktorlar diğer şeylerin yanı sıra agorafobi olduğu söylendi. Yıllarca hastalığın nadir olmayan bir komplikasyonu olarak kronik yorgunluk sendromla mücadele etti.
#Lyme HastalığıHacamat sonrası hayvansal gıdaların tüketilmemesi yönündeki öneri, genellikle vücudu daha iyi desteklemek ve hacamatın etkilerini artırmak amacıyla yapılır. Bunun birkaç nedeni vardır. Peki, Hacamatta neden hayvansal gıda yenmez? Hacamat sonrası hangi gıdalar tüketilmeli? İşte, o detaylar
#HacamatBir bilim insanı, umumi tuvaletlerde asla el kurutma makinesi kullanmamanız ve bunun yerine her zaman kâğıt havlu tercih etmenizin iğrenç nedenini ortaya çıkardı. Bu haberi okuyunca bırakın el kurutma makinesi kullanmayı, umumi tuvaletlere girmeyi dahi bir kez daha düşüneceksiniz.
#Umumi Tuvalet Mikrop SaçıyorHavaların soğumasıyla birlikte norovirüs vakalarında artış gözlemleniyor. İngiltere'de son iki haftada vaka sayısı beşte bir oranında yükselirken, Türkiye'de de benzer bir durum yaşanıyor. Uzmanlar, norovirüsün grip ve Covid gibi diğer virüslere benzer şekilde kolayca mutasyona uğrayabildiğini vurgularken, dünya genelinde her yıl bu virüs nedeniyle yaklaşık 200 bin ölüm gerçekleştiği konusunda uyarıyor. Peki, norovirüsün belirtileri neler? Nasıl yayılıyor, ne kadar süre varlığını sürdürüyor ve en çok hangi yaş grubunu etkiliyor? Bunun gibi pek çok soruyu Doç. Dr. Hüsrev Diktaş ile mercek altına aldık.
#SağlıkHafıza kaybı, yorgunluk ve vücut ağrısı… Yıllarca bu semptomlarla yaşadı. 51 yaşında komedyen Miranda Hart'a tam 30 yıl sonra teşhis konuldu ve nihayet Lyme hastası olduğu anlaşıldı. Peki bunca yıl nasıl hastalığının ne olduğu anlaşılamadı?
#Lyme13 yaşındaki bir çocuğun AIDS’ten ölümü, tehlikeyi göz önüne serdi. İstanbul Tıp Fakültesi’nde 100 çocuğun HIV nedeniyle tedavi gördüğü belirtilirken Hürriyet’e konuşan uzmanlar “Vakalarda en çok artış 25-35 yaş grubunda ancak onları 15-19 yaş aralığı takip ediyor” dedi.
#İzmirCinsel yolla bulaşan hastalıklar listesine henüz birkaç ay öncesinde eklenmiş olması ve tedavisinin zor ve uzun süreli olması nedeniyle ‘süper mantar’ olarak nitelendirilen bir mantar türü ortaya çıktı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından, yeni ortaya çıkmış bir mantar türü olarak sınıflandırılan ‘Trichophyton mentagrophytes tip VII’ (TMVII) ABD ve Fransa'nın ardından İngiltere'de de görüldü. Uzmanlar bu mantar türünün 'sessizce' yayıldığı konusunda uyarıyor.
#CYBHCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü'nde Çankaya Köşkü’nde bir araya gelen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin geleceğinde terörizme yer olmadığı gibi, terör destekli siyasete de yer yoktur. Türkiye, Kandil'deki terör baronlarının körüklediği bu kanlı ve kalleş ölüm tezgahını darmadağın etmekte kararlıdır, bundan da geri adım atmayacaktır" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanNem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda meydana gelen küf sorunu hem evlerimizde kötü görüntüye neden oluyor hem de her soluk alışımızda sağlığımıza zarar veriyor. Özellikle yatak odaları, banyo ve mutfakta karşımıza çıkan ancak bazen çok da önemsenmeyen bu sorun uzun vadede ölüme kadar giden ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
#KüfTarım ve Orman Bakanlığı, Konya'nın Meram ilçesindeki bir işletmede yaşanan kanatlı hayvan ölümleri sonrası yapılan analizlerde; kuş gribi tespit edildiğini, hastalığın yayılmasını önlemek adına her türlü tedbirin alındığını ve salgın olarak nitelendirilebilecek bir durumun söz konusu olmadığını açıkladı.
