Diş eti hastalığı, diş çürüğü, yaralanma veya genetik bir durum, diş kayıplarına neden olabilir. Eksik dişlerin altında yatan neden ne olursa olsun, kaybedilen bir dişi değiştirmek veya dişlerinizin görünümünü güzelleştirmek istiyorsanız, farklı tedaviler mevcuttur.
#Diş BakımıKoronavirüs salgını nedeniyle sevdiklerini kaybetme, işsiz kalma korkusu yaşayan, sosyal hayattan uzaklaşan pek çok kişi, gün içinde yaşadığı stresi geceleri dişinden çıkarıyor. Bu durum dişlerin yanı sıra baş, boyun ağrısına, geceleri kaliteli bir uyku alınamamasına dolayısıyla yorgunluğa ve bağışıklığın düşmesine neden oluyor.
#Diş SıkmaEksik dişler eklem problemlerine, çiğneme problemlerine ve kütürdemelere sebep olabiliyor. Eksik dişin yanındaki komşu dişler boşluğa doğru hareket ettiği için aslında tek diş kaybı birçok dişi etkileyebiliyor. Bu yüzden eksik dişlerin implant veya kaplama yöntemleriyle tedavi edilmesi gerekir. Diş Hekimi İrem Erol, eksik dişler için tedavi yöntemlerini anlatıyor...
#Eksik DişEksik dişler bazen tek diş bazen ise birden fazla dişin kaybıyla tedavi edilmesi gereken bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Hastalar eksik diş ön bölgede olmadığı müddetçe bu duruma çok fazla önem vermiyor. Ancak arka bölgedeki eksik dişler eklem problemlerine, çiğneme problemlerine ve kütürdemelere sebep olabiliyor. Eksik dişin yanındaki komşu dişler boşluğa doğru hareket ettiği için aslında tek diş kaybı birçok dişi etkileyebiliyor. Bu yüzden eksik dişlerin implant veya kaplama yöntemleriyle tedavi edilmesi gerekir.
#HtvsaglikBirçok kişi eksik dişlerle yaşamını sürdürmeye çalışsa da gerçek şu ki; eksik dişler birçok olumsuzluğu ve hastalığı da beraberinde getirebilir. Eksik dişlerin tedavi edilmezse zamanla ciddi komplikasyonlara neden olabileceğini ifade eden Diş Hekimi Pertev Kökdemir, eksik dişlerin yerine uygulanabilecek en sağlıklı tedavi yöntemleri hakkındaki bilgiler verdi.
#Eksik Dişler Nelere Yol AçarBruksizm, uyurken ya da kaygılı / gergin olunan durumlarda ortaya çıkan dişleri birbirine sürtme, gıcırdatma ve çeneyi sıkma hareketleridir. Bu hareketler dişlerde aşınma ve kırılma, çene ekleminde ağrı, baş ve kas ağrısına sebep olabilir. Ayrıca diş sıkma sürekli yaşanan baş ağrısının da sebebi olabilir. Hatta bazı durumlarda sürekli yaşanan baş ağrısının nedeni de diş sıkma olabilir. Çene ekleminin hasar görmesi nedeniyle yüz asimetrisi, ağız hareketlerinde zorlanma, çene kilitlenmesi ve yüzün alt kısmında genişleme sorunları ortaya çıkabilir.
#Bruksizm NedirMuğla'da bisiklet yolundaki düzensiz parklar nedeniyle kullandığı bisikletinin tekerleği kanalizasyon mazgalına sıkışınca düşen Ahmet Karakuş'un yüzünde 30'dan fazla kırık oluştu, sıvıyla beslenmeye başladı. Karakuş'un eşi Ayça Tuba Erbiller Karakuş, "Eşimin kaza yaptığı yerde de bisiklet yolu var ama araçlar park ettiği için geçilemiyor. Sürekli park yeri olarak kullanıldığı için orada bisiklet yolu olduğu aklımıza bile gelmiyor" açıklamasında bulundu. Karakuş'un sağlık durumunu değerlendiren Başhekim Yardımcısı Dr. Salih Akkuş ise, "Hastanın yüz kısmına kemikleri tutturmak için 25 vida ve 8 plak takıldı. Burnunda da kırıklar vardı" dedi.
#Bisiklet YoluAğız içindeki dişlerin formlarının yüz ifadesine büyük etkisi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Yeliz Çavuşoğlu Yüce, "Arka dişler kaybedildiği zaman, hem yanaklarda bir çökme oluyor hem de burun ile çene arasındaki mesafede bir küçülme oluyor. Dolayısıyla yanlarda kırışıklıklar ortaya çıkıyor ve dişler eksik olduğunda yüz çöküyor" dedi.
#YüzBirçok kişi eksik dişlerle yaşamını idame etmeye çalışsa da gerçek şu ki; eksik dişler birçok olumsuzluğu beraberinde getiriyor diyen Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Utku Üretürk, “Eksik dişler estetik, fonksiyon kaybı ve çeşitli deformasyonlara neden olarak yaşantımızı zorlaştırıyor” dedi.
#Çürük DişDt. Pertev Kökdemir ‘’Eksik dişlerin, hem sağlığınızı hem de sosyal hayatınızı etkileyecek sonuçlara sebep olabileceğini, bu kişilerin çiğneme zorluğu çekebileceğini ve beslenme alışkanlıklarını olumsuz yönde etkileyerek kilo alınmasına neden olabileceğini’’ söyledi. Diş eksikliğinin implant veya porselen köprüler ile tedavi edilebilen bir durum olduğunu da sözlerine ekledi.
#DişAğız sağlığının en önemli unsurlarından biri olan dişler, yaşamımızda çiğneme ve beslenme fonksiyonları için önemli etkendir. Bazen korkudan, bazen de maddi sebeplerle insanlar ağızlarında eksik dişle yaşayabiliyorlar. Eksik dişlerin estetik, fonksiyon kaybı ve çeşitli psikolojik etkilerle yaşantımızı zorlaştıracağını belirten Diş Hekimi Pertev Kökdemir, “Ülkemizde ağız ve diş sağlığı konusunda en büyük problemlerin başında diş eksikliği gelmektedir” dedi.
#Diş Eksikliğinin ZararlarıEksik dişler sadece estetik değil sağlık açısından da önemli bir sorun. İnsanların birçoğu bunu önemsiz gördüğü için eksik dişlerle yaşamlarını idame ettirmeye çalışıyor ancak uzmanlar uyarıyor, eksik dişler diğer dişlerin de yapısını bozarak çiğnemeyi zorlaştırır.
Çoğu zaman önemsenmeyen diş kayıpları, zamanla insanın başına büyük dertler açıyor. Diş kaybının kemik yoğunluğunu azaltıp, kemiğin boyutlarında bir yılda yüzde 25’e varan değişikliğe yol açtığını vurgulayan DentGroup Periodontoloji Uzmanı Dr. İlay Maden, bunun zamanla çene kemiğinde erimeye neden olduğunu ve yüz bölgesinde yaşlanmaya bağlı oluşan doğal değişimin erken dönemde ortaya çıkmaya başladığını belirtiyor. Eksik dişler, reflüden diyabete kadar birçok hastalığa da davetiye çıkarıyor.