İklim değişikliği hızla derinleşiyor ve bu durum, dünya genelinde hava koşullarını köklü bir şekilde etkiliyor. Özellikle bu yazın küresel ölçekte ‘en sıcak yaz’ olarak nitelendirilmesi uzmanları tedirgin ediyor. Norveçli bilim insanlarının yayımladığı son rapor ise tehlikenin giderek yaklaştığını bir kez daha ortaya koydu. Peki önümüzdeki 20 yıl içinde bizi neler bekliyor?
#İklim Degisikliğiİklim değişikliği, dünya ölçeğinde gittikçe daha büyük bir sorun haline gelirken, turizmi de seyahat edenlerin tercihlerini de kökten değiştiriyor. Artan sıcaklıklar, deniz seviyesinin yükselmesi, ekstrem hava olayları gibi iklim değişikliği etkileri turizmi olumsuz yönde etkilerken seyahat edenlerin artan duyarlılıkları tercihlerde gün geçtikçe daha belirgin hale geliyor.
#Yücel SönmezMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 2023 yılı, temmuz ayına ilişkin hazırladığı raporuna göre temmuz ayı, 25,7 derece ortalama sıcaklıkla, son 53 yılın en sıcak 10'uncu temmuz ayı olarak kayıtlara geçti. Rapora ilişkin değerlendirmede bulunan Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun, "İklimdeki değişimlerin izlenmesi bu sektörlerin gelecekteki planlamalarında önemli yer tutmaktadır. Akdeniz Havzasında yer alan Türkiye, sıcak hava dalgaları, orman yangınları, kuraklık, sel, fırtına ve dolu gibi iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden en fazla etkilenen bölgede yer almaktadır. Değişen iklime bağlı olarak ekstrem hava olaylarının sayısı ve şiddeti her geçen ay ve yıl artmaktadır" dedi.
#MeteorolojiSon günlerde her ortamda ‘Bu sene yaz gelmeyecek galiba’ tartışması yapılıyor. Haziran ayının serin ve yağışlı başlaması, bu yazın nasıl geçeceği sorularını beraberinde getiriyor. Peki yaz aylarında ve sonrasında Türkiye'yi nasıl bir hava durumu bekliyor? Uzmanlar yanıtladı…
#Hava DurumuDavos’ta gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu’nda enflasyon, terör, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın yanı sıra iklim değişikliğini de ele alan dünyanın en güçlü ve zengin isimlerinin zirveye, çevre kirliliğine neden olan özel jetleri ile gitmesiyle ilgili tartışmalar sürüyor.
#DAVOSİklim krizinin yol açtığı sorunlar tüm insanlığın geleceğini tehdit etmeye devam ediyor. İnsanlık son şansını değerlendirip korkutucu gidişatı durdurabilecek mi? Köprüden önceki son çıkışı kaçırırsak neler yaşayacağız? "Doğum Yılı 2020" belgeselinin ikinci bölümü ‘Havamız Bozuldu’da bu soruların yanıtlarını aradık.
#Doğum Yılı 2020Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19-22 Eylül arasında ABD'de olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Liderler Zirvesi'ne katılacak ve ABD Başkanı Biden ile ikili temasta bulunacak. Erdoğan'ın kritik ABD ziyaretinin detayları CNN TÜRK muhabiri Arda Erdoğan anlattı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanHurriyet.com.tr'de sıcak gündemi size ulaştırdığımız gibi 'son dakika' telaşından uzak; dosya ve analizler içeren, ne olduğu kadar neden olduğunu da irdeleyen haberler üretiyoruz. İşte hafta sonu boyunca 'gözden kaçmış' olabilecek haberlerden bazıları...
#Günün HaberleriHurriyet.com.tr'de sıcak gündemi size ulaştırdığımız gibi 'son dakika' telaşından uzak; dosya ve analizler içeren, ne olduğu kadar neden olduğunu da irdeleyen haberler üretiyoruz. İşte hafta sonu boyunca 'gözden kaçmış' olabilecek haberlerden bazıları...
