ecmo haberleri sayfasında ecmo hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 67 ecmo haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Türkiye’de ilk kez COVID-19 hastası bir gebeye, geçen ekim ayında, yapay kalp akciğer cihazı ECMO altındayken sezaryenle doğum yaptırıldı. Bu sayede literatüre de giren Nida Pelit, kızı Mihra’yı 47 günlükken, ilk kez kucağına aldı. 5.5 ay hastanede tedavi gören Nida Pelit, iyileştikten sonra kucağında bebeğiyle onu hayata bağlayan Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ekibine duygu dolu bir bayram ziyaretinde bulundu.
#KoronavirüsKARABÜK'te yaşayan Tuğçenur İncebacak (26), ilk çocuğuna hamileydi. Aşı olmaya gitti ancak son anda vazgeçti. Gebeliğinin 30'ncu haftasında Kovid'e yakalandı. Karabük'te 8 gün hastanede yattı, durumu hızla ağırlaştı. Ambulansla İstanbul'a, Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevkedildi, acilen sezaryene alındı ve yoğun bakıma kaldırıldı, yapay kalp akciğer makinesi ECMO'ya bağlandı. Tuğçenur, boğazında solunum cihazı tüpü, kasığı ve boynunda kanını temizlemesi için takılan ECMO hortumları ile, eli kalem tutabildiğince mektuplaşarak, 38 günü ECMO'da, toplam 50 günlük yoğun bakım savaşından zaferle çıktı.
#Tuğçenur İncebacakPandemiyle adı sıkça duyulan ve halk arasında “yaşam destek cihazı” olarak bilinen ECMO ile akciğerleri iflas eden ve kaybedilmesine kesin gözüyle bakılan hastalar, ölümün kıyısından alınıp tekrar hayata bağlanıyor. Türkiye'de en fazla Ekstrakorporal Membran Oksijenizasyonu (ECMO) tedavisi yapılan ve Avrupa'nın sayılı merkezlerinden biri olan Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 'yaşam destek ünitesi'yle sağlığına kavuşturulan 3 hasta aynı gün taburcu edilerek, evlerine gönderildi. Başhekim Prof. Dr. Mehmet Kaan Kırali, yeni yapılacak hastane kompleksinde ayrı bir ECMO hastanesi inşa edileceğini söyledi.
#Ekstrakorporal Membran OksijenizasyonuTüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sürerken, Avrupa’nın birçok ülkesindeki sağlık sistemlerinde ciddi sorunlar yaşanmasına sebep oldu. Artan Kovid-19 vakaları Almanya’nın sağlık sisteminde sorunlara sebep oldu. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’ndeki Bergischgladbach kent hastanesinde 28 Mart’tan bu yana koronavirüs tedavisi gören Cemal Yıldırım (71) hastanedeki yapay akciğer destek cihazlarının (ECMO) tamamının dolu olması nedeniyle yaşam savaşı veriyor.
#KoronavirüsAnkara'da kalp yetmezliği tedavisi gören ve 5,5 yıldır nakil bekleyen Esila Tüfekçi (16), durumunun ağırlaşması üzerine kalp ve solunum desteği sağlayan ECMO cihazına (Ekstrakorporal membran oksijenizasyonu) bağlandı. Esila'nın annesi Zeynep Tüfekçi, "Son çare olarak ECMO cihazına bağlandı. Maalesef artık tedavisi yok. Sadece bana ‘nakile kadar yaşatmaya çalışıyoruz’ diyor doktorlarımız. Acil olarak kalp nakli olması lazım" dedi.
#AnkaraHenüz 16'sında kalp yetmezliği teşhisi alan Muhammet Karatepe, kalp nakli için bekleme listesine alındı. Yoğun bakımda kalbi durdu, günlerce kalp destek cihazı ECMO'ya bağlandı. Ameliyatla, çantasıyla yanında taşıyacağı yapay kalp cihazı takıldı. Tam toparlamışken birkaç ay sonra bu kez ölümcül ritim problemleri başladı. Bir de kalp pili takıldı. Muhammet Karatepe (17), 1 yıl süren ölümle yaşam arasındaki mücadelesinden zaferle çıktı ve Mayıs ayında Tokat'ta yapılan bir organ bağışı sayesinde vücudundaki tüm cihazlardan kurtulup yeni hayatına kavuştu. Aylar süren tedavisini yürüten Prof. Dr. Kaan Kırali, onun 'büyük badireler atlatan bir mucize' olduğunu söyledi. Oğlunun yapay kalp çantasını 6 ay boyunca taşımasına yardım eden baba Adem Karatepe ise artık hastane çilesinin bittiğini söyleyerek "Bu bizim en güzel bayramımız olacak" dedi.
