Emekli olduktan sonra tekrar çalışma halinde emekli maaşında kesinti olur mu cevabı merak edilen sorular arasında yerini alırken, SGDP uygulamasında üst sınırlar nasıl belirlenmiştir? gibi soruların cevapları merak ediliyor.. Emekli olanlar tekrar çalışmaya başladığında hangi kesintiler olur? İşte konu hakkında merak edilen detaylar
#EmekliMevduat faizleri düşüş ekseninden hafif yükselişe geçti. 32 günlük mevduata yıllık yüzde 42-45-47-49 oranında faiz veren bankalar müşteri çekmeye çalışıyor. Merkez Bankası'nın verilerine göre en yüksek faiz 3 aylıkta oluştu.
#MevduatSoru: Annem 1981 doğumlu. İsteğe bağlı sigorta ödemeye Kasım 2012’de başlandı. Hali hazırda 10 yıl isteğe bağlı sigorta ödemesi var. Babam polis olarak emniyette çalışıyor. Annem 4/A sigortalı olursa babama ödenen aile yardımı kesilir mi? 4/A sigortadan nasıl emekli olabilir? Hasan K.
#BESSoru: 3.1.1995 4/A sigorta girişliyim ve 5750 gün için yeterli prim ödemem var. 20 Mart 2023 tarihinde 4/A emeklilik başvurusu yaptım. Halen sonuçlanmadı. 2010 yılında kardeşimin şirketinde ortak olarak 4/B girişi yapıldı ancak 4/B hiç prim ödenmemiş. 4/B prim günlerine emeklilik için ihtiyacım yok. Bu borcu ödemeli miyim? Emeklilik için engel mi? Barış K.
#Bağ-KurSoru: Memurlara yapılan 8 bin 77 TL’lik seyyanen zam 31 Aralık tarihine kadar mı geçerli? Hazine ödemesi devam edecek mi? Seyyanen zam taban aylığa eklenecek mi? Memur emeklisine seyyanen zam verilecek mi? Görevdeki memurlara yapılacak zam, kök maaşa olursa bazı memurlar hiç fark almayacak mı?
#E-DevletKıdem tazminatı, çalışanın son brüt ücreti üzerinden hesaplanıyor. Her bir çalışma yılı için çalışana, bir aylık (30 günlük) ücreti tutarında kıdem tazminatı ödeniyor. Belirlenen tavan tutarını aşan ücretlilere; her bir yıllık çalışmaları karşılığı, tavan tutarı kadar tazminat ödeniyor. 2023’ün ilk altı ayı için geçerli olacak kıdem tazminatı tutarı da netleşti: 19.982,83 lira.
#EYT2 milyon 250 bin EYT'liyi ilgilendiren düzenlemenin detayları belli oluyor. EYT'lilerin kıdem tazminatını nasıl alacağına yönelik uzmanlar da görüşlerini beyan ediyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz 10 yıl çalışan ve brütü 15 bin lira olan bir işçinin 150 bin lira kıdem tazminatını hak edeceğini söyledi.
#EYTEmekli maaş promosyonundan vergi kesintisi olup olmayacağı bir süredir pek çok emeklinin gündeminde yer alıyordu. Hürriyet Ekonomi Yazarı Ahmet Karabıyık, emekli maaş promosyonu alan kişilerden vergi kesintisi olup olmayacağını merak ediyor. Peki, emekli maaş promosyonundan vergi kesintisi olabilir mi? İşte, merak edilen o detaylar
#Emekli Maaş PromosyonuSon günlerde emeklilerin gündeminde emekli maaşı banka promosyonları yer alıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, en yüksek emekli promosyonu veren bankalar konusunda fikir edinmeye çalışıyor. İş Bankası promosyon ücreti de araştırılan bankalar arasında yerini aldı. Peki, İş Bankası promosyon ücreti ne kadar, ne zaman bitiyor? İşte İş Bankası promosyon şartları ve bilgileri...
