Güncelleme Tarihi:
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Sualtı Topluluğu ve Anadolu Speleloji Grubu üyeleri tarafından yürütülen çalışma, gölün Keş Dağı'ndaki düdenler ve yer altındaki mağaralar aracılığıyla göle ulaşan sularla beslendiği görüşü doğrultusunda yapılıyor.
Anadolu Speleloji Grubu üyesi Ali Yamaç, 2009 yılındaki keşif gezisi ve mağara dalışlarıyla başlayan çalışmalarını bu yıl da sürdüreceklerini belirterek, gölü besleyen su kaynaklarına ilişkin öngörülerini kanıtlamaları halinde Yeşilgöz Gölünün çok daha fazla ilgi göreceğini, turist çekim merkezi olacağını vurguladı.
Ali Yamaç, şöyle konuştu:
“Keş Dağı'nda, Yeşilgöz Gölünün 3-4 kilometre uzağında ve göl seviyesinden 600-700 metre daha yüksek bir yerde bir düden var. Düdeni izleyerek bir mağaraya ulaştık. Mağaranın iki duvarı arasında aşağıya doğru uzanan dik ve çok büyük bir delikle karşılaştık. Burası ile göl arasında su yolu olduğuna inanıyoruz. Ancak, Keş Dağı'ndaki düdenin Yeşilgöz Gölü'ne ulaşması için yerin 800 metre altında ve 4 kilometre uzunlukta bir yolun katedilmesi gerekiyor. Eğer böyle bir mağara, yeraltı ırmağı varsa yörenin cazibesi daha da artar. Burası Türkiye'nin en önemli mağaralarından bir olur.”
YER ALTINDAN İLERLEYECEKLER
Ali Yamaç, göl ve düdenin bulunduğu yörede bu yıl da çalışmalar yapacaklarını ifade ederek, “Çalışmalarımıza 15 Temmuz'da başlayacağız ve 15 gün sürdüreceğiz. Çalışmamız sırasında düdenden yer altına doğru yol olmaya devam edeceğiz. Çalışmalarımızı hızlı bir biçimde sürdürebilmek için de mağaralarda kamp yapacağız” diye konuştu.
Kahramanmaraş'a 60 kilometre uzaklıktaki Tekir Beldesinin sınırları içerisinde yer alan Yeşilgöz Gölü, küçük olmasına karşın turkuaz mavisi görünümüyle izleyenleri büyülüyor. Doğal akvaryumu andıran Yeşilgöz Gölü'nün çevresi yaz aylarında piknikçilerin akınına uğruyor. Göle doğaya düşkün kimi vatandaşlar kışın da ilgi gösteriyor.