Daha sonbaharın serinliğini hissetmeden haberleri duymaya başlamıştık. Yepyeni sergiler, konserler, festivaller, oyunlar, filmler ve kitaplar yoldaydı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte kültür ve sanat dünyası da sezonu açtı, birbirinden güzel etkinliklerin, yayınların tarihi belli oldu. İçlerinden kaçırmamamız gerekenleri derledik.
#Eylül29 Aralık’ta Merkür Oğlak burcunda 3 haftalık geri hareketine başlıyor. Etkilerini bu hafta başından itibaren hissedeceğiz. Koçlar patronlarıyla iletişimde yanlış anlaşılmalara yer verecek durumlardan kaçınmalı, Akrepler neyi, kime, nasıl söylediğine çok dikkat etmeli. Başakların yeni flörtlerini uzun süreli bir ilişkiye taşıması pek kolay olmayabilir.
#Dinçer GünerGüçlü ve zengin takımlar, mütevazı bütçeli küçük takımlarla bir araya geliyor ve Avrupa Konferans Ligine “yanlışlıkla düşen” Avrupa’nın köklü kulüpleri, sürpriz yenilgilerden kaçamıyor. Son olarak, Norveç takımı Bodo/Glimt'in İtalyan devi Roma’yı 6-1 gibi bir skorla yenmesi büyük bir şok etkisi yarattı. The New York Times’ın baş spor yazarı Rory Smith'in yaklaşık 1 yıl önce kaleme aldığı Bodo/Glimt yazısından hareketle bu başarı hikayesinin şifrelerine baktık.
#Bodo/Glimt2013 yılından bu yana ulusal ve uluslararası bağımsız filmlere destek veren Başka Sinema, 5-10 Ekim tarihleri arasında Ayvalık Film Festivali’ni düzenliyor. Biz de bu heyecan veren festivalde bizleri neler bekliyor merak ettik ve festival direktörü Azize Tan ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
#Üniversite‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari EserBaşka bir dilde öğreneceğiniz bir atasözü hayatınızı etkileyebilir. Elinizdeki çamurda sadece bir vazoyu değil, hayatınızı şekillendirebilirsiniz, eğer yeterince konsantre olabilirseniz... Çalacağınız bir enstrüman, birbirine bağlayabileceğiniz iki parça, atmosferi, iklimi değiştirebilir; partide, salonda, yatak odasında. Belki de tek derdiniz doğayla, bedeninizle, ruhunuzla, enerjinizle baş başa kalmak... Belki de tek eksiğiniz, o gün o makarnayı pişirmemiş, o heykeli yapmamış olmamız...
#HobiDört yıl önce Helsinki ismi, Dünya Tasarım Başkenti unvanıyla dünyada yankılanmıştı. O günden bu yana Finlandiya’nın başkenti Helsinki tasarımda, çağdaş sanatlarda, şehir plancılığında mükemmeli aramayı sürdürüyor. Helsinki'de dev vinçler çalışadursun, uzun planlamanın sonuçları ortaya çıkmaya başladı. Helsinki gelecekteki silüeti belirginleşti: Yenilenen sahil, müzeler, dönüştürülüp sosyal kullanıma açılan endüstriyel tesisler...
#Helsinki Gezilecek YerlerYaratıcılığın öne çıktığı Avrupa başkentleri söz konusu olduğunda her zaman Berlin, Kopenhag gibi komşularından sonra söz Amsterdam’a gelir. Meşhur kanallar her zamanki kadar güzel. Bununla birlikte Amsterdam'ın her köşesinde yenilenmenin heyecanı yaşanıyor!
#AmsterdamZarif su yolları ve görkemli mimarisiyle Stockholm, uzun zamandır Avrupa’nın en sevilen şehirlerinden. Ücra noktalarda açılan yeni mekânlar, şehrin keşfedilmesi gereken yerler listesini uzatıyor. Kuzeyde galeriler, güneyde butikler, kenar mahallelerdeki biracılar, takımadalarda sanat… Bunlara bir de Stockholm’ün heyecan verici mutfağını ve yeni İskandinav yemek akımını ekleyin...Kibirlenmekte haklılar.
#SeyahatFetihlerin yıkıntıları üzerine kurulan Mexico City, hem hızlı gelişme dalgasının hem de Pasifik Fay Hattı’nın sarsıntılarına karşın dimdik ayakta. 21 milyon nüfuslu şehir, antik kalıntılar, parlak camlı gökdelenler, sömürge mimarisi ve yerel mimarinin iç içe geçtiği bir kültür potası.