Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, egzoz denetimlerinde seyir halindeki tüm araçların durdurulması yerine sadece ölçüm yaptırmayanların tespitine yönelik bir uygulama başlatacaklarını duyurdu. Bu açıklama ardından egzoz emisyonuna dair bilgiler yeniden gündeme geldi. Peki, egzoz emisyonu nedir, nasıl ölçülür?
#Egzoz EmisyonuÇevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan yönetmelik ile 1 Ocak 2018 itibarıyla egzoz gazı emisyon pulu ve ruhsatı kullanımı sona erecek, egzoz gazı emisyon ölçümlerinin takibi online sistem üzerinden yapılacak
#Egzoz Gazı Emisyon PuluTrafikte araçların çevreye verdiği zararları minimuma indirmek üzere bir takım önlemler alınmaktadır. Trafiğin yanı sıra sanayi işlemlerinde de emisyon kontrolleri yapılmaktadır. Alınan bu önlemlerden bir tanesi de emisyon testlerin yapılmasıdır. Bu kapsamda emisyon testleri araçlarda aranan hususlardan bir tanesidir. Peki, emisyon testinin yapılması ile çevreye verilecek olan hangi zararın önüne geçilmektedir? Bu testlerin hangi aralıklar ile yapılması gerekmektedir? Emisyon testleri sonucunda araçlara ne belgesi verilmektedir? İşte, emisyonun tanımı ve ölçümü hakkındaki tüm detaylar.
#Emisyon Nedir?Egzoz emisyonu yaptırmayan araç sahiplerini 5 bin 270 lira para cezası bekliyor. Bursa'da 2017 yılında bin 5 araç egzoz emisyonu denetimine tabi tutuldu. 5 araca egzoz emisyon ölçümünü belirli periyotlarda yaptırmadığı veya sınır değerleri sağlanmadığından ceza kesildi.
#Egzoz EmisyonuÖzellikle şehirlerarası otobüslerde çıkan yangınlarda bir numaralı şüphe olarak görülen, geçtiğimiz aylarda İstanbul'da şehir içi otobüs yangınında da şüphe çeken 10 numara yağa karşı denetimler artarak devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri başkent Ankara'da denetimleri artırarak sürdürüyor.
ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, ’Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği’ ile ’Benzin ve Motorin Kalitesi Yönetmeliği’ni birleştirdi. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmeliğe göre, trafik zabıtaları da taşıtların egzoz gazı emisyon ölçüm pulu olup olmadığını denetleyebilecek.
‘ARAÇ muayenede tezgâh’ (24.8.2012) başlıklı şikâyetini ileten eski milletvekili Uluç Gürkan’a TÜVTURK’tan yanıt geldi. “Bunları ben kafamdan yapmıyorum, bakanlık talimatına göre yapıyorum” diye özetlenebilir. Bakanlığa sorsak AB kuralları diyecekler. TÜVTURK bir yerde haklı olabilir ama bu denetimlerin sonucu vatandaşa ağır geliyor.
Başkent’te son günlerde hava kirliliğinde gözle görülür bir artış gözlenirken, Çevre ve Orman Bakanlığı EGO’yu suçladı. Bakanlığın hazırladığı raporda, "Büyükşehir Belediyesine ait toplu taşıma araçlarının, çok eski olması nedeniyle hava kirliliği yarattığı, bu araçların acilen yenilenmesi gerektiği" belirtildi.