Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerji verimliliğinde kamunun öncü rolü üstlenebileceğini belirterek, “Kamunun yıllık enerji gideri 6 milyar lira. Yaptığımız çalışmalardan burada yüzde 40’a yakın yani 2.4 milyar TL’lik enerji tasarrufu potansiyeli söz konusu. Bunun için Enerji Performans Sözleşmeleri’ni devreye alacağız” dedi.
#GazetehaberleriMakina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle binaların satışı ya da kiralanmasında "Enerji Kimliği Belgesi" zorunluluğuna dikkat çekerek, “Enerjide yüzde 75 oranında dışarıya bağımlı olan ülkemizde binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması zorunludur” dedi.
#Enerji Kimlik BelgesiIsı kullanımı, teknik altyapı ve yalıtım malzemesi kalitesini gösterecek ‘Enerji Kimlik Belgesi’ olmadan binaların alım satımı yapılamayacak, kiraya verilemeyecek, elektrik ve su abonelikler dahi alınamayacak 2 Mayıs’tan itibaren başlayacak zorunluluk 2011’den önce ruhsat alınmış binalarda geçerli olacak.
#Enerji Kimlik Belgesi- EMO Müdürü Metin: - "2017'den itibaren yapılar alınıp satılırken enerji kimlik belgesi olmayan binaların alım satımı yapılamayacak, düşük enerji performansı olan yapıların satışı zorlaşacak" - "Ankara'da eğer yalıtım yapmazsanız enerji kimlik belgesinde C sınıfına gelmeniz çok zor"
Esra Özden, pandemi döneminde Adana’da kurduğu Dijital Kuluçka Merkezi ile Türkiye’nin dört bir yanından ‘iyi fikri’ olan gençlere ücretsiz danışmanlık yapıyor. Genç girişimcilerin fikirlerini hayata geçirmelerinde kılavuzluk yapan Özden, “Girişimcinin sadece paraya değil, neyi nasıl yapacağını bilmeye ihtiyacı var” diyor.
#Esra ÖzdenYenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilginin sürekli arttığını söyleyen Oltan Köleoğlu Enerji CEO’su İbrahim Şahinkaya, “Bunların arasında biyokütle enerjisi iklim şartlarından etkilenmeden üretim süreçlerine devam edilebildiği için öne çıkıyor. Çiftçilerimiz tarlalarındaki anızları yakmak yerine bize getirip iklim değişikliğinin önüne geçmeye çalışıyor” dedi.
#İbrahim ŞahinkayaEndüstri mühendisliği bölümü, yurt içi ve yurt dışı çalışma olanakları, uzmanlık alanları ve zorlukları olan bir meslek dalıdır. Son zamanlarda gençlerin daha çok ilgisini çekmeye başlayan bu bölümü seçecek olan kişilerin merak ettiği Endüstri sistemler mühendisliği nedir? Mezunları ne iş yapar? İşte, tüm detaylar.
#Endüstri Sistemleri Mühendisliği Bölümü Nedir?Uzun süredir, aynı zamanda mezunu da olduğum Sabancı Üniversitesi’nin Yönetim Bilimleri Fakültesi MBA Programı Danışma Kurulu’nda yer almaktayım. Düzenli olarak Sabancı Center’da gerçekleştirdiğimiz değerlendirme toplantılarında, özellikle işletme eğitiminde ve MBA seviyesinde, değişen iş hayatının ihtiyaçlarına cevap verecek güncel eğitim içeriklerinin eksiliğini dile getiriyordum.
#Hürriyetİsveç Ticaret Ofisi Ülke Müdür Vekili Özlem Özden: "Türkiye'de Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında 11 milyar dolarlık pazar var. Enerji verimliliği konusunda oldukça tecrübeli ve yetkin olan İsveçli şirketleri, öncü Türk sanayi kuruluşları ve enerji verimliliği danışmanlık şirketlerini bir araya getirdik. Sektöre yeni firmalar getirmek için aktif bir çalışmamız var." açıklamalarında bulundu.İsveç Başkonsolosu Therese Hyden: "Türkiye'de yaklaşık 150 İsveçli firma var. 2017'de iki ülke arasında 3,2 milyar dolar olan ticaret hacminin 2018 için de aynı seviyelerde olacağını bekliyoruz." ifadelerinde bulundu.
#Enerji VerimliliğiBinaların enerji tüketimini gösteren Enerji Kimlik Belgesi'nin (EKB) ev alım satım ve kiralanmasında da ibraz edilmesi şartının getirilmesi gerektiği iddia edildi. Yeni yapılan inşaatlar için 1 Ocak'tan itibaren zorunlu olan uygulamayla şu ana kadar 1514 proje enerji kimlik belgesi alırken, mevcut binalar içindeyse henüz 124 bina belge sahibi olabildi.