#Kuş GribiBir mantar türü olan küf, suya maruz kaldıktan 24 ila 48 saat sonra bir ortamda büyümeye başlayabilir. Küfe maruz kalmanın neden olduğu sağlık belirtileri soğuk algınlığı ya da yorgunluk gibi belirtiler olduğu için küften kaynaklı olduğu anlaşılmayabilir ancak tedavi edilmezse, küf yaşamı tehdit edebilir. Küf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkıyor, ölümlere bile neden olabiliyor. Peki, küf sorunu sağlığımızı nasıl etkiliyor, küften nasıl kurtuluruz, küf zehirlenmesine maruz kaldığımızı nasıl anlarız? Uzmanlar ne diyor?
#KüfKuzey Kutbu ısınmaya devam ettikçe bölgede yaşayan en önemli türlerden biri olan kutup ayılarının virüs ve bakterilere yakalanma riski artıyor. Dünyada sadece 26 bin kutup ayısının kaldığı belirtilen araştırmalarda türün nesli giderek azalıyor.
#Kuzey KutbuYapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#Kanserİngiliz The Guardian gazetesinde yayınlanan habere göre; yeni dönem stajyer doktorlar sıcak çarpması, dang humması, sıtma ve küresel ısınmanın sağlıktaki rolü gibi konular üzerine odaklanacak. Bu amaçla kurulan Avrupa İklim ve Sağlık Eğitimi Ağı’nın (ENCHE) kapsamında Glasgow Üniversitesi liderliğinde, İngiltere, Belçika ve Fransa gibi ülkelerden 25 tıp fakültesinde 10 binden fazla öğrencinin eğitimine iklimle ilgili dersler eklenecek. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da Türkiye’de tropikal hastalıkların arttığına ancak tedaviyi uygulayacak uzman doktor olmadığına dikkat çekti.
#Dönem Stajyer DoktorlarABD'deki araştırmacılar, duş başlığı ve diş fırçalarının yüzeyindeki biyofilmde bakteriyofajlar tespit etti. Bilim insanları, 34 diş fırçası ve 92 duş başlığı örneğinde toplam 614 virüs belirleyerek, antibiyotik direncine çözüm sunabilecek mikroorganizmalara dikkat çekti. Araştırmacılar, bu virüslerin kötü hastalıklara yol açmaktan ziyade, bakterileri yok eden yararlı etkiler taşıdığını vurguladı.
#DuşBitlenme her yıl hem Türkiye’de hem de dünyada binlerce evi etkiliyor. Vakalar pandemi sırasında azalsa da şimdi yeniden artmaya devam ediyor. Peki bit sorunu neden genelde çocukları etkiliyor? Bit sorununa nasıl müdahale edilmeli ve en önemlisi önlemek için yapılabilecek bir şeyler var mı? Tüm merak edilen soruları Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elif Cömert Özer yanıtladı.
#BitlenmeKene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis çoğu insan tarafından bilinmiyor. Ancak lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Peki babesiosis nasıl bir hastalık? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Ülkemizde yaşanan vaka var mı? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneABD ve Avrupa’da hızla yayılan Batı Nil Virüsü, maalesef geçtiğimiz ay Türkiye’de de tespit edilmişti. Her geçen gün hızla yayılan bu virüs, ölümcül olmasına ve onlarca yıldır var olmasına rağmen aşısı ve tedavisi ise yok! Peki bu virüsün neden hâlâ aşısı ve tedavisi bulunamıyor? Tüm dünyayı gerçekten tehdit ediyor mu?
#Batı Nil VirüsüNipah virüsü, 2018'deki salgından 6 sene sonra yeniden canlanarak 24 yaşındaki bir öğrencinin ölümüne neden oldu. 200'den fazla kişinin temaslı olduğu virüs nedeniyle bazı eğitim kurumları kapatıldı. Temaslılar karantina altına alınırken Dünya Sağlık örgütü, virüsün kuluçka süresine ve etkilerine ilişkin açıklama yaptı.
#HindistanHastalandığımızda kimi zaman bitki çaylarından, çorbalardan kimi zaman da ilaçlardan medet umar, hızla toparlanmaya çalışırız. Peki bu sadece insanlara özgü bir davranış mı? Yakın zamana kadar öyle zannediliyordu. Ancak son dönemde yapılan araştırmalar bunun tersini söylüyor. İşte okudukça şaşıracağınız birkaç örnek...
#YaşamABD ve Fransa'dan bilim insanları tarafından, milyonlarca genetik kod parçası kullanılarak yapılan yeni bir araştırma, Covid-19 salgınının bir laboratuvar sızıntısından ziyade pazarda satılan enfekte hayvanlarla ortaya çıktığını öne sürüyor.
#KoronavirüsKırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalığı keneler tarafından yayılan en yaygın hastalıklar ancak ‘babesiosis'i çoğumuz hiç duymadık. Babesiosis, lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) 2023 raporuna göre, Kuzey Amerika’da özellikle Mayıs ve Ekim ayları arasında kene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis vakaları artıyor. Peki bizde durum ne? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#Kene