Dünyada sadece eyalet sisteminin olduğu sınırlı sayıda ülkede uygulanan, Türkiye’de de 50 sene önce eşitlik ilkesine uymadığı gerekçesiyle kaldırılan ‘bölgesel asgari ücret’, İTO ve MÜSİAD başkanlarının önerileriyle yeniden tartışmaya açıldı. İstanbul ile Anadolu’daki hayat koşullarının bir olmadığını söyleyen bazı işverenler, 1974’te kaldırılan bölgesel asgari ücretin geri gelmesini istiyor. Birçok iş dünyası temsilcisi ise bu modelin Doğu illerinde yeni bir işçi göçünü tetikleyeceği konusunda endişeli. Bunun yerine yatırımcıyı Doğu illerine çekecek, bölgedeki istihdamı artıracak teşviklerin getirilmesi gerektiğini belirtiliyor. Çalışanların gözü ise asgari ücrete yapılacak zam oranında.
#Asgari ÜcretElektrikli araçların geniş kitlelere yayılmasını sağlayacak, uygun fiyatlı ve uzun menzilli modeller geliyor. 2025 itibarıyla B segmentinde birçok yeni nesil modelin piyasaya sürülmesi beklenirken markaların Türkiye’deki ilk hedefi, araçlarını yüzde 10 ÖTV dilimine sokabilmek. Kia Türkiye Genel Müdürü Can Ağyel, kasımda düşük ÖTV diliminde satışa çıkarmayı planladıkları 605 km menzile sahip EV3 ile ilgili, “Fiyat doğru noktada durursa 2025’in önemli elektrikli oyuncularından bir tanesi olur” dedi.
#Elektrikli AraçlarKent hayatı değişti, evler küçüldü, dev halıların kapladığı odalar artık yok. Hal böyle olunca bir dönemin gözde girişimcilik alanı halı yıkamacılığı kan kaybetmeye başladı. Talebin yüzde 70 düştüğünü belirten sektör temsilcileri, firmaların birçoğunda eleman çıkarma ve küçülme olduğunu belirtirken, “Geçen yıla göre yüzde 30 kapanma söz konusu” diyorlar.
#Halı YıkamaAğustos ayında enflasyon aylık yüzde 2.47, yıllık ise yüzde 51.97 oldu. Temmuzdaki aylık yüzde 3.23, yıllık yüzde 61.78 oranları hatırlandığında enflasyonun ağustosta yavaşladığı dikkat çekti. Okulların açılması nedeniyle ağustosta hem aylık hem de yıllık bazda en çok fiyat artışı yaşanan harcama grubu eğitim oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflayonist baskıların azaldığına işaret ederken; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise son çeyrekte de aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş beklediklerini kaydetti.
#EnflasyonTemmuz ayında tüketici enflasyonu aylık bazda yüzde 3.23 artarken, yıllık enflasyon yüzde 61.78’e geriledi. TÜFE’de aylık bazda en büyük artış konutta görülürken, son bir yılda en büyük artış eğitim grubunda gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüş daha çok hissedilecek” dedi.
#EnflasyonCumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Kamu Personeli Alım İlanları'nı yayımladı. Kamunun tüm kademelerinde ihtiyaçlara göre açılan kadrolara şartlara uyan kişiler yerleştiriliyor. En düşük memur maaşı son yapılan zamlarla birlikte 40 bin lirayı aşarken yılda iki zam, hafta sonu tatilleri, bayram tatilleri, sosyal imkanlar gibi birçok hakka sahip olunuyor.
#KamuTicaret Bakanı Ömer Bolat "Ekonomide uygulanan programın hemen hemen tüm göstergelerde olumlu yükseliş var. Sadece enflasyon rakamı mayısta zirve yaptı ancak haziranda gerileme başladı. Bundan sonraki aylarda ciddi bir azalış trendi göreceğiz enflasyonda. Vatandaşımızın hayat pahalılığı sıkıntılarının gerilemesini göreceğiz" dedi.
#Ömer BolatGeçtiğimiz iki yılda ev sahibi-kiracı anlaşmazlığı hiç olmadığı kadar arttı. Hızla artan kiralar, getirilen zam sınırı ilişkilere büyük zarar verdi. Kira davalarında rekor artışlar görülürken, maalesef sorunlar adli vakalara da dönüştü. Yaşanabilecek anlaşmazlıkları en düşük seviyede tutmak için ise doğru hazırlanan bir kira sözleşmesi büyük önem taşıyor. Peki tarafların haklarını koruyan sözleşmede nelere dikkat etmek gerekiyor? Tüm bilinmesi gerekenleri gayrimenkul hukuku uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ile konuştuk. İşte 10 maddede doğru kira sözleşmesinin kuralları...
#KiracıTürkiye İstatistik Kurumu, Haziran ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon Haziran'da yıllık yüzde 71,60 oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise açıklanan bu veriler sonrası "Dezenflasyon süreci başladı" dedi.
#Enflasyon