Günümüzde pek çok hastalığın tanısının konması ve bazı hastalıklardan korunmak amacı ile birtakım testler yapılmaktadır. Endokrinoloji Muayenesi de bunlardan bir tanesidir. Hormonların vücudumuzdaki önemi büyüktür. Eksikliklerinde ya da fazla olmaları durumunda vücutta bir takım problemler meydana gelebilmektedir. Endokrinoloji Muayenesi nasıl yapılır? Endokrin kan tahlilleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Endokrinoloji Muayenesiİstanbul'da inanılmaz bir olay yaşandı. İstanbul'da yaşayan 26 yaşındaki Dr. Kübra Akay, intörn hekim olarak çalıştığı sırada muayeneye gelmeyen bir hasta sayesinde tiroid kanseri olduğunu öğrendi. Prof. Dr. Fatih Kılıçlı'nın muayenesi sonucu tümörün erken evrede fark edilmesiyle sağlığına kavuşan genç doktorun hedefi psikiyatrist olup kanser hastalarına destek olmak.
#Hastaİstanbul'da inanılmaz bir olay yaşandı. İstanbul'da yaşayan 26 yaşındaki Dr. Kübra Akay, intörn hekim olarak çalıştığı sırada muayeneye gelmeyen bir hasta sayesinde tiroid kanseri olduğunu öğrendi. Prof. Dr. Fatih Kılıçlı'nın muayenesi sonucu tümörün erken evrede fark edilmesiyle sağlığına kavuşan genç doktorun hedefi psikiyatrist olup kanser hastalarına destek olmak.
#İstanbulKoronavirüs ile mücadelede adını dünyaya duyuran gözbebeğimiz Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, hastalığın yoğun olduğu İstanbul’da bir günde yüzlerce hastaya hizmet verip, hızlıca süreci iyi yöneten bir kurum oldu. “Koronavirüs’te en iyiyi yapmak için çalışıyoruz, çok hızlı organize olduk” diyen Dekan Prof. Dr. M.Sait Gönen, Cerrahpaşa’nın büyük bir çınar olduğunu daha önceki salgınlarda da öncülük yaptığını anlattı.
#Cerrahpaşa Tıp FakültesiYaşı 35’in üzerinde olan, diyabet veya yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkları bulunan anne adayları yüksek riskli gebelik sınıfında yer alıyor. Ancak hamile kalmadan önce doktor kontrolünde alınacak önlemlerle olası tehlikeler elenerek, anne ve bebeğin sağlıklı kalması sağlanabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Kafkaslı, riskli gebeliklerin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
#Riskli GebelikVücudun bütün hormon salınımını dengeleyen en önemli organ olan hipofiz bezinden köken alan en önemli hastalık hipofiz tümörleri olarak gösteriliyor. Hipofiz hastalıklarının önemli bir kısmında belirtilerin çok hafif olduğunu, bu sebeple de hastalığın tanısında sıklıkla zaman kaybı yaşandığını ama özellikle geçmeyen baş ağrılarına dikkat çeken Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, “Ayrıntılı araştırmalara rağmen baş ağrısının sebebi bulunamıyorsa hipofiz tümörü de düşünülmelidir” dedi.
#Hipofiz TümörüObezite ya da bilinen adıyla şişmanlık, değişen çevresel şartlara ve gıda tüketimindeki değişikliklere bağlı olarak oranı hızla artmakta olan bir sorun haline gelmiştir. Morbid obezite tanımlaması kilonun, boyun karesine bölünmesi ile hesaplanan ve vücut kitle indeksi denen matematiksel bir değerle belirlenmektedir. Bu hesaba göre vücut kitle indeksinin 40 kg/m2 ve üzerinde olması ya da 35 kg/m2 ve üzerinde olup şeker hastalığı, hipertansiyon gibi eşlik eden hastalıkların bulunması morbid obezite olarak tanımlanır.
#OboziteAlınan tüm önlemlere ve gelişen tedavilere rağmen diyabet giderek büyüyen bir halk sağlığı sorunu. Tüm diyabet hastalarının yüzde 90 kadarı Tip 2 diyabetli. Tip 2 diyabetse önlenebilir bir hastalık. Halen diyabet hastası olduğundan habersiz 193 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin dünya ve Türkiye’deki durumunu şöyle anlattı.
#DiyabetABD'de yapılan ve uluslararası bir panelde paylaşılan "tiroit kanserinde yeni sınıflandırma"yı içeren bilimsel çalışma, bugüne kadar kanser olarak nitelendirilen bazı tiroit tümörlerinin aslında kanser özelliğini taşımadığını ve kanser olarak isimlendirilmemeleri gerektiğini ortaya koydu. Çalışmaya göre, tiroit nodülleri içinde mikroskop altında incelemede, kanser görüntüsüne sahip ancak etrafı bir kapsül ile sarılı ve bu kapsül dışına yayılım göstermeyen bazı tümörlerin, 10 yıllık takipte kanser özelliği taşımadığı tespit edildi.
#TiroitSağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.
İlerlemiş yıllara dayanmakta güçlük çeken organların başında göz geliyor. 50 yaşından sonra başlayan görme zorluklarının büyük bir kısmınının sebebi, retina bölgesindeki sarı noktada meydana gelen yıpranmalar. Ancak son yıllarda ‘‘sarı nokta hastalığı’’ olarak bilinen bu rahatsızlığın tedavisinde önemli adımlar atıldı.