Öksürük, halsizlik ve hafif ateş akıllara hemen o soruyu getiriyor: “Yoksa COVID mi oldum!” Sonbaharın gelmesiyle birlikte gribal enfeksiyonlardaki artış sıklıkla koronavirüsle karıştırılıyor. Virüs kaynaklı olan bu iki hastalığı kendi başımıza ayırt etmemiz mümkün değil.
#COVİDKoronavirüsle birlikte bağışıklığı güçlendirmek elzem hale geldi; D vitaminin kullanımında artış yaşandı. D vitaminin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösterdiği biliniyor. Bu nedenle kandaki D vitamini düzeyini önerilen aralıklarda tutmak, bağışıklığın güçlenmesi ve hastalıklardan korunma adına büyük önem taşıyor. Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, koronavirüs döneminde D vitaminin önemini, eksiklik belirtilerini, yeterli D vitamini düzeyinin ne olması gerektiğini, hangi besinlerde D vitamini bulunduğunu anlattı.
#D VitaminiKoronavirüs (COVID-19) salgınının etkileri beslenme alışkanlıklarımıza da yansıdı. Geçen yıllarda hayatımıza giren vegan beslenme, belli aralıklarla beslenme (intermittent fasting), ketojenik diyet, sezgisel beslenme, glütensiz beslenme gibi trendler yerini daha sıradan, dengeli ve doğal beslenmeye bıraktı. Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, salgın süreciyle birlikte daha da artan sağlıklı beslenme kaygısının beslenme önceliklerimize nasıl etki ettiğinden bahsetti.
#Pandemi SüreciHavaların giderek soğumaya başladığı bugünlerde, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar artarken pandemi sürecinin de devam ediyor olması hepimizi endişelendiriyor. Bu hastalıkların bazı semptomlarının benzer olması ve bulaşıcılıkları da ayrı bir stres kaynağı. Kış mevsimine girerken yapabileceğimiz en önemli şey bağışıklık sistemimizi mümkün olduğunca güçlendirmek. Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, bağışıklık sistemini güçlendirmenin 4 yolu; sağlıklı beslenme, egzersiz, uyku ve stres yönetimi hakkında bilgi verdi.
#Bağışıklıkİyi ve sağlıklı bir yaşamın anahtarı düzenli uykudan geçiyor. Gün içerisinde tüketilen besinlerin uyku kalitesinde oldukça büyük etkisi olduğunu ve bazı besinleri daha sık tüketerek daha kolay uyuyabilmenin mümkün olduğunu belirten Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, uyku kalitesini artıran 12 besin hakkında bilgi verdi.
#UykusuzlukBazen mutluluktan ya da üzüntüden, bazen de kendiliğinden gelen tatlı isteği kriz haline dönüşebiliyor. Karbonhidrat ve yağ oranı yüksek besin öğelerinden oluşan tatlı, günlük ihtiyaçtan fazla tüketildiğinde obezite, diyabet ve hipertansiyon gibi kronik hastalıklara yol açabiliyor. Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, tatlı krizlerini doğru yönetmenin yolları hakkında önemli bilgiler verdi.
#SağlıkPandemi sürecinden en çok etkilenenler arasında öğrenciler yer alıyor. Özellikle LGS ve üniversite sınavına hazırlananlar açıklanan tarihlerle birlikte tempolarını hızlandırdılar. Stres düzeyi oldukça yüksek olan öğrencilerin çalışma ve sınav süreçlerindeki beslenme şekilleri de oldukça önemli.
#BeslenmeDünyada beslenme ve yeme içme trendleri her yıl değişiyor. 2020 yılı da bazı önemli trendleri beraberinde getirdi. 2020 yılının en önemli iki teması sürdürülebilirlik ve farkındalık olacak gibi görünüyor. Özellikle kaliteli bir yaşamın ön planda olduğu günümüzde sağlıklı beslenme konusunda kafa karışıklığı yaşayanlar için rehber niteliğinde bilgiler veren Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan, 2020’nin beslenme trendlerini açıkladı.
#Yeme İçme TrendleriVegan beslenme, son yıllarda giderek artan beslenme modelleri arasında ilk sıralarda yerini alıyor. Vegan beslenme tarzı son dönemlerde popülerliğini artırsa da ortaya çıkış tarihi 80 yıl öncesine dayanıyor. “Vegan beslenme, hayvansal besinleri tamamen hayatınızdan çıkarttığınız bir beslenme şeklidir” diyen Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, bu beslenme tarzı ile ilgili bilinmesi ve dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#Vegan BeslenmeSon dönemlerin en popüler konularından biri hiç kuşkusuz mikrobiyota. Yani bağırsak florası. İkinci beyin olarak da adlandırılan bağırsak florası insan vücudunda önemli etkilere sahip. Öyle ki son yıllarda pek çok hastalığın sebebi “bozulmuş bağırsak florası” ile ilişkilendiriliyor. Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olmanın tüyolarını anlatıyor.
#Bağırsak FlorasıSon dönemlerin en popüler konularından biri hiç kuşkusuz mikrobiyota yani bağırsak florası. İkinci beyin olarak da adlandırılan bağırsak florası insan vücudunda önemli etkilere sahip. Öyle ki son yıllarda pek çok hastalığın sebebi “bozulmuş bağırsak florası” ile ilişkilendiriliyor.
#Bağırsak FlorasıTüm canlılar için en temel ihtiyaçlardan biri olan beslenme ihtiyacı, yıllar içinde değişen koşullarla birlikte birçok farklı tarz yarattı. Özellikle sosyal medyanın hayatımızda kapladığı yer arttıkça trendlerden de çok kolay etkilenir olduk. Birçok insan “sağlıklı beslenme” kaygısı taşımaya başladı ve birçok yeni yöntem gün yüzüne çıktı. Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, yeni dönem beslenme trendlerini anlattı.
#BeslenmeTüm canlılar için en temel ihtiyaçlardan biri olan beslenme ihtiyacı, yıllar içinde değişen koşullarla birlikte birçok farklı tarz yarattı. Özellikle sosyal medyanın hayatımızda kapladığı yer arttıkça trendlerden de çok kolay etkilenir olduk. Birçok insan “sağlıklı beslenme” kaygısı taşımaya başladı ve birçok yeni yöntem gün yüzüne çıktı. Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan, yeni dönem beslenme trendlerini anlattı.
#2019 Beslenme TrendleriKış aylarının gelmesiyle beraber sert mevsim geçişlerinden dolayı bağışıklık sistemimiz zayıflıyor. Çok sık nezle ve grip olmakla birlikte halsizlik, yorgunluk ve stres gibi belirtiler artıyor. Bu nedenle, özellikle bahar aylarında bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar tüketmek son derece önemli. Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, yaklaşan soğuk kış ayları için bağışıklığımızı güçlendiren gıdalar hakkında ipuçları verdi.
#Hastalıklara İyi Gelen GıdalarCildimiz, nemini ve parlaklığını kaybettiğinde yorgun ve sağlıksız bir görünüme sahip oluruz. Daha sağlıklı, canlı ve parlak bir cilde sahip olmak için kişisel ihtiyaçlarımıza uygun cilt bakımı kadar doğru beslenme alışkanlıklarını kazanmak da büyük önem taşıyor. Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan; et, süt, tahıl, sebze, meyve ve yağ grubundaki sağlıklı besin öğelerini yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmenin cilt sağlığı için olmazsa olmazlar arasında yer aldığını söylüyor ve önerilerini sıralıyor.
#CiltDeğişen yaşam koşulları, hareketsiz masa başı iş hayatı, stres, günlük hayat rutinleri derken sağlıksız beslenmekten dolayı obezite sıklığı her geçen gün artıyor. Türkiye’de her 3 kadından biri obezite sorunu ile karşı karşıya... Kilo vermenin başlıca anahtarı egzersiz ve diyet olarak nitelendirilebilir. Bunun yanında bir de yağ yakmaya yardımcı olan, metabolizmayı hızlandıran besinler var ki kilo verme potansiyelinizi artırır. Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, kilo verme potansiyelini artıran 5 mucizevi besini açıkladı.
#DiyetisyenAyşe Pirhasoğlu Akbaş’ın, birçok önemli ismin atalarından miras kalan, zengin sofra kültürümüzde emekle işlenmiş yemek tariflerini, anılarıyla birlikte anlattığı 'Anılar, Mutfaklar, SofralarAyşe Pirhasoğlu Akbaş’ın, geçmişinin en lezzetli anılarıyla, birçok ismin büyüklerinden onlara kalan yemek tariflerini derlediği, “Anılar, Mutfaklar, Sofralar” kitabı Oğlak Yayınları’ndan ” kitabı raflardaki yerini aldı.
#Anılar Mutfaklar Sofralar31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde yurt genelinde oyların sayımı devam ediyor. Anadolu Ajansı'nın verilerine göre; şu ana kadar sandıkların %99,01'i açıldı. Kesin olmayan sonuçlara kazanan isimler de belli olmaya başladı. İşte tüm illerimizden gelen son dakika oy oranları ve partilerin son durumu
#Secim2019