#Muhammet KaratepeHenüz 16'sında kalp yetmezliği teşhisi alan Muhammet Karatepe, kalp nakli için bekleme listesine alındı. Yoğun bakımda kalbi durdu, günlerce kalp destek cihazı ECMO'ya bağlandı. Ameliyatla, çantasıyla yanında taşıyacağı yapay kalp cihazı takıldı. Tam toparlamışken birkaç ay sonra bu kez ölümcül ritim problemleri başladı. Bir de kalp pili takıldı. Muhammet Karatepe (17), 1 yıl süren ölümle yaşam arasındaki mücadelesinden zaferle çıktı ve Mayıs ayında Tokat'ta yapılan bir organ bağışı sayesinde vücudundaki tüm cihazlardan kurtulup yeni hayatına kavuştu. Aylar süren tedavisini yürüten Prof. Dr. Kaan Kırali, onun 'büyük badireler atlatan bir mucize' olduğunu söyledi. Oğlunun yapay kalp çantasını 6 ay boyunca taşımasına yardım eden baba Adem Karatepe ise artık hastane çilesinin bittiğini söyleyerek "Bu bizim en güzel bayramımız olacak" dedi.
#Muhammet KaratepeOrgan bağışı dünya çapında milyonlarca insan için yeni bir hayat umudu olmasıyla tıp dünyasının belki de en kritik kısımlarından birini oluşturuyor. İspanya'da gerçekleştirilen bir organ nakli ameliyatı ise bu konuda çığır açan yanlarıyla tüm dünyada sevinç yarattı ve manşetlere taşındı...
#Organ NakliBilim dünyasında ve buna paralel olarak da tıpta yaşanan gelişmeler insanlığın var oluşundan beri çare aradığı ‘ölümlülüğü’ ortadan kaldırabilir mi? Dünyanın en saygın bilim dergilerinin başında gelen Nature’da, dün yayınlanan makale, deyim yerindeyse dünyayı ayağa kaldırdı.
#Organ Nakliİstanbul'da Sancaktepe İlhan Varank Eğitim Araştırma Hastanesi'nde Dahiliye Uzmanı olarak çalışan Dr. Güngör Sitar (41), mesaisine giderken kalp krizi geçirdiğini anlayıp aracını acil servise sürdü. Sitar, acil servisin girişinde yere yığıldı. Sitar, hastanedeki ekip arkadaşları tarafından nefes nefese bir mücadeleyle hayata döndürüldü. Şiddetli kanamaya rağmen hayata tutunan Sitar, "Ekip arkadaşlarımın müthiş çabaları sayesinde mucizevi bir şekilde hayatta kaldım. Ben de hekimim, gördüğüm en ağır kalp krizi vakasıyım" dedi.
#İstanbulİstanbul'da Sancaktepe İlhan Varank Eğitim Araştırma Hastanesi'nde Dahiliye Uzmanı olarak çalışan Dr. Güngör Sitar (41), mesaisine giderken kalp krizi geçirdiğini anlayıp aracını acil servise sürdü. Sitar, acil servisin girişinde yere yığıldı. Sitar, hastanedeki ekip arkadaşları tarafından nefes nefese bir mücadeleyle hayata döndürüldü. Şiddetli kanamaya rağmen hayata tutunan Sitar, "Ekip arkadaşlarımın müthiş çabaları sayesinde mucizevi bir şekilde hayatta kaldım. Ben de hekimim, gördüğüm en ağır kalp krizi vakasıyım" dedi.
#İstanbulTürkiye’de ilk kez COVID-19 hastası bir gebeye, geçen ekim ayında, yapay kalp akciğer cihazı ECMO altındayken sezaryenle doğum yaptırıldı. Bu sayede literatüre de giren Nida Pelit, kızı Mihra’yı 47 günlükken, ilk kez kucağına aldı. 5.5 ay hastanede tedavi gören Nida Pelit, iyileştikten sonra kucağında bebeğiyle onu hayata bağlayan Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ekibine duygu dolu bir bayram ziyaretinde bulundu.
#KoronavirüsKARABÜK'te yaşayan Tuğçenur İncebacak (26), ilk çocuğuna hamileydi. Aşı olmaya gitti ancak son anda vazgeçti. Gebeliğinin 30'ncu haftasında Kovid'e yakalandı. Karabük'te 8 gün hastanede yattı, durumu hızla ağırlaştı. Ambulansla İstanbul'a, Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevkedildi, acilen sezaryene alındı ve yoğun bakıma kaldırıldı, yapay kalp akciğer makinesi ECMO'ya bağlandı. Tuğçenur, boğazında solunum cihazı tüpü, kasığı ve boynunda kanını temizlemesi için takılan ECMO hortumları ile, eli kalem tutabildiğince mektuplaşarak, 38 günü ECMO'da, toplam 50 günlük yoğun bakım savaşından zaferle çıktı.
#Tuğçenur İncebacakHatice Kara ilk bebeğine 34 haftalık hamileydi, doğum için hastaneye gitme planları yaparken Kovid'e yakalandı ve acilen sezaryene alındı. Sancaktepe İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Kara, birkaç gün içinde ağırlaşınca, yapay kalp akciğer cihazı ECMO'ya bağlandı. İki kez kalbi durdu, geçici kalp pili takıldı, büyük bir kanama geçirdi, bu da yetmedi akciğerine pıhtı attı. Doktorları Doç. Dr. Murat Uğur ve Dr. Esra Adıyeke ile tüm yoğun bakım ekibinin müthiş çabalarıyla her seferinde yeniden hayata döndürülen genç annenin tam 36 gün sonra ilk kez bebeğinin kokusunu içine çektiği anlar ise herkesi duygulandırdı.
#Hatice KaraHatice Kara ilk bebeğine 34 haftalık hamileydi, doğum için hastaneye gitme planları yaparken Kovid'e yakalandı ve acilen sezaryene alındı. Sancaktepe İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Kara, birkaç gün içinde ağırlaşınca, yapay kalp akciğer cihazı ECMO'ya bağlandı. İki kez kalbi durdu, geçici kalp pili takıldı, büyük bir kanama geçirdi, bu da yetmedi akciğerine pıhtı attı. Doktorları Doç. Dr. Murat Uğur ve Dr. Esra Adıyeke ile tüm yoğun bakım ekibinin müthiş çabalarıyla her seferinde yeniden hayata döndürülen genç annenin tam 36 gün sonra ilk kez bebeğinin kokusunu içine çektiği anlar ise herkesi duygulandırdı.
#KoronavirüsHamileyken koronavirüs yüzünden entübe edilen Nida Pelit ölümle burun buruna geldiğinde zamanla yarış yaşandı. Yarım saat içinde Kartal Koşuyolu Hastanesi’nden ekipler Gebze’ye giderek anneye yapay kalp akciğer cihazı ECMO taktı. Bu cihaza bağlıyken sezaryene alınan anne ve Mihra bebek Türkiye’de bir ilk, dünyada ise sayılı birkaç vakadan biri oldu.
#Mihra BebekSon 24 saatte 362 bin 152 Kovid-19 testi yapıldı, 30 bin 19 kişinin testi pozitif çıktı, 217 kişi yaşamını yitirdi. Prof. Dr. Tevfik Özlü, Delta varyantının bulaşma hızı daha fazla olduğu için salgının kontrol altına alınabilmesi adına artık toplumun yüzde 90'ından fazlasının tam doz aşılı hale getirilmesi gerektiğini belirterek, 'Sesimin ulaştığı her vatandaşa bir an önce aşılarını yaptırmalarını öneriyorum. Bu her şeyden, yasaklardan, kısıtlamalardan daha kolay. Salgın devam ettiği sürece mutlaka kendimizi korumaya devam edelim.' şeklinde konuştu.
#KoronavirüsAnkara'da 'ben gencim, bana bir şey olmaz' diyerek aşı olmayan ve koronavirüse yakalanan elektrik teknisyeni Burak Kaan Öz (31), yoğun bakımda 38 günü yapay akciğer cihazına bağlı şekilde gördüğü 3 aylık tedaviyle mucizevi bir şekilde hayata tutundu. Cihaza bağlı entübe halde çekilen fotoğrafına bakarak, hayatta olduğuna şükreden Öz, "'Ben gencim bana bir şey olmaz' dedim. Şimdi çok pişmanım. Keşke aşı olsaydım" dedi.
#KoronavirüsKoşuyolu Yüksek İhtisas Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi 2021-2022 Akademik Açılış Yılı Töreni'nde DHA'ya açıklama yapan Hamidiye Tıp Fakültesi Dekanı ve Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Kaan Kırali, " Aşı olmayanlar, korkunç bir akciğer yetmezliği ile karşı karşıya kalıyor. Aşının kalp krizini tetikleme şansı sıfır. Kalp krizi olması için, damarlarınızda belli bir tıkanıklığın olması ve o tıkanıklığın da artması ya da yırtılarak bir pıhtılaşmaya yol açması gerekir." dedi.
#KoronavirüsKocaeli'de yakalandığı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalığını yenerek yeşil sahalardaki görevine dönen Kocaelispor'un teknik direktörü Mustafa Reşit Akçay, hastanelerde geçirdiği 3 aylık zorlu tedavi sürecini gözyaşlarıyla anlattı.
#FutbolCovid-19 nedeniyle 3 ay yoğun bakımda kaldıktan sonra tedavisi 5 ayda tamamlanan Selim Yılmaz (48), hastalığı yenmeyi başardı. Uzun süre ağızdan beslenemeyen ve fizyoterapi desteği ile alarak yeniden yürümeye başlayan Yılmaz "Sağlık gittikten sonra insan değerinin farkına varıyor. Milletteki inatlaşmayı anlayamıyorum. Herkes aşısını olsun. Bundan sonra aşı olmayanlar ile görüşmeyeceğim" dedi.
#KoranavirüsGeçirdiği koronavirüs hastalığı sonrasında gelişen solunum yetmezliği dolayısıyla yoğun bakımda tedavi gören Kocaelispor Teknik Direktörü Mustafa Reşit Akçay’ın durumunda belirgin iyileşme gözlendiği, bilincinin açık olduğu ifade edildi.
#MustafaSon dakika haberi! Kocaelispor Teknik Direktörü Mustafa Reşit Akçay, solunum yolu şikayeti nedeniyle hastaneye kaldırılmış ve yoğun bakımda tedavi altına alınmıştı. Akçay'ın tedavi gördüğü hastaneden konuyla ilgili açıklama geldi.
#Mustafa Reşit AkçayPandemiyle adı sıkça duyulan ve halk arasında “yaşam destek cihazı” olarak bilinen ECMO ile akciğerleri iflas eden ve kaybedilmesine kesin gözüyle bakılan hastalar, ölümün kıyısından alınıp tekrar hayata bağlanıyor. Türkiye'de en fazla Ekstrakorporal Membran Oksijenizasyonu (ECMO) tedavisi yapılan ve Avrupa'nın sayılı merkezlerinden biri olan Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 'yaşam destek ünitesi'yle sağlığına kavuşturulan 3 hasta aynı gün taburcu edilerek, evlerine gönderildi. Başhekim Prof. Dr. Mehmet Kaan Kırali, yeni yapılacak hastane kompleksinde ayrı bir ECMO hastanesi inşa edileceğini söyledi.
#Ekstrakorporal Membran Oksijenizasyonuİsminaz Kılıçarslan (30), hamileliğinin 37. haftasında koronavirüse yakalandı. 19 Mart’ta bebeği sezaryenle alındı ve özel bir hastanede yoğun bakıma yatırıldı. Durumu ağırlaşınca Tekirdağ’daki Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne nakledildi, entübe edildi. 40 gün süren ECMO mücadelesinden zaferle çıkan savaşçı anne, bebeği Kumsal ile ilk kez 2,5 ay sonra tanıştı. Taburcu olup yola çıkacağı anı sabırsızlıkla beklerken yaşadıklarını DHA ile paylaşan İsminaz Kılıçarslan, “Öldüm ve yeniden doğdum diyerek” duygularını anlattı.
#İsminaz Kılıçarslanİsminaz Kılıçarslan (30), hamileliğinin 37. haftasında koronavirüse yakalandı. 19 Mart’ta bebeği sezaryenle alındı ve özel bir hastanede yoğun bakıma yatırıldı. Durumu ağırlaşınca Tekirdağ’daki Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne nakledildi, entübe edildi. 40 gün süren ECMO mücadelesinden zaferle çıkan savaşçı anne, bebeği Kumsal ile ilk kez 2,5 ay sonra tanıştı. Taburcu olup yola çıkacağı anı sabırsızlıkla beklerken yaşadıklarını DHA ile paylaşan İsminaz Kılıçarslan, “Öldüm ve yeniden doğdum diyerek” duygularını anlattı.
#Haber