#İş Bankası Emekli PromosyonuEmekli olup da çalışmaya devam eden milyonlarca çalışan kıdem tazminatı haklarını merak ediyor. Bu konu işveren ile çalışan arasında sık karşılaşılan anlaşmazlıklar arasında yer alırken, Yargıtay da önemli kararlara imza atıyor. İşte çalışan emekliler için kıdem tazminatı rehberi...
#Sosyal Güvenlik Destek PrimiMilyonlarca kişinin beklediği emeklilikte yaşa takılanlar konusunda detaylar ortaya çıkmaya başladı. Kulis bilgilerine göre sorunun bu yıl içerisinde çözülmesi bekleniyor. Peki masadaki formüller neler? CNN Türk muhabiri Arda Erdoğan son gelişmeleri aktardı.
#EYTSoru: 1977 doğumluyum. İşe girişim 1997 Haziran. Prim günüm doldu, yaştan dolayı çalışmaya devam ediyorum. Bir yıla yakındır kısa çalışma ödeneğindeyiz ve sigortamız ayda 4 gün şeklinde yatıyor. Bu durum benim yaşı tamamlayıp emekli olmam durumunda maaşımı düşürür mü, ya da nasıl etkiler? İnci D.
#YazarSoru: Daha önce kısa çalışma ödeneği ile ilgili bir yazınızda, “Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işveren isterse devletin ödediğinin üzerini tamamlayabilecek. Yani, kısa çalışma ödeneği ile çalışanın maaşının yüzde 60’ını devlet karşılarken, kalan yüzde 40’ını da işveren çalışana ödeyebilir” diye yazmıştınız. İşveren bunu tamamlamama hakkına sahip midir? Bizler aldığımız maaşı tam alamayacak mıyız? Alper Baltacı
#YAZARBireysel Emeklilik Sistemi (BES), düzenli birikimler yaparak emekliliğinizi planlayabileceğiniz bir birikim sistemidir. Bireysel Emeklilik Sistemi, bireylerin emeklilik dönemlerinde daha rahat yaşayabilmeleri, gelir elde ettikleri dönemdeki hayat standartlarını emeklilik dönemlerinde de koruyabilmeleri ve ihtiyaç duyacakları ek harcamalarını rahatça karşılayabilmeleri için mevcut kamu sosyal güvenlik sistemlerine tamamlayıcı olarak oluşturulan bir emeklilik sistemidir.
#Bireysel EmeklilikMemur maaş katsayıları için internet üzerinden araştırmalar devam ediyor. Her yeni yılda değişiklik gösteren memur maaşı katsayıları, 2019 yılının ilk günlerinde araştırılmaya başlandı. Peki, 2019 yılının memur maaş katsayıları belli oldu mu? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Memur Maaş Katsayıları Belli Oldu MuCumhurbaşkanı Erdoğan, İkinci 100 Günlük Eylem Planı’nda öğretmenlerin ek göstergesinin 3600’e yükseleceği müjdesini verdi. Böylece öğretmenler yüksek maaş ve ikramiye ile emekli olabilecek. Emeklilerin de maaşı artacak. Gösterge artışı maaşlarda 500, emekli ikramiyesinde de 30 bin liranın üzerinde artış yaratacak.
#YazarlarTürkiye’de sağlık sistemi içinde en önemli uygulamalardan biri ‘aile hekimliği.’ Halen 25 bin 800 aile sağlığı merkezinde (ASM), toplam 24 bin 350 aile hekimi görev yapıyor. Aile hekimi başına düşen kayıtlı ortalama nüfus ise 3 bin 350. Sistemin önemli sac ayağı olan aile hekimleri, hasta sayısının fazlalığı, her geçen gün listeye eklenen yeni görevler, şiddet, kirada adaletsizlik, çalışma güvencesizliği gibi birçok sorunla baş etmek zorunda. Aile hekimleri, “Biz süpermen değiliz” diyor. Söz şimdi hekimlerde:
#Aile Hekimi