Hatay'da, 1975'te tamamen kurutulan Amik Gölü havzasında hem deprem öncesi yağışlar hem deprem sonrası yer altı su kaynaklarının yükselmesi ile su toplama alanındaki su miktarı arttı; birçok yol ve tarla su altında kaldı. Göl uzmanı Dr. Erol Kesici, "Bu gölün bir çanağı var; altında da kayaç-taşlık yapılar. Bunlar depremden etkilendi" dedi.
#HatayCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta içinde yapılan Kabine Toplantısı'nın ardından 13-14 Temmuz'u idari izin olarak açıklamasıyla 9 günlük Kurban Bayramı tatili fırsatı doğdu. Biz de gezgin yazarlarımıza "Bu dokuz günü çok fazla cep yakmadan nasıl değerlendirebiliriz?" diye sorduk. Kamp yapılacak yerlerden tutun da denize girilecek, doğa ile baş başa kalınacak hatta köylerde keşfe çıkılacak adreslere kadar birbirinden güzel 20 yeri önerdiler.
#Rota'Türkiye'nin tahıl ambarı' olarak bilinen tarım şehri Konya'da yer altı su seviyesi, geçen yıllardaki kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle yerin 45 metre derinliklerine kadar geriledi. Devlet Su İşleri (DSİ) 4'üncü Bölge Müdürlüğü, Konya Ovası için 'hazine' niteliği taşıyan ve Akdeniz'e akan 40 milyon metreküplük su rezervi tespit etti. Projeyle suyun geri kazanılmasını sağlayacaklarını belirten DSİ Bölge Müdürü Mehmet Ekinci, "Biz hazine bulduk ve o hazineyi Konya Ovası'na getireceğiz. Su bizim için hazinedir" dedi.
#KonyaHafta sonunda biraz enerji toplamak için huzurlu yerlere gitmek herkesin isteği. Hazır 1 Ekim itibarıyla milli parkların neredeyse hepsi açılmışken yola çıkmanın tam zamanı. Peki hangilerini tercih etmeli? İşte sonbaharın tadını çıkaracağınız 4 bölge ve 7 şehirden 11 milli park...
#SeyahatKaradeniz’de etkili olan sel felaketinin ardından gözler Antalya’da taşkın riski taşıyan yerlere çevrildi. Kent Konseyi’nin son afet raporunda da sel ve su taşkınlarına önemli bir bölüm ayrıldı. Raporda, Aksu Çayı ve dere yatağı 260 metreye düşürülen Boğaçay’ın risk barındırdığı vurgulandı. Prof. Dr. Nihat Dipova, “Boğaçay’da yatağın daraltılması yüzünden taşkın riski devam ediyor” dedi.
#ANTALYAİZMİR'de, 2 yıl önce etkili olan aşırı yağışlar nedeniyle yaklaşık 10 bin dönüm arazide biriken suların oluşturduğu 15 metre derinliğindeki düdenler, son yağmurlarla suyla doldu. Bölgede yaşayanlar ise arazinin bulunduğu alana gelip, yaşanan doğa olayını ilgiyle izledi.
#İzmirİzmir'in Menderes ilçesine bağlı Kırsal Karakuyu Mahallesi'ndeki tarım arazilerinde geçen ocak ayında düşen rekor yağışla ortaya çıkan düdenler yoğun ziyaretçisiyle ilgi odağı oldu. Çok sayıda kişi, araçlarıyla düdenlerin oluştuğu bölgeye gelerek selfie yapıp, bu doğa olayını ölümsüzleştirdi. Karakuyu Mahallesi Muhtarı Veli Karakaya, kış aylarının yaklaşması ve yağışların başlamasıyla birlikte tekrar şelale görünümüne kavuşacak düdenlere gelecek ziyaretçiler için heyecanlı olduklarını söyledi.
#Seyahatİzmir'in Menderes ilçesine bağlı kırsal Karakuyu Mahallesi'ndeki tarım arazilerinde yağış sonrası düdenlerin oluştuğu bölgedeki karayolu, çökme riskine karşı kapatıldı. Vatandaşların fotoğraf çekmek için bölgeye akın ettiğini belirten mahalle sakini Hasan Coşkun, Bu iş o kadar abartıldı ki, gelin ve damat dış çekim için düdenlere geliyordu. Kimseye birşey olmadan yol kapatıldı dedi.
#İzmirİzmir'in Menderes ilçesine bağlı kırsal Karakuyu Mahallesi'ndeki tarım arazilerinde yağış sonrası düdenlerin oluştuğu bölgedeki karayolu, çökme riskine karşı kapatıldı. Vatandaşların fotoğraf çekmek için bölgeye akın ettiğini belirten mahalle sakini Hasan Coşkun, "Bu iş o kadar abartıldı ki, gelin ve damat dış çekim için düdenlere geliyordu. Kimseye bir şey olmadan yol kapatıldı" dedi
#İzmirDüdenler, oluşum itibariyle yer üstünde bulunan suları yer altına nakleden doğal kuyulardır. Kireçli bölgelerde rastlanan düdenler, belirli bir seviyeden sonra suyun yaptığı basınçla oluşmaktadır. Peki, düden nedir ve nerelerde oluşur? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Düden NedirAntalya'da 1965’li yıllara kadar 40-50 metre yükseklikteki falezlerde oluşan 30 şelaleden çoğunluğunun yok edildiği belirtildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, kapsamlı bir ’Çevre Durum Raporu’ hazırladı. Raporun, kentteki su kaynakları arasında yer alan akarsularla ilgili bölümünde, Antalya’nın falezlerden dökülen onlarca şelalesini kaybettiği yer aldı. Şelalelerin yok olmasının ana nedeninin, akarsuların akış yönlerinin değiştirilmesi olduğu vurgulandı.
#ANTALYAMeteoroloji açıkladı: Haziran ayının ortasına kadar yağış var. Haziran ortasından itibaren meteorolojik şartlar mevsim normallerine dönecek. La Nina etkisini, (Batı Pasifik Okyanusu'nda görülen okyanus akıntısının normalden ılık olması) sürdürmeye devam edecek.
Akşehir Havzası’nın büyük bölümünü sulayan Eber Gölü, yağışların azlığı ve yeraltı su seviyesinin düşmesi nedeniyle can çekişiyor. 10 yıl öncesine kadar 7- 8 metreyi bulan su derinliği, bugün 3.5- 4 metreye kadar düştü. 200’den fazla kuş ve balık türünün yaşadığı gölde sadece bir kaç canlı türü kaldı.