Hanife BAŞ
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2009 00:00
CEBIT Fuarı’nın ilk gününde konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kriz döneminde telekom ve bilişim sektöründeki büyümeyi 3G’nin gelişi ile açıklarken, “Şu anda cep telefonu şirketlerimiz abonelerin talepleri karşılayamıyorlar. Süratle o yan tarafına takılan zımbırtılardan (USB modemi kast ediyor) imal etmeye çalışıyorlar” diye konuştu.
İSTANBUL Beylikdüzü Tüyap Fuar Merkezi’nde 11 Ekim’e kadar sürecek olan CeBIT Bilişim Eurasia dün kapılarını açtı. Açılışı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tarafından yapılan fuarda, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın ismini hatırlayamadığı 3G modeme ‘zımbırtı’ demesi günün konusu oldu. ‘Zımbırtı’ benzetmesi gülüşmelere yol açarken Yıldırım, sektördeki gelişmeleri şöyle anlattı: “Küresel mali krizde bütün sektörler allak bullak olurken, telekom ve bilişim sektörü istikrarlı bir şekilde büyümesini sürdürdü. 3G’yi getirdik. Şu anda cep telefonu şirketlerimiz abone için yetiştiremiyorlar, talepleri karşılayamıyorlar. Süratle o yan tarafına takılan zımbırtılardan imal etmeye çalışıyorlar. Adı aklıma gelmedi, neyse o internete girmek için, ‘modem, seyyar modem’ diyorlar, ‘vın-mın’ birşeyler diyorlar.”
Binali Yıldırım, sektörün gelişimini ise şöyle özetledi: “2003 yılında sadece 8 milyar dolarlık ciro hacmi olan bu alan 2008 sonunda 30 milyar doların üzerine çıktı. 2003 yılı başında ülkede genişbant internet erişimi yokken bugün 7 milyon civarında abone, 35 milyon civarında kullanıcı bulunuyor. Bilgisayar sahipliği 3.5 milyondan, 10 milyonun üzerine çıktı.”
Büyükler katılmasa da Bu arada fuarla ilgili değerlendirme de yapan Yıldırım, şunları söyledi: “Kısa süre için fuarı gezdik. Büyükler de katılmasa oluyormuş. Gayette güzel oluyor. İşin büyüğü küçüğü yok. Akıl yaşta değil, baştadır. Her şey akılla, bu bilgi teknolojileri akıl işi. Akılla her şeyi çok kolay geliştirebiliriz. Engelleri aşabiliriz. Organize olmamız gerekiyor. Artık herkes bir şeyler yapmaya başladı. Bir modemle, cep telefonuyla yetinemeyiz daha çok yazılım yapmamız lazım. Çok yerli katmadeğer yaptığımız işlere ilave etmemiz gereken şeyler var.”
2023 vizyonu belirleniyorSon bir haftadır Türkiye’de ulaşım ve haberleşmenin 2023 vizyonunu belirlediklerini de dile getiren Yıldırım, Ulaştırma Şurası’nda bin ön projeden 160 projenin 2023 hedeflerine yönelik belirlendiğini ve karara bağlandığını açıkladı. Bugünkü fuarın da 2023 hedeflerinin nasıl bir yol haritasında olacağının işaretlerini verdiğini dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti: “2023’te Türkiye’nin 100’üncü kuruluş yıl dönümünde ülkemizin dünyanın en hızlı gelişen 10 ülke arasında yer alacağı düşünüldüğünde, böyle bir Türkiye’nin şüphesiz ulaşımda, iletişimde ve birçok alanda da buna hazır olması gerekiyor. Biz bu vizyonu ortaya koyduk. Yol haritasını, projelerini belirledik. Öyle bir Türkiye ki, ulaşımda demiryollarının mevcut ağı 2 katına çıkarılmış, kendi uçağını, uydusunu yapan bir kabiliyete erişmiş bir Türkiye. Hedef bilgi toplumu olmak. 2013’te nüfusumuzun yüzde 60’ı, 2023’te yüzde 80’i bilgisayar okuryazarı olacak.”
Gül: Bilişim teknoloji ile ambargolar, sınırlar anlamsız hale geldi
CEBIT Bilişim Fuarı ve Zirvesi ’nin açılışını yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çağı takip eden, onun heyecanını duyan kişilerin, bu toplantıda duyacakları heyecanın farklı olacağını belirterek, bilişim teknolojisiyle sınırların nasıl yok edildiğinin, ambargoların, sınırlamaların, izolasyonların nasıl anlamsız hale geldiğinin, dünyanın en uzak köşesinden, dünyanın en gelişmiş ülkesinin hizmetlerinin nasıl yerine getirildiğinin görüldüğünü söyledi. Bu gelişmelerin, bilişim dünyasını gelecekte nereye taşıyacağını şimdiden hayal edebilmenin mümkün olmadığını dile getiren Gül, şöyle devam etti: “20 sene, 30 sene, 40 sene sonra nerelere gidecek, nelerle bağlı olacak, insanlar, nasıl yaşama tarzı içerisinde olacaklar, bunları hayal etmek mümkün değil.”
Smile 8 yeni hizmetini tanıttıDOĞAN Telekom bünyesindeki Smile ADSL, CeBIT Bilişim Eurasia’daki standında, internet üzerinden konuşma sağlayan Smile Talk Hizmeti ve Smile TV, Smile Gezgin, Smile Vitamin, Smile Oyuncu, Smile Müzik, Smile Posta, Smile Güvenlik servislerini tanıtıyor. Doğan Telekom Genel Müdürü Fazıl Esen, Smile ADSL’de 250 bin aboneyle yüzde 4’lük pazar payına sahip olduklarını belirterek, “Hedefimiz bunu yüzde 20’ye çıkarmak. 300 milyon dolarlık” dedi.
Telefon dinlemesine karşı kriptoplu cep
TÜBİTAK UEKAE (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji AraEnstitüsü) bünyesinde geliştirilen kriptolu USB bellek SIR, kriptolu cep telefonu MİLCEP ve elektronik kimlik doğrulama sistemi EKDS, CeBIT Bilişim Eurasia’daki TÜBİTAK standında sergileniyor. Sır, NATO askeri komitesi tarafından alanında onaylanmış tek ürün olan kriptolu USB bellek. Milcep ise, GSM üzerinden güvenli haberleşme imkanı sağlayan kriptolu mobil telefon. Geliştirilmesine 2007’de, NATO’nun ihtiyacı üzerine başlanılan kriptolu USB bellek SIR,
kredi kartı boyunda, 14 milimetre kalınlığında ve 90 gram.SIR, içindeki bilgileri şifreli şekilde saklayabiliyor. Kaybolması veya çalınması durumunda içindeki bilgilere ulaşılamıyor.