Paylaş
Dişin çevresinde onu kese gibi saran ve destekleyen alveolar kemikler vardır. Bu kemikler dişlerin sürekli uyguladığı basınç sayesinde sağlıklı kalırlar. Çünkü kemikler de kaslar gibi çalıştırıldığı sürece güçlü olurlar. Bir diş eksildiğinde, alveolar kemik, dişi destekleme işlevini yerine getirmediğinden artık çalışmaz hale gelince, yoğunluğunda ve boyutunda azalma olur ve zamanla eriyip yok olur. Ancak sorun bu kadarla bitmez. Alveolar kemik yok olduktan sonra, bu kemiğin bağlı olduğu çene kemiği de erimeye başlar. Çene kemiği erimesinin ileri safhalarında çenenin kırılma riski de söz konusu olabilir. Bu süreçte diş eti dokusunda da azalma meydana gelir. Ağız içindeki bu kayıplar sonucunda burun ile çene arasındaki mesafe azalarak yüzde çökme oluşur ve bu da yüzün görünüşüne en az 10 yaş daha ekler.
Eksilen dişlerin oluşturduğu açıklığa zaman içinde diğer dişler kaymaya başlar. Bu sırada çenede ağrı da olabilir. Ağız içinde dişlerin yana, ileriye ya da geriye kayması sonucunda yerleşimleri bozulur ve dişlerde çarpıklık oluşabilir. Dişler kaydığında araları da açılır ve bu aralıkların düzgün temizlenmemesi sonucunda plak ve tartar oluşumunun artmasıyla birlikte diş çürümeleri ve diş eti hastalıkları ortaya çıkar.
Eksik dişler, konuşma, ısırma ve çiğnemede aksamalara neden olur. Isırma ve çiğnemenin zorlaşması nedeniyle yeterince çiğnenmeden yutulan yiyecekler, hazımsızlık ve gastrit başta olmak üzere sindirim sistemi sorunlarının oluşmasına yol açar. Yiyeceklerin küçük parçalara ayrılmadan yutulması sindirimlerini güçleştirdiği için mide, pankreas ve safra kesesinin çalışmasını etkiler. Bu organlara binen fazladan yük nedeniyle sindirim enzimlerinin ve çeşitli hormonların fazla salgılanması diyabet ve obeziteye yol açan faktörler arasında yer alıyor. Obezite ile ilgili yapılan son araştırmalar, dişlerinin eksik olması yüzünden yiyecekleri çok az çiğneyerek ya da çiğnemeden yiyen kişilerde, yemek yeme hızında ve miktarında artış olmasının kilo alımına yol açtığını gösteriyor.
Ağızdaki tüm dişlerin dengeli bir temas halinde yer almaları, çene eklemi açısından da büyük önem taşır. Diş kaybını takiben, çiğneme kasları ve çene ekleminde de patolojik değişiklikler oluşur.Eksik dişler nedeniyle alışılmış çiğneme düzeni de değişir. Sağlıklı bir çiğneme çift taraflı olurken tek taraflı çiğneme ile çene eklemlerinde ağrı, ses, kilitlenmeler oluşabilir.
Günümüzde modern diş hekimliği yöntemlerinin sunduğu çok sayıda alternatif sayesinde eksik dişlerin neden olduğu sorunlardan kurtulmak kolaylaştı.
Yapmanız gereken tek şey, eksik dişlerinizin yerlerinin doldurulması konusu ihmal etmemek ve hiç vakit kaybetmeden sizin için en uygun olan yolu seçmek…
Paylaş