ADANA'da şiddetli fırtına ve yağmur etkisiyle yıkılan bir fabrikanın 5 metrelik istinat duvarının altında kalan minibüs, kullanılmaz hale geldi.Dün akşam saatlerinde başlayan yağmur, gece fırtınayla birlikte kentte etkili oldu. Kentin kenar semtlerinde yağış nedeniyle birçok ev ve işyeri sular altında kaldı. Birçok okulun çevresinde de oluşan göletler nedeniyle öğrencilerin ulaşımı güçlükle yapılabildi. Döşeme Mahallesi'nde üretim yapmayan Güney Sanayi fabrikasının 5 metre yüksekliğindeki istinat duvarının bazı bölümleri de yağışlara dayanamayarak devrildi. Duvardan dökülen briket ve beton parçaları hemen kenarında park halindeki panelvan minibüsün üzerine düştü. Elektrik direkleri de devrilirken minibüs kullanılmaz hale geldi.Aracın sahibi Cumali Baysal, istinat duvarının tamamının yıkılması gerektiğini, olayın gündüz gerçekleşmesi halinde duvarın sokakta oyun oynayan çocukların üzerine düşebileceğini söyledi.Akif ÖZDEMİR - Kamera: Ahmet ÖZMEN / ADANA, DHA )
#Adanaİstanbul'un Beşiktaş ilçesinde Çırağan Caddesi'nde bulunan, vatandaşların geçiş güzergahındaki duvar çökme tehlikesiyle karşı karşıya. Yüzeyi çatlak ve kırıklarla dolu olan duvar nedeniyle hem yayalar, hem trafikteki araçlar hem de yakında bulunan binalar risk altında. Vatandaşlar ise, 'Dikkat çökme tehlikesi' ve 'Güvenliğiniz için karşı kaldırımı kullanınız' tabelalarına rağmen kaldırımdan yürümeye devam ediyor.
#BeşiktaşMarmara Denizi’nde Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremde kolonlarında çatlaklar oluşan Mudanya Belediyesi binası tahliye edildi. Belediye personeli ek hizmet binalarında mesailerine başladı. 5 binanın çatılarında ve duvarlarında çökmenin olduğu Tirilye Mahallesi’ndeki hasar tespit çalışmaları ise sürüyor.
#DepremGöbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, 'dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi'nde yapılan çalışmalar sırasında beton kullanıldığı yönündeki iddiaları yalanladı. Karul, 'Göbeklitepe'ye beton dökülmesi söz konusu değildir.' dedi.
#ŞANLIURFADiyarbakır’da, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve 89 kişiye mezar olan Diyar Galeria İş Merkezi altındaki spor salonunun kolonları kesildiği iddia edilmişti. Şimdi ise, salonun açılış izni olmadığı ortaya çıktı. Olaya ilişkin tanık beyanı ve salona ait yeni görüntüler dosyaya eklendi.
#DiyarbakırDiyarbakır’da, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve 89 kişiye mezar olan Diyar Galeria İş Merkezi altındaki spor salonunun kolonları kesildiği iddia edilmişti. Şimdi ise, salonun açılış izni olmadığı ortaya çıktı. Olaya ilişkin tanık beyanı ve salona ait yeni görüntüler dosyaya eklendi.
#Diyar Galeriaİstanbul’da çürük binaların yenilenmesi, dönüşümün finansmanı ve olası bir deprem sonrası ulaşım, tahliye, haberleşme, barınma, gıda, güvenlik gibi hayati konularda yapılması gerekenleri uzmanlara sorduk.
#Olası İstanbul DepremiYaşadığımız deprem felaketinin ardından Türkiye'nin dört bir yanında gündem yapı güvenliği ve depreme dayanıksız binalar. Uzmanlar binaların sağlamlığını belirlemenin en garantili yolunun işinin ehli kişilerce yapılmış dayanıklılık testi olduğunu vurguluyor. Bununla birlikte kamuoyunda daire içlerinde kolon olup olmaması, binanın bitişik nizamda inşa edilmiş olması, duvarlarda var olan çatlaklar gibi bazı faktörlerin de binanın deprem karşısındaki direncini etkilediği yönünde yorumlar yapılıyor. Prof. Dr. Ercan Yüksel bu tartışmalar bağlamında akıllardaki soruları hurriyet.com.tr okurları için yanıtladı...
#Kahramanmaraş DepremiEsenler'de pas tutarak çürüyen demirleri, çatlamış kolonlarıyla endişeye yol açan 35 yıllık, 5 katlı binanın sakinleri duruma çözüm bulunması için yetkililerden yardım istiyor. Bayrampaşa'da da 3 katlı apartmanda dökülmeler ve kolonlarındaki çatlaklar endişeye yol açıyor.
#EsenlerKahramanmaraş depremi 11 ilde yıkıma ve can kayıplarına sebep oldu. Gündeme gelen konulardan biri de kesilen kolonlar… Kolonlar çoğu zaman hayat ve ölüm arasındaki çizgiyi oluşturuyor. Ülkemizde de ne yazık ki yaygın olarak uygulanıyor. Kesik kolonlu bir evde yaşamak ne anlama gelir? Nasıl anlaşılır? Bunun cezası var mı? Kolon kesildiğini tespit edenler ne yapabilir? 6 soruda inceledik...
#DepremYerle bir olan yepyeni binalar, binaları inşa ederken ne gibi hatalar yapıldığı sorusunu gündeme getirdi. Aynı sitede beş bloktan sadece ikisinin yıkılması, binalara sonradan yapılan müdahaleler, yani kesilen kolonlar, yıkılan duvarlar nedeniyle yaşanabiliyor. Sonradan müdahale olmayan binalardaysa yıkılmanın sebebi zeminin kısa mesafelerde değişmesi, zemin etüdünün doğru yapılmaması, betonun aşırı sıcaklarda ya da sıfırın altındaki derecelerde dökülmesi, gerekli hazırlıkların yapılmaması olabiliyor.
#Kahramanmaraş6 Şubat'ta hepimizin içine ateş düştü. Depremlerde binlerce ev yıkıldı, onbinlerce kişiyi kaybettik. Maalesef tehlike hem deprem bölgesi için hem de ülkemizin tamamı için bitmiş değil. Bir deprem ülkesinde yaşıyoruz. Bu acıların tekrar etmemesi için yapabileceğimiz ilk şey oturulan evlerin sağlam olduğundan emin olmak. Binaların depreme dayanıklılığı konusunda en güvenilir bilgiyi nasıl ve nereden alabiliriz? Evlerde yaşayanlar neler yapabilir? Uzmanlar detaylıca anlattı
#DepremAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 17.08'de Ardahan Göle'de 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. Deprem, Erzurum ve Kars'ta da hissedildi. Depremin ardından ilçe merkezinde bazı ev ve iş yerlerinin duvarlarında çatlaklar oluşurken, yakın köylerdeki bazı evlerin duvarı, bir köyün ise minaresi yıkıldı. Can kaybının yaşanmadığı depremde ilk belirlemelere göre bir kişinin başına taş düşmesi sonucu hafif yaralandığı belirtildi. Ayrıca, depremin ardından 15 artçı sarsıntı meydana geldi.
#DepremBursa'da 19'uncu yüzyılda yapıldığı tahmin edilen, Cumhuriyet döneminde özel mülke devredilen Ermeni Kilisesi, definecilerin hedefi oldu. Yıkılma tehlikesiyle de karşı karşıya olan kilise ile ilgili olarak, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Doğan Yavaş, "Yıllardır bakımsız, depo halinde kalmış. Buranın mutlaka değerlendirilmesi lazım. Kullanılması, fonksiyon kazandırılması lazım" dedi.
#Ermeni KilisesiBursa'da 19'uncu yüzyılda yapıldığı tahmin edilen, Cumhuriyet döneminde özel mülke devredilen Ermeni Kilisesi, definecilerin hedefi oldu. Yıkılma tehlikesiyle de karşı karşıya olan kilise ile ilgili olarak, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Doğan Yavaş, "Yıllardır bakımsız, depo halinde kalmış. Buranın mutlaka değerlendirilmesi lazım. Kullanılması, fonksiyon kazandırılması lazım" dedi.
#Ermeni Kilisesiİstanbul Büyükçekmece'de değeri 15 milyon TL olan villaların bulunduğu lüks sitenin bazı bölümleri yan tarafa yapılan inşaat nedeniyle kaymaya başladı. Sitede dev yarıklar oluşurken villalar yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya geldi. Site sakinlerinden Ali Yılmaz, "Neredeyse her gün 10 santim kayıyor belki birkaç gün sonra komple yıkılmış halde göreceğiz burayı" dedi.
#İstanbulİstanbul Büyükçekmece'de değeri 15 milyon TL olan villaların bulunduğu lüks sitenin bazı bölümleri yan tarafa yapılan inşaat nedeniyle kaymaya başladı. Sitede dev yarıklar oluşurken villalar yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya geldi. Site sakinlerinden Ali Yılmaz, "Neredeyse her gün 10 santim kayıyor belki birkaç gün sonra komple yıkılmış halde göreceğiz burayı" dedi.
#YarıkTürkiye'yi yasa boğan İzmir depreminin yaraları sarmaya çalışılırken, asıl büyük depremin beklendiğine dair deprem uzmanları önemli uyarılarda bulunuyor. Peki deprem öncesinde, anında ve sonrasında neler yapmalıyız? Bu hayati değer taşıyan soruyu Jeofizik Uzmanı Prof.Dr.İlhan Osmanşahin yanıtladı.
#DepremCibalikapı surlarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan onarım, görenleri şaşkına çevirdi. Tarihi sur kapısı restorasyon adı altında yepyeni görüntüye kavuştu. Mimari Restorasyon Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Mimar Serhat Şahin, “Geri dönüşü olmayan zararlar verilmiş, hiç dokunmasalar daha iyiydi” şeklinde tepki gösterdi.
#GazetehaberleriDiyarbakır’da, depreme karşı dayanıksız olduğu tespit edilen okulların güçlendirilmesi için çalışma başlatıldı. İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Feysel Taşçıer, Diyarbakır’da eski olduğundan dolayı güçlendirme kapsamına alınması gereken çok sayıda okulun olduğunu ifade ederek, "Bakanlığımızın destekleriyle Diyarbakır’da 10 okulu güçlendirmeye aldık. Adeta hayat verdik. Birkaç yıl daha beklenseydi, bu okullarımızı yıkmak zorunda kalacaktık. Ama çok şükür biz bu sene Diyarbakır’ın en dezavantajlı bölgesi dediğimiz Bağlar bölgesi ve Şehitlik’te, özellikle bu bölgelerde okullarımızı güçlendirdik" dedi.
#Diyarbakır