#Gözden KaçmasınSon yıllarda tüm dünyada oldukça ekstrem hava olayları meydana geliyor. Bazı uzmanlar söz konusu sıra dışı hava olaylarının artmasının, öngörülebilirliği azalttığından da endişe duyuyor. İklim kriziyle mücadelede ortaya çıkarılan modellemeler gerçekte yaşanılanların gerisinde mi kalıyor? Doç. Dr. İsmail Dabanlı hurriyet.com.tr'ye anlattı
#İklim KriziGeçen hafta başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesini vuran şiddetli yağışlar çok sayıda can ve mal kaybına sebep olmuştu. Uzmanlara göre Avrupa'daki aşırı yağışların, 2100 yılına kadar karalarda 14 kat artması bekleniyor. Newcastle Üniversitesi araştırmacısı Dr. Abdullah Kahraman, Türkiye'nin de gelecekte kuraklık konusunda sıkıntı yaşayabileceği yönünde ciddi uyarılarda bulunuyor.
#İklimGeçen hafta başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesini vuran şiddetli yağışlar çok sayıda can ve mal kaybına sebep olmuştu. Uzmanlara göre Avrupa'daki aşırı yağışların, 2100 yılına kadar karalarda 14 kat artması bekleniyor. Newcastle Üniversitesi araştırmacısı Dr. Abdullah Kahraman, Türkiye'nin de gelecekte kuraklık konusunda sıkıntı yaşayabileceği yönünde ciddi uyarılarda bulunuyor.
#Küresel IsınmaSon dakika haberine göre, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 2021 yılı Haziran ayı sıcaklık ve yağış değerlendirmesi raporu yayınlandı. Rapora göre ülke genelinde sıcaklıklar 0,5 derece, yağışlar ise yüzde 20,5 oranında artış gösterdi. Beş bölgede yağışlar arttı, Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da ise yüzde 98'e varan düşüş var. Bu iki bölgede yağışlı gün sayısı bire kadar düştü.
#AntalyaÇukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süha Berberoğlu, iklim değişikliği tehlikesine dikkat çekerek Türkiye'nin bundan en fazla etkilenecek ülke konumunda olduğunu belirtti. Prof. Dr. Berberoğlu, "6 ayda yağan yağış 2 aya sıkışacak ve beraberinde de ekstrem hava olayları meydana gelecek. Seller, erozyon artışı gibi birçok tehlikeyle karşı karşıya kalacağız" dedi.
#İklim DeğişikliğiTürkiye'de geçen yıl kaydedilen şiddetli yağış, kuvvetli kar, don, şiddetli yıldırım, orman yangını, çığ, kum fırtınası gibi "ekstrem hava olayları"nın sayısı 840'a ulaştı, en çok şiddetli yağış ve sel görüldü. Ülkenin 2018 yılı ortalama sıcaklığı 15,4 derece oldu. Buna göre 2018, 1971'den beri ölçülen en sıcak ikinci yıl olarak kayıtlara geçti. Geçen yıl tüm bölgeler normalin üzerinde yağış alırken, en az yağış İç Anadolu Bölgesi'nde, en fazla yağış ise Akdeniz Bölgesi'nde görüldü. Yağış rekoru Antalya'nın Kemer ilçesinde ölçüldü.
#YağışMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 'Türkiye 2024 Yılı Erken İklim Değerlendirmesi' verilerine göre Ocak- Ağustos dönemi aylık sıcaklık ortalaması 16,8 derece ölçülen 2024, 1971'den bu yana gerçekleşen en sıcak yıl oldu. 136 merkezde aylık maksimum sıcaklık rekoru kırıldı, 8 ayda 900 ekstrem doğa olayı yaşandı. Türkiye'nin en önemli ekstrem doğa olayları 15-18 Ağustos'ta İzmir'deki orman yangını, 12 Şubat'ta Antalya'daki şiddetli yağış ve sel, 5 Temmuz'da Amasra'daki yıldırım düşmesi olarak kayıtlara geçti.
#MeteorolojiYurt genelinde yağışlarla birlikte mevsim normallerine inen sıcaklıklar tekrar yükselişe geçecek. Türkiye'de her yıl temmuz sonu ağustos başı itibarıyla görülen, Afrika kökenli sıcak hava dalgası 'eyyam-ı bahur'un bu yıl da etkisini göstermesi bekleniyor. İzmir Bakırçay Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şermin Tağıl, 31 Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasında 'eyyam-ı bahur' olarak bilinen Afrika kökenli sıcaklıklarının Türkiye'de hissedileceğini dile getirdi.
#MeteorolojiTürkiye'de aşırı hava olaylarının 2015'ten sonraki tüm yıllarda rekor kırdığı, 2018'den itibaren her yıl daha da arttığı ortaya kondu. Meteoroloji raporlarına göre, son 8 yılda aşırı hava olayları rekor seviyede arttı. 2023'ün 2 aylık raporlarına göre ise Türkiye'nin önemli bir kısmında 'olağanüstü', 'çok şiddetli', 'şiddetli' kuraklık verileri dikkati çekti. Bölgesel olarak yağışlar Marmara'da normaline göre yüzde 46, 2022 Şubat ayına göre yüzde 67 düştü. Güneydoğu Anadolu'da ise normaline göre yüzde 3, geçen seneye göre yüzde 100'ün üstünde artış kaydedildi.
#MeteorolojiBu yaz Avrupa orman yangınları ve sıcaklık kaynaklı ölümlerle sarsılırken, ülkemiz ise aşırı neme teslim oldu. Eylül ile yaza veda edip sonbaharı karşılasak da yazdan kalma günler devam ediyor. Peki, bu kış bizleri nasıl bir hava bekliyor? Geçen yıl 29 yıl sonra Antalya’ya bile yağan kar, bu yıl da yurdun dört bir yanını teslim alacak mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı
#Hava Durumu"Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır..." Ataların, Anadolu için söylediği bu söz bir kez daha doğrulanıyor. Her ne kadar baharın habercisi olan cemrelerin sonuncusu dün toprağa düşse de Türkiye'yi yeni bir soğuk hava dalgası bekliyor. Kar yağışını da beraberinde getirecek olan soğuk hava tahminleri özellikle sosyal medyada 1987 Mart ile karşılaştırıldı. İşte 35 yıl önceki 'çetin kış'ın hikâyesi ve uzmanların öngörüleriyle bizi bekleyen soğuk havanın şiddeti...
#Hava DurumuMeteoroloji'den alınan bilgiye göre, Marmara’nın batısı, Kıyı Ege, Batı Akdeniz ile İstanbul, Manisa ve Denizli çevrelerinin sağanak yağışlı, diğer yerlerin parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise, 'Önemli bir şey daha söyleyeyim, bu gece, yarın ve cuma günü Antalya’da çok kuvvetli yağış var. Su baskını ve diğer uyarıları yapmamız gerekiyor. Muğla’nın güney batı ilçelerinde de yağış gözüküyor.' dedi. Öte yandan Meteoroloji'den Antalya için yapılan kırmızı kodlu uyarıda Kemer, Kumluca ve Finike’de yerel olarak 300 kg/m2 yağış beklendiği kaydedilirken, 30 Aralık günü ilk ve orta dereceli okullarda eğitime 1 gün ara verildi.
#Hava DurumuLodos esmeye başlayınca Bizans mahkemelerinin kapandığını, Osmanlı'da kadıların da karar ertelediğini biliyor muydunuz? Peki lodoslu günlerde tutulan balıkların 'lezzetsiz olurlar' diye yenmediğini? İşte önceki gün 5 canımızı alarak kötü yüzünü gösteren, daha çok İstanbul'la özdeşleşmiş 'lodos'la ilgili bilmediklerimiz ve son yaşanan felaketle ilgili uzmanların öngörüleri...
#Lodosİklim krizinin sonuçlarını iyiden iyiye hissetmeye başladık. Tüm bilimsel veriler, yaşanan felaketlere karşın bunların daha iyi günlerimiz olduğunu gösteriyor. Peki, bu sert ve acımasız süreçle nasıl baş edeceğiz? Neyi, ne kadar doğru biliyoruz? Gelin doğru bildiğimiz yanlışlara bir göz atalım.
#İklim KriziNASA, Türkiye’yi günlerdir etkisi altına alan yangınlara ilişkin uydu görüntülerini paylaştı. NASA’nın uydu görüntülerinden hazırladığı orman yangınları haritası sadece Türkiye’nin değil, İtalya, Yunanistan ve İspanya gibi birçok Akdeniz ülkesinin orman yangınlarıyla mücadele ettiğini gözler önüne serdi. Uzmanlar artan orman yangınlarının sebebi olarak iklim krizine işaret ediyor.
#Gazetehaberleri