123 tesis denetlendi, beş işletmeye 247 bin YTL ceza kesildi. Kontrolların ekip sayısı artırılarak devam edeceğini belirten İzmir Çevre ve Orman İl Müdürü Mehmet Ceyhan, "Arıtma kurmayanı, kurupta çalıştırmayanı affetmeyiz" dedi.
DÜNYA'NIN en verimli havzalarından Gediz Havzası'nı kirlilikten kurtarmak için yıllardır yapılan çalışmalarda sıra eylem planına geldi. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun 28 Mart'ta DSİ'de yapılan toplantıda Gediz'in kurtarılması için tek tek görevlendirdiği ve bir ay zaman verdiği müdürler derslerini çalışmaya başladı.
DENETİM DENETİM ÜSTÜNEHazırlıklarını ilk tamamlayan İzmir Çevre ve Orman İl Müdürü Mehmet Ceyhan, Özel Gediz Birimi kurup, eylem planını uygulamaya geçirdi. Hızlı bir şekilde yapılanıp denetime başlayan ekipler ilk etapta zehirli atıklarını Gediz'e boşaltan İzmir'deki beş firmaya 247 bin YTL ceza kesti.
KİMSEYİ AFFETMEYİZDenetimlerin aralıksız bir şekilde devam edeceğini bunun için Ankara'dan gelecek özel ekiplerin de görevlendirileceğini belirten Müdür Ceyhan tüm kurum ve kuruluşları acil olarak önlem almaya ve arıtmalarını kurmaya çağırdı. Bu konuda büyük cezaların kesildiğini ve hiç kimsenin gözünün yaşına bakılmayacağını da vurgulayan Ceyhan, "Su kıtlığı çekilen havzada hiç kimsenin Gediz'i foseptik çukuru gibi kullanmasına müsaade etmeyiz" dedi.
Menderes ve Bakırçay'ı kurtarmaya kararlıyızÇevre ve Orman Bakanlığı İzmir İl Müdürü Mehmet Ceyhan Hürriyet Yazıişleri Müdürü İbrahim Irmak'a yaptığı açıklamada Gediz Eylem Planı'nı uygulamaya koymalarının yanında Bakırçay ve Küçük Menderes için de çalışma başlattıklarını söyledi. Havzadaki belediyelerin ve tüm işletmelerin envanterini hızla çıkarmaya başladıklarını da belirten Ceyhan, "Kimlerin arıtması var, kimler çalıştırıyor, kimler kirletiyor listeliyoruz. Ençok kuraklığın yaşandığı bölgemizde sadece Gediz'i değil, Bakırçay ve Küçük Menderes'i de kurtarmaya kararlıyız" dedi.
Dikkat egzoz denetimiİzmir Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri motorlu kara taşıtlarından kaynaklanan egzoz emisyon kirliliğini en aza indirmek ve hava kirliliğinin engellenmek için denetim başlattı. Şehrin çeşitli noktalarında araçları durdurup ölçüm yapan ekipler 150 araca ceza yazdı. Bugünden itibaren uygulamaların ilçelerde de yapılmaya başlayacağını belirten ekipler, 2008 egzoz pulu olmayanlara 577 YTL, kirliliğe sebep olan motorlu taşıt sahiplerine de 1155 YTL ceza kesildiğini belirtti.
HÜRRİYET / İZMİREmisyon ölçümü kaç yılda bir yaptırılacakMotorlu taşıt sahiplerinin taşıtının cinsine, kullanılma amaç ve şekline uygun olarak hususi otomobiller için ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir defa egzoz pulu almak zorunda. Resmi otomobillerin ise ilk iki yaş sonunda her yıl egzoz gazı ölçümü yaptırması gerekiyor.
Başkan adayları çevre dersini iyi çalışsınÇevreye önem verenler bir adım öne geçecek. Bence yaşamda fark yaratacaklar.
Çünkü çevre yükselen değer.
Kaç belediye başkanı bunun farkında.
Düşünün bir bakalım, sizin başkan ne alemde?
Küresel ısınmanın etkisini azaltmak için şehrine kaç ağaç diktirmiş. Atıksuların ne kadarını arıtmış. Çöpleri nasıl toplamış. Çevre düşmanı tehlikeli atıkları nasıl bertaraf ettirmiş. Havayı, suyu, toprakları zehirleyenlerle nasıl mücadele etmiş.
Halkına nasıl bir yaşam alanları hazırlamış. Köprüleri yolları, sokakları, caddeleri binaları nasıl planlamış.
"Herkesin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı vardır" yasasına saygı göstermiş mi?
Geçer not aldı mı başkanınız ?
Almadıysa yerel
seçimler çok yakın, bırakırsınız çayıra. İyi not almışsa takılın peşine onu mevlam bile kayıra.
Şimdiden uyarıyorum? Belediye başkanlığını düşünenler çevre derslerini iyi çalışmaya başlasın. Çünkü fitili ateşlenmiş bir bomba var önümüzde. AB uyum yasalarında taahhüt ettiğimiz ve birçoğunu da yasalaştırdığımız maddelerde çevre sağlığı var. Arıtması olmayana, zehirli atıkları toplatmayana büyük cezalar var.
*
Bir de Ege’de gerçekten güzel uygulamalar var. Ceza korkusundan değil halkına olan sevgisinden, çevreye olan saygısından, şehrinde çöpleri ayrı toplamaya başlayanlar var. Okumuşsunuzdur, Datça Belediyesi, Meslek Yükseokulu, Çevre Derneği ve İzci Grubu'yla el ele verdi. Belediye Başkanı Erol Karakullukçu çok güzel bir uygulama başlattı. Sokaklara ayrı renklerde çöp bidonları koydurtup ambalaj ve organik atıkları ayrı toplatmaya başladı. Çevreci başkan çöplerin doğaya karışıp yıllar boyu kirlilik yaratmasını önlerken onların geri dönüştürülüp milli ekonomiye katkı koymasını da sağlayacak. Tıpkı gelişmiş ülkelerde olduğu gibi.
*
İzmir’deki durum ise 2004 Kasım ayında başlayan ambalaj atıklarını kaynağından ayrı toplanması işi pilot bölgelerden bir türlü çıkamadı. Defalarca uyardık. Disiplin ve ödül olmazsa bu iş yürümez diye. Dinleyen var mı? Tekrar ediyorum. Önce evlere iki ayrı renk poşet dağıtalım. İzmirliler’den organik atıkları birine, ambalaj atıklarını diğerini koymasını isteyelim. Sonra da belirttiğimiz gün ve saatte bunları toplayalım. Site apartman yöneticilerini ve görevlileri de teşvik edelim. Deneyin bakalım proje yürüyor mu?
Ne dersiniz? Taş ocağı istemiyoruzMANİSA Spil Dağı eteğindeki Turgut Özal Mahallesi yakınında taş ocağı açılmak istenmesi protesto edildi. Kanlı Dağ Mevkii’nde pazar günü toplanan taş ocağı açılması yolunda verilen kararı eleştiren mahalleli adına konuşan Muhtar Mecit Ilgın, patlatılacak dinamitlerin evleri yerinden oynatacağını iddia etti. 700 hanede yaşayan 3 bin 300 kişinin hayatını tehlikeye atıp, toz solutmaya kimsenin hakkı bulunmadığını belirten Muhtar Ilgın, "Bu yanlıştan bir an önce dönülmesini istiyoruz. Yasal haklarımızı da sonuna kadar kullanarak bu taş ocağını burada açtırmayacağız" dedi.
Manisa Develi Köyü yakınına katı atık tesisi yapılmasını engelleyenler arasında yer alan İzmir Barosu avukatlarından Şehrazat Mercan da Turgut Özal Mahallesi sakinlerine destek verdi. Mercan taş ocağı açılmaması için yasal girişimleri başlatacağını açıkladı. Mahalle sakinleri taş ocağı açılmak istenmesini sloganlar atarak protesto ettikten sonra olaysız dağıldı.
Ertan KORKMAZ / MANİSA, (DHA)Urlalı öğrenciler orman kuruyorURLA Asiye Hüseyin Akyüz Bilim İlköğretim Okulu Menderes Akçaköy'de koru oluşturma kararı aldı. Eko-Okullar Koordinatör Öğretmeni Serpil Koldagüç'ten çevre eğitimi alan öğrenciler yaptıkları kurabiyeleri okulda satarak elde ettikleri paralarla 2208 fidan alıp korularına dikilmesini sağladı.
Birinci sınıflar ağaç dikim şenliği de gerçekleştiren öğrenciler okulu yaptıran Akyüz Ailesi ile birlikte fidanları toprakla buluşturdu. Doğa sevgisinin küçük yaşlarda verilmesi gerektiğini söyleyen Koldagüç, fidanların öğrencilerle birlikte büyüyeceğini söyledi.
TEGV'in gençleri pilleri topluyorTÜRKİYE Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), öğrencilerin çevre duyarlılığını artırmak için kampanya başlattı. Çiğli'de akademisyenler eşliğinde eğitimlerini sürdüren gençlere atıkların geri dönüştürülmesi ve pillerin toplanmasının önemi anlatıldı. 8 hafta sürecek etkinlikler için gönüllülerden Buğra Tokmakoğlu ile beraber atık kağıt kumbaraları hazırlayan gençler bunları Çiğli Eğitim Parkı'na yerleştirdi. Öğrenciler ilk aşamada 10 kiloya yakın atık pil ve kilolarca atık kağıt topladı.
Kızartma yağlarını lavaboya dökmeyinMUĞLA Belediyesi, lavabolara dökülmesi halinde bir litresi 1 milyon litre içme suyunu kirletebilen atık yağların toplanması için kampanya başlattı. Broşürlerle vatandaşları bilinçlendiren belediyenin, ev ve işyerlerine ücretsiz olarak dağıtacağı kaplarla, atık yağları toplayacağı belirtildi. Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş firma tarafından toplanacak atık yağların, Muğla sanayi bölgesinde depolanıp, merkezi İzmit'te bulunan biodizel fabrikasına gönderileceği belirtildi.
Beton santralları toz yağdırıyor
İzmir'in Urla İlçesi Özbek yolu üzerindeki deprem konutları sakinleri, çiçek ve zeytin üreticileri hazır beton işletmelerinin tozlarından şikayetçi oldu. Bozavlu yolu üzerindeki üç beton tesisinin bölgeye toz yağdırdığını ve bitki örtüsünü bitirmeye başladığını söyleyen bölge sakinleri yaptıkları şikayetlerin sonuçsuz kaldığını söyledi. Yağan tozlar nedeniyle sağlıklarının da tehlike altında olduğunu söyleyen bölge sakinleri İzmir Valiliği’ni göreve çağırdı.