ABD’nin Teksas eyaletinden Kars’a getirilen ‘Beefmaster’ ırkı embriyoların transfer edildiği ineklerden 3’ü doğum yaptı. Bir haftalık olan buzağılar anneleriyle ilk kez dışarı çıkarıldı. Buzağıların doğum ve bakımında görev alan doktora öğrencileri, cep telefonlarıyla görüntü aldı.
#Embriyo Buzağı2024-2028 hayvancılık yol haritasını paylaşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Buzağı kayıplarını azaltmak için, ilk etapta 200 bin gebe sığırı aşılayacağız. Tüm küçükbaş hayvanlara bu yıl içinde koyun keçi çiçek aşısı, yeni doğan tüm küçükbaş hayvanlara ise koyun keçi vebası aşısı yapılacak” dedi.
#İbrahim YumaklıTARIM ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) besilik statüde ithal edilen etçi sığırların bir kısmının ülke yetiştiricilerinin kombine ırkı sığırlara olan talebi karşılanması amacıyla yürütülen Embriyo Transferi Projesi’ne değinerek, “Ülkemizde araştırma aşamasında ve çok yaygın olmayan projede istenilen başarının elde edilememesi üzerine projenin sonlandırılması kararı alınmıştır” dedi.
#GazetehaberleriGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik: "Damızlık yetiştiriciliğinde embriyo transferiyle yeni bir dönem başlatıyoruz. TİGEM'in 6 işletmesinde çeşitli ırklardan 15 bin baş, taşıyıcı anne adayı inek, kombine veya etçi ırklardan elde edilen embriyoların nakliyle gebe bırakılacak. TİGEM ilk defa yerli sebze tohumu üretimi yapmak için hazırlıklarını tamamlamış bulunuyor. Antalya Boztepe İşletmesinde domates, biber, patlıcan, hıyar ve kavun çeşitlerinde yeni hat ve çeşitler geliştirilecek" açıklamasında bulundu.
#Faruk ÇelikGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Bu palmiye yağı dediğimiz yağ ile ilgili rastgele tartışmalar yapılıyor. Bu konu ile ilgili bilimsel bir komisyon kuruldu, çok fazla uzamayacak kısa süre içerisinde gerekli çalışmaları kamuoyu ile paylaşmış olacağız" dedi.
#Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk ÇelikTürkiye'nin yılda 25 milyon dolara mal olan sperm ithalatının önüne geçilmesinin yanı sıra ülke koşullarına uygun, yüksek verimli sığır varlığına ulaşılması amacıyla, Adana'da üç yıl önce başlatılan “Anadolu Alacası Geliştirme Projesi” kapsamında, 134 Türk ineğinin dünyaya geldiği bildirildi.