Beyaz et ve yumurta üretiminde, diğer ifadeyle kanatlı sektöründe Türkiye, dünyanın önemli oyuncularından biri konumunda. Küresel verilere bakarsak 2020 yılı itibarıyla dünyada toplam et üretimi 325 milyon ton. Bu miktarın yaklaşık yüzde 41’i kanatlı eti. Ülkemizde 2021 yılı kanatlı eti üretimi ise 2.3 milyon ton. Türkiye bu performans ile dünyada 10’uncu sırada. Yumurta üretiminde de yaklaşık 20 milyar adet ile yine 10’uncu sırada yer alıyor. Söz konusu rakamlar gerçekten göğüs kabartıcı. Ancak son gelişmeler karşısında sektör temsilcilerinin görüşleri de pek iyimser değil.
#1HÜRRİYET Ege’nin ev sahipliğinde, 1 Haziran Dünya Süt Günü’nde, süt ve süt ürünleri sektörünü masaya yatırdık. Toplantıya katılan kamu ve özel sektör temsilcileriyle birlikte İzmir’in süt üretim, sanayi ve ihracatında nasıl bir vizyona sahip olması gerektiği konusunda fikir alışverişinde bulunduk. Aslında bu uzun zamandır üzerinde düşündüğümüz bir projeydi.
#1GÜRES Group, 2021 Ocak-Aralık döneminde yaptığı yumurta ihracatıyla Ege Bölgesi’nde ihracat şampiyonu oldu. 2021 yılında ihracatta önemli katkıları olan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği üyesi firmalar için düzenlenen ‘İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde Güres Group adına ödülü alan Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Güres, “Yüksek kalite standartlarımız, güvenilir marka bilinirliğimiz ve sürdürülebilir pazar gücümüz sayesinde hedeflerimize ulaşıyoruz. 2022 yılı için hedefimiz; çıtayı daha yukarı taşıyıp, ihracatımızı yüzde 50 artırmak” dedi.
#1Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki siyasi ilişkilerin olumlu seyri, ihracat rakamlarına da yansıyor. Türkiye, 2020 yılında 1 milyar 879 milyon dolar ihracat yaptığı BAE’ye 2021 yılında yüzde 66’lık artışla 3 milyar 121 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Türk ihracatçısı, Birleşik Arap Emirlikleri'ne 4 milyar dolarlık ihracat hedefi koydu.
#Birleşik Arap EmirlikleriTürkiye 2021 yılında 23 milyar dolarlık tarım ürünleri ihraç ederken, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) 5 milyar 100 milyon dolarlık ihracatla Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 22’sini tek başına gerçekleştirerek tarım ürünlerinde Türkiye ihracat şampiyonu oldu.
#Ege BölgesiEge İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Paramız var ithal ederiz” söyleminin pandemiyle rafa kalktığını, pandemi sonrasında, “Yerli ve milli üretimi destekliyoruz” yaklaşımının öne çıktığını söyledi. Eskinazi, “Pandemiyle birlikte sağlıklı gıdaya talep arttı. Bu süreçten Türk çiftçisi güçlenerek çıktı” dedi.
#TarımEge Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Türkiye’nin 2019 yılında 2 milyar 514 milyon dolarlık su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı gerçekleştirdiğini, birlik olarak bu ihracata yüzde 38’lik katkı sağlayarak 957 milyon dolarlık ihracata imza attıklarını söyledi. Girit, pandeminin etkilerini pek çok sektöre göre daha az hissettiklerini kaydetti.
#Ege Su Ürünleri Ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları BirliğiEge İhracatçı Birlikleri (EİB), Kasım ayında 1 milyar 135 milyon 770 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Kasım ayında, Ege Bölgesi’ndeki tüm iller ve serbest bölgelerden yapılan ihracat ise; 2 milyar 29 milyon 733 bin dolara ulaştı. EİB’nin 2018 yılı Kasım ayındaki ihracatı ise 1 milyar 192 milyon 775 bin dolar olmuştu. EİB’nin ihracatı Kasım ayında yüzde 5 gerilemiş oldu.
#İhracat