Dsö haberleri sayfasında Dsö hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3697 Dsö haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
DSÖ’ye göre obezite artış hızının en yüksek olduğu ülkelerin başında Türkiye geliyor. 2060 yılında obezite ora-nının dünyada yüzde 70, ülkemizde ise yüzde 94’e ulaşması bekleniyor. Türkiye dahil dokuz ülkede yapılacak obezite araştırmasının sonuçlarını yapay zekâ değerlendirecek.
#ObeziteCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye’deki sezaryen oranlarının DSÖ’nün belirlediği makul sınırları aştığına dikkati çekerek “Bütün anne adaylarımızı fıtratlarındaki bu mucizeyi, başka tecrübe ile edinilmeyecek bu eşsiz bilgeliği kucaklamaya davet ediyorum” dedi.
#Emine ErdoğanDSÖ, bu yıl Afrika'da yaklaşık 30 bin şüpheli M çiçeği virüsü vakası görüldüğünü açıkladı. DSÖ ayrıca dünya genelinde ağustosta 2 bin 82 M çiçeği vakasının teyit edildiğini, bu sayının Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviye olduğunu kaydetti.
#DsöNipah virüsü, 2018'deki salgından 6 sene sonra yeniden canlanarak 24 yaşındaki bir öğrencinin ölümüne neden oldu. 200'den fazla kişinin temaslı olduğu virüs nedeniyle bazı eğitim kurumları kapatıldı. Temaslılar karantina altına alınırken Dünya Sağlık örgütü, virüsün kuluçka süresine ve etkilerine ilişkin açıklama yaptı.
#HindistanDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu yıl içerisinde çoğunluğu Kongo Demokratik Cumhuriyeti olmak üzere 30 bin şüpheli M-çiçeği virüsü vakasının görüldüğünü duyurdu. Afrika Birliği Halk Sağlığı Ajansı açıklamasında, 2023'te salgından etkilenen 7 ülkede 14 bin 957 vaka ve 739 can kaybı kaydedilirken ve bu verilerin 2022'ye göre yeni vakalarda yüzde 78,5'lik bir artış olduğunu aktarıldı.
#DSÖMaymun çiçeği salgını nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü tarafından Acil Durum ilan edildi. Salgın Afrika kıtasında etkin olsa da lokal bazda Afrika dışında da vaka tespitleri yapıldı. Tedirgin edici gelişmelerle birlikte gözler maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de görülüp görülmediği merak edilip araştırılıyor. Peki, maymun çiçeği Türkiye'de görüldü mü? Maymun çiçeği hastalığı ölümcül mü? Merak edenler için detayları haberimizde derledik. İşte ayrıntılar...
#Maymun ÇiçeğiDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından acil durum ilan edilen M çiçeği (MPOX) virüsüyle ilgili İstanbul Havalimanı Başhekimi Dr. Aykut Yener Kavak, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile birlikte toplamda 11 Afrika ülkesinden gelen uçuşların yakın takibe alındığını ve herhangi bir olumsuz duruma rastlanılmadığını açıkladı.
#M ÇiçeğiMaymun çiçeği salgınıyla ilgili Dünya Sağlık Örgütü acil durum ilan etti. DSÖ'den gelen açıklama sonrasında gözler maymun çiçeği hastalığıyla ilgili ayrıntıları merak edip araştırmaya başladı. En çok merak edilen ayrıntılar arasında ise "Maymun çiçeği ölümcül mü, tedavisi var mı?" sorusunun cevabını araştırıyor. Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. Peki, maymun çiçeği ölümcül mü, tedavisi var mı? Maymun çiçeği hastalığı tedavisi nasıl yapılır? Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte detaylar...
#Maymun Çiçeğiİsrail’in Gazze’de 7 Ekim’den beri sürdürdüğü saldırılarında 40 binden fazla insan hayatını kaybetti. Adeta bir harabeye dönen Gazze’deki altyapı da büyük oranda yıkılmış durumda. Gazze halkı gıda ve temiz suya ulaşmakta büyük zorluklar çekerken Filistin Sağlık Bakanlığı Gazze Şeridi'nde çocuk felci vakasının görüldüğünü açıkladı.
#GazzeDSÖ’nün maymun çiçeğiyle ilgili küresel acil durum ilan etmesi ve dün İsveç’in ilk vakayı gördüğünü açıklaması, ‘COVID’den sonra yine mi salgın’ endişesi yarattı. Kolay bulaşması, vücutta çıkardığı korkunç yaralar, yaşattığı acılar ve ölüm oranıyla korku salan maymun çiçeğini uzmanlara sorduk...
#DSÖMaymun çiçeği belirtileri ve tedavisi, gündemde yer alan haberlerle takip ediliyor. Maymun çiçeği salgını (Mpox Virüsü) Afrika'da yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü salgınla ilgili "Acil durum" ilan etti. Yaşanan gelişmeler sonrası "Maymun çiçeği Türkiye'de görüldü mü?" sorusunun cevabı merak edilirken Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'ndan son dakika açıklama geldi. Öte yandan "Maymun çiçeği belirtileri nelerdir, tedavisi ve aşısı var mı?" sorusunun cevabı da en çok araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Maymun çiçeği hastalığıyla ilgili merak edilen ayrıntıları ve Bakan Memişoğlu'nun açıklamasını haberimizde derledik. İşte detaylar...
#Maymun ÇiçeğiBeklenen haber dün akşam saatlerinde geldi ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Afrika’da yayılan M çiçeği virüs için "uluslararası öneme sahip acil durum” ilan etti. Afrika kıtasını tamamen etkisi altına alan salgının dünyaya yayılması önlenmeye çalışılacak.
#M ÇiçeğiSon dakika haberi... Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "DSÖ Acil Durum Komitesi bugün toplandı ve bana (M çiçeği virüsüyle ilgili) durumun uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu tavsiye görüşünü bildirdi. Bu tavsiyeyi kabul ettim" dedi.
#DSÖDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), M çiçeği (mpox) virüsünün dünya genelinde yayılmaya devam ettiği uyarısında bulundu. Virüsün hem insanlardan hem hayvanlardan bulaşabildiği konusunda da uyaran DSÖ, belirtilerin bulaştıktan sonraki 5 gün ila 21 gün arasında ortaya çıktığını vurguladı.
#DSÖEnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, DSÖ'nün uluslararası acil durum ilan ettiği Afrika'da ortaya çıkan 'maymun çiçeği' varyantına karşı Türkiye'de de önlem alınması gerektiğini söyledi. Ceyhan, "Türkiye'de, şu anda yürütülen bir aktif sürveyans çalışması yok. Hastalığı tespit edebilmek için aktif sürveyans çalışması yapmalıyız" dedi. Ceyhan, "Şu anda bir yayılma söz konusu ve bunun için DSÖ alarmda. Solunum yoluyla bulaşan pandemiler gibi, grip pandemisi, koronavirüs pandemisi gibi bir anda 100 binlerce, milyonlarca vakaya ulaşmaz. Ama yavaş yavaş artarak dünya için tehlike oluşturabilir" diye konuştu.
#Maymun ÇiçeğiÇalışan sağlığı denince akla ilk ruh sağlığı geliyor ki, artık bu konu işletmelerin rutini haline geldi. Ruh sağlığının yanında işyerlerinde obezite ile mücadele, çalışanın temiz hava ihtiyacı, iklim krizinin çalışan sağlığı üzerindeki etkisi ön plana çıkıyor. Peki, bu konuda araştırmalar ne diyor, şirketler bu risklerle mücadele etmek için neler yapıyor?
#Noyan DOĞANHindistan’ın başkenti Yeni Delhi'de hava kirliliği tehlikeli seviyelere ulaşarak okulların kapatılmasına ve inşaatların durdurulmasına neden oldu. Yetkililer, kirliliğin hafta boyunca devam edeceği uyarısında bulunarak, özellikle hassas grupları dışarı çıkmamaları konusunda uyardı.
#HindistanYeni Delhi'de hava kirliliği tehlikeli seviyelere ulaşarak okulların kapatılmasına ve inşaatların durdurulmasına neden oldu. Yetkililer, kirliliğin hafta boyunca devam edeceği uyarısında bulunarak, özellikle hassas grupları dışarı çıkmamaları konusunda uyardı.
#Hindistanİsrail, Gazze Şeridi’nden sonra Lübnan’da düzenlediği saldırılarla çok sayıda çocuğu öldürürken UNICEF Sözcüsü James Elