Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “’Türkiye Yüzyılı'; bilimin, dijitalin, iletişimin yüzyılı olacak. Bu da Türksat gibi kurumlarımızla, savunmadan, sanayiye sunduğumuz altyapı ile mümkün olacak. Togg'un yollardaki en önemli bileşeni, en iyi yol arkadaşı akıllı ulaşım teknolojilerinin mimarı Türksat olacaktır" dedi.
#Bakan Karaismailoğluİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara'da yeni yerli e-Pasaport, yerli e-Mavi Kart ve yerli e-Sürücü Belgesi tanıtım toplantısında konuştu. Bakan Soylu, yeni e-Sürücü Belgesi ve yeni e-Pasaportlarda 'Turkey' yerine ilk kez 'Türkiye' ifadesi kullanılacağını da açıkladı. Konuşmasında vatandaşlık verilen Suriyeli sayısını da duyuran Soylu, "Bugüne kadar kriterleri sağlamak suretiyle vatandaşlık hakkı kazanan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Suriyeli sayısı 200 bin 950'dir" dedi.
#Ankaraİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kimlik kartlarıyla ilgili yeni bir uygulama üzerinden çalıştıklarını belirtti. Bakan Soylu kimlik kartlarının kredi kartı gibi kullanılabileceğini söylerken çalışmaların yüzde 80 oranında tamamlandığını açıkladı.
#Süleyman SoyluAdalet Bakanı Abdulhamit Gül, noterlerde parmak iziyle kimlik doğrulama sistemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Gül, 2022 yılı itibariyle tüm noterlerde hizmetin devreye girmesini beklediklerini söyledi.
#Abdulhamit GülElektronik kimlik doğrulama sisteminin esasları ve kullanım alanları belirlendi. T.C. kimlik kartıyla yapılan elektronik kimlik doğrulama sistemi ile kimlik kartının çip bilgileri hayatın bazı alanlarında kullanılacak. Buna göre kimlik kartının elektronik imza aracı olarak kullanılmasında Elektronik İmza Kanunu hükümleri uygulanacak. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Soylu, Temmuz ayı sonu itibarıyla projenin daha da yaygınlaştırılacağını kaydetti. Peki, Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) nedir ve nerelerde kullanılacak? İşte, kimlik kartıyla EKDS kullanım alanları hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi Nedirİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 'Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi'nin (EKDS) tanıtımını yaptı. Sistemin hayata hız ve güvenlik katacağını belirten Bakan Soylu, "Dünyanın neresinde 'patates hat' diye bir şey var, farklı kimliklerle alınan hatlar var? Bu birilerini üzecektir; ama hakkaniyeti sağlam bir hale getirecektir." ifadelerini kullandı.
#Süleyman SoyluTapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı "İçişleri Bakanlığı ile yaptığımız görüşmeler çerçevesinde pilot uygulama başlattık. Ankara'da Yenimahalle Tapu ve Kadastro Müdürlüğümüz ile Çankaya Kadastro Müdürlüğümüzde şu anda pilot uygulama devam ediyor" dedi.
#Tapuİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara'da Dijital Arşiv Projesi Tanıtımı'nda konuştu. "Çok köklü bir dijital dönüşüm gerçekleştiriyoruz" diyen Soylu, yeni nesil çipli kimlik kartlarından bahsederek "Şu ana kadar Türkiye nüfusunun yüzde 74’ünün kimlik kartını değiştirdik." ifadelerini kullandı. Soylu, ocak ayında noterlerde uygulanmaya başlanacak yeni projenin de detaylarını paylaştı.
#İçişleri Bakanı Süleyman SoyluTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bünyesinde kurulacak, 17 üyeli "Dijital Mecralar Komisyonu", bireylerin kişilik haklarına, özel hayatın gizliliğine ve diğer temel hak ve özgürlüklere aykırı ya da çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimlerine zarar verici şekilde internet kullanımının önlenmesine ilişkin çalışmalar yürütecek.
#TeknolojiYeni kimlik duyurusundan bu yana Türkiye'de 50 milyona yakın vatandaş e-kimlik sahibi oldu ve bu sayı her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Yönetmeliği'ne göre vatandaşların biyometri, çip ve PIN koruma özelliğiyle hem ulusal hem de uluslararası seviyede güvenliğini sağlayan yeni kimliklere 2023 yılının sonuna kadar geçmesi gerekiyor. Peki e-kimlikler hayatımızı nasıl değiştirecek?
#E-KimlikKAMUDA, 2019’dan itibaren elektronik kimlik doğrulama sistemine geçmeye hazırlanan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, uygulamaya ilişkin yeni bir yönetmelik hazırlıyor. Yeni sistemle, SGK’nın avuçiçi, ÖSYM’nin yüz tanıma gibi sistemleri yürürlükten kalkarken, tüm kamu kurumları tek bir doğrulama sistemine geçecek. Çipli e-kimlik kartları, kredi kartı gibi, mobil onay cihazıyla çalışırken, kimlik sahteciliğinin önüne geçilmiş olacak.
#Çipli TanımaEski nüfus cüzdanlarında yeterli güvenlik olmaması nedeniyle, son yıllarda kamuda kimlik sahteciliğini önleme hedefiyle çok sayıda kimlik doğrulama sistemine yatırım yapıldı. Kamu harcamalarına büyük yük olan bu yatırımların köklü çözümler sunmak için yeterli olmadığını vurgulayan biOnay Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, yeni e-Kimlik kartlarının kamudaki mükerrer yatırımları önleyeceğini belirtti.
#Nüfus CüzdanıCEBIT Fuarı’nın ilk gününde konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kriz döneminde telekom ve bilişim sektöründeki büyümeyi 3G’nin gelişi ile açıklarken, “Şu anda cep telefonu şirketlerimiz abonelerin talepleri karşılayamıyorlar. Süratle o yan tarafına takılan zımbırtılardan (USB modemi kast ediyor) imal etmeye çalışıyorlar” diye konuştu.
Üniversitemiz Bilgi İşlem Daire Başkanlığında tam zamanlı olarak istihdam edilmek üzere, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek altıncı maddesine dayanılarak 31.12.2008 tarih ve 27097 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Büyük Ölçekli Bilgi İşlem Birimlerinde Sözleşmeli Bilişim Personeli İstihdamına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik" uyarınca 5 (beş) adet sözleşmeli bilişim personeli alınacaktır.
#Türk-Alman ÜniversitesiSağlık Bakanlığı atama kurası başvuru tarihleri yapılan açıklama ile belli oldu. "2022 Yılı 2.Dönem İlk Defa ve Yeniden Atama Kurası Duyurusu"nu yayınlayan Sağlık Bakanlığı, tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar ile uzman tabip, tabip, uzman diş tabibi, diş tabibi ve eczacı kadrolarına ilk defa veya yeniden yapılacak atama-yerleştirme iş ve işlemlerinin kura ile gerçekleşeceğini bildirdi. Sağlık Bakanlığı atama kurası başvuruları Personel Bilgi Sistemi (PBS) üzerinden e- devlet şifresi ile gerçekleşecek. Peki, Sağlık Bakanlığı kura başvurusu ne zaman? İşte, Sağlık Bakanlığı 2022 kura başvuruları hakkında bilgiler.
#Sağlık Bakanlığıİçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürlüğü tarafından 21 Eylül 2020'de hayata geçirilen "Hayat Kimliğinle Kolay" projesinin ikinci adımını oluşturan TC kimlik kartına e-İmza yüklenmesi işlemi 50 ilde başladı.
#E-İmza Uygulamasıe-İmza dönemi ile ilgili son dakika açıklamalar geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada, "50 ilde nüfus idarelerinde e-İmzanın kimliğe yerleştirilmesi işlemine başlanılacak" dedi. E-Devlet tarafından vatandaşlara sağlanan e-İmza kimlik kartlarının içerisine yüklenerek bir çok kolaylık sağlayacak. E imza uygulaması, elektronik ortamlarda imza yerine kullanılabilen yasal kimlik doğrulama sistemi olarak adlandırılıyor. Peki, e-İmza nedir, nasıl kullanılır? İşte, kimliklere e-İmza tanımlama uygulaması hakkında bilgiler.
#E-İmzaAkıllı telefon kullanımı sonsuz faydalarının yanı sıra ciddi dezavantajları da beraberinde getirdi. Bunların başında da özellikle pandemi döneminde sık sık gündeme gelen siber güvenlik sorunları geliyor. Son araştırmalar kötü amaçlı kimlik avı saldırılarında mesajlaşma uygulamalarının çok büyük pay sahibi olduğunu gösteriyor. Peki bu saldırılar nasıl gerçekleşiyor? Hangi bilgiler ele geçiriliyor? Korunmak için neler yapmalıyız? Uzmanlar hepsini hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Whatsapp