Harvard, MIT, Caltech, Stanford, Oxford ve Cambridge; yükseköğretim dünyasında zirvedeki üniversiteler olarak biliniyor. Peki hangisi daha iyi? Hepsi çok iyi olsa da bazıları ipi burun farkı ile daha erken göğüslüyor. İşte Times Higher Education (THE) ve OS’ten 2018’in en iyi 10 üniversitesi.
#ÜniversiteLondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) ‘Dünya Üniversiteleri Sıralaması 2018’i yayınladı. Türk üniversitelerinin son yıllardaki düşüşü bu listede de devam ederken, en iyi dereceyi 301-350 sıra bandıyla Koç Üniversitesi yakaladı. Onu 351-400 ile Sabancı ve 401-500 ile Bilkent takip etti. Dünyanın en iyisi ise geçen yılki konumunu koruyan Oxford oldu. THE ise bu düşüşün ardında ‘akademik özgürlük endişeleri’ olduğunu belirtti.
#ÜniversitelerLondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, ‘Dünya Üniversiteleri Sıralaması 2018’i açıkladı. Buna göre geçen yıl olduğu gibi hiçbir Türk üniversitesi ilk 400’e giremezken, Türkiye’den en iyi dereceyi 2017’ye göre sıra kaybetmesine rağmen 421-430 sıra bandıyla Bilkent Üniversitesi aldı. Onu 431-440 ile Koç ve 461-470 sıra bandıyla Sabancı Üniversitesi takip etti. Listenin en üstünde ise 6 yıldır konumunu korumayı başaran Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) yer aldı.
#Dünya Üniversiteleri Sıralaması 2018Dünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), 2024’ün en iyi üniversitelerini açıkladı. 1904 kurumun sıralandığı listede Türkiye’den 75 üniversite yer aldı. İlk 1000’e 11 Türk üniversitesi girdi. ODTÜ, Koç ve Sabancı Üniversiteleri ise ilk 500’e girmeyi başardı.
#ODTÜDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), 2024 yılının en iyi üniversitelerini açıkladı. 8 yıldır Avrupa’nın ve dünyanın en iyi üniversitesi olan Oxford, bu yıl da geleneği bozmadı ve listenin ilk sırasında yer aldı. Bin 904 kurumun sıralandığı listede 75 üniversite ile temsil edilen Türkiye’nin en başarılı yükseköğretim kurumları 301-400 bandındaki Koç, ODTÜ ve Sabancı Üniversiteleri oldu.
#Times Higher EducationYükseköğretim Kurulu (YÖK), 2020 yılının fotoğrafını çekti. Geride kalan bir yıl boyunca yapılan yenilikler, hayata geçirilen projeler ve tüm düzenlemelerin de yer aldığı 2020 analizinde YÖK Başkanı Yekta Saraç “Yeni YÖK ‘somut icraatlar, hayata geçirdiği projeler, sonuç üreten düzenlemeleri’ ile yol almaya devam ediyor” dedi.
#YökTimes Higher Education (THE) ‘Dünyanın En İyi Genç Üniversiteleri Sıralaması 2019’u yayınladı. 50 yaşın altında yüksekköğretim kurumlarının değerlendirildiği sıralamada Türkiye’den en iyi dereceyi 48’incilikle Sabancı elde etti. Onu, 70’incilikle Koç ve 101-150 sıra bandıyla Bilkent takip etti. Türk üniversiteleri geçen yıla göre sıra kaybederken, 14 kurum listede yer buldu. Bu sene 5 üniversite daha sıralamaya girdi.
#Times Higher EducationYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Bu yıldan başlayarak üniversitelerin başarı karnesini her yıl yayımlama kararı aldık. Üniversitelerin değerlendirilmesi beş ana başlıkta 42 göstergede olacak. Bu göstergelerin ana amacı yükseköğretim kurumları arasında adalet temelli rekabet ortamı oluşturmak ve bu rekabetin nesnel ve ölçülebilir başarı kriterlerini ortaya koymak" dedi.
#YÖKYKS yerleştirme sonuçlarına göre, geçen yıl programlarda yüzde 76,45 olan doluluk oranı, bu yıl yüzde 84,69'a yükseldi, boş kontenjanlarda 85 bin 875 azalma sağlandı. Bu yıl lisans programlarında 89 bin 686 kontenjana yerleşme olmadı, boş kalan kontenjanların 58 bin 107'si devlet, 23 bin 531'i vakıf, 7 bin 205'i KKTC üniversiteleri, 843'ü ise diğer ülkelerdeki üniversitelere ait oldu. Lisans programlarında boş kalan 89 bin 686 kontenjanın programlara dağılımı muhtelif olmakla birlikte boş kalan 14 bin 564 kontenjanın mühendislik programlarında bulunduğu tespit edildi. Bu yıl devlet üniversitelerinde hiç öğrenci yerleşmeyen program sayısı yüzde 64 düşüş göstererek 25'i ikinci öğretim olmak üzere 80 programa indi. Yani bu bölümler ‘sıfır’ çekti.
#YKSYKS tercih sonuçları, üniversite kayıt dönemi için son 1 haftaya girilmesiyle birlikte araştırılan husus oldu. Geçtiğimiz yıl 1 milyona yakın öğrencinin tercih işlemlerini gerçekleştirdiği ve toplam 696 bin öğrencinin yerleştirme işleminin yapıldığı üniversite tercih sonuçları, bu sene sınava giren öğrencilerin de araştırdığı konu oldu. Peki, YKS üniversite sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte, merakla beklenen YKS tercih sonuçları hakkında detaylı bilgiler
#Yks TercihÇin Jiao Tong Üniversitesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren, Şanghay merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Shanghai Ranking Consultancy, ‘Dünyanın En İyi Üniversiteleri Sıralaması (ARWU) 2018’i yayınladı. İlk sırada geçen yılki konumunu koruyan Harvard yer alırken, Türkiye’den ilk 500’de sadece 401-500 sıra bandı ile İstanbul Üniversitesi yer aldı. İlk 1000’de ise 13 Türk üniversitesi temsil edildi.
#ARWUUluslararasılaşma stratejilerini kısa vadede hayata geçirmeye en elverişli üniversitelerin belirlenmesinde uluslararası sıralandırma kuruluşlarından biri olan Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralaması 2018 sonuçları (ARWU) açıklandı. Buna göre dünya genelindeki en iyi 500 üniversitenin sıralandığı listede İstanbul Üniversitesi 436’nci sırada yer aldı.
#ÜniversiteBOUN, QS araştırması sonucuna göre, edebiyat ve beşeri bilimler alanında Türkiye üniversiteleri arasında en iyiler arasında yer aldı. Üniversite, sosyal bilimler alanında da dikkat çekici bir yükselişe imza attı. Bilim alanlarına göre üniversite sıralaması araştırması için QS, 22 milyon akademik çalışma ve 200 milyon atfı inceledi, dünya çapında 1.130 akademi kuruluşunu beş alanda analiz etti.
#BOUNQS’in bu yıl sekizincisini yayınladığı ‘Alanlara Göre En İyi Üniversiteler Sıralaması’nda sürpriz yaşanmadı. Türk üniversiteleri geçen yıl olduğu gibi mühendislikte öne çıktı. İTÜ, 5 sıra kaybetse de mineral-maden mühendisliğindeki 36’ncılığıyla Türkiye’den en iyi dereceyi elde eden üniversite oldu. 48 bölümde yapılan sıralamalarda en iyi temsil ise 13 alanla ODTÜ’ye ait.
#GazetehaberleriODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP (University Ranking by Academic Performance) tarafından hazırlanan ve Türk üniversitelerinin 2017 dünya genel sıralamalarındaki durumunu gösteren rapora göre, Türkiye'den 17 üniversite, dünya genel sıralaması yapan 10 kurumdan en az 6'sının açıkladığı listeye girme başarısını gösterdi.
#URAP