Dünyanın gitgide daha çileli ve yaşanılmaz hale geldiği bugünlerde bir yerlerde hala yaşanılabilir şehirler var. Mercer'in 5 kıtada 230 şehri kapsayan yaşam kalitesi araştırmasına göre dünyanın en yaşanabilir şehri Viyana. Bakın İstanbul dünyanın en yaşanabilir şehirleri listesinde kaçıncı sırada?
#Dünyanın En Yaşanabilir Şehirleri 2016IMF Başkanı’nın hiçbir adım atılmadığı takdirde dünyanın ‘yanacağı’ uyarısında bulunduğu iklim değişikliği, dünyada iş yapma biçimlerini de değiştiriyor. Raporlara göre sadece gelişen piyasalarda 23 trilyon dolarlık iklim dostu yatırım potansiyeli bulunuyor.
#Sürdürülebilir EkonomiABD ve İngiltere lider üniversiteleriyle dünyada yükseköğretim denildiğinde akla ilk gelen ülkeler. Ancak bunun için 10 bin dolar ile 90 bin dolar arasında değişen eğitim masraflarını karşılamanız gerekiyor. Avrupa’da tek kuruş ödemeden ya da çok düşük ücretle eğitim alabileceğiniz birçok ülke var. Kapılarını Türkiye’den öğrencilere de açıyorlar. İşte lisans ya da yüksek lisans eğitimini bedava ya da oldukça makul ücretlerle yapabileceğiniz ülkeler.
#EğitimGeçtiğimiz sene yine bu zamanlarda spiritüel danışman Aslı Güder’in kapısını çalmıştım. O da 2015’e girerken ülkemizi ve dünyayı nelerin beklediğini bir bir sıralamıştı. Neredeyse aradan 12 ay geçti ve Aslı’nın öngörülerinin pek çoğu gerçekleşti. Merak edenler için aşağıda “çıkan öngörüleri”nin listesini de paylaştım. Hâl böyle olunca, hazır da yeni yıl yaklaşmışken bir kez daha “kehanet avına” çıktım ve tavşandan niyet çeken avare misali Aslı’ya yepyeni bir liste yaptırdım.
#Aslı Güderİstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir; Türkiye’nin önemli öğrenci şehirlerinden birkaçı. Ancak dünya şehirleriyle karşılaştırıldığında durumları nasıl? Londra merkezli üniversite derecelendirme kuruluşu QS, 2016’da dünyanın en iyi öğrenci şehirlerini seçti. Kentleri, üniversitelerinin sıralaması, öğrenci çeşitliliği, çekicilik ve iş aktiviteleri kriterlerine göre ayrı ayrı puanladı ve sonunda bu beş alandaki puanların ortalamasını alarak en iyiyi belirledi. Listeye Asya, Avrupa, Amerika ve Okyanusya’dan 75 yer girdi. Ne yazık ki Türkiye hiçbir şehri ile temsil edilemedi. En iyi öğrenci şehri Paris olurken, Melbourne ikinci, Tokyo üçüncü sırada yer aldı. Bu şehirler adlarını en iyiler arasına nasıl yazdırdı, gelin birlikte göz atalım.
#ÜniversiteOECD’nin son açıkladığı ‘Dünyada Eğitime Bir Bakış’ raporunda yurtdışında eğitim gören öğrencilerin güncel verileri de derlendi. Dünyada en çok uluslararası öğrencisi olan ülke hangisi? Yüzde kaçlık bir paya sahip? Bunlar, verilerle yanıtlanıyor. Rapordan yola çıkarak yükseköğretimdeki ‘yeni oyuncuları’ sizlerle tanıştıralım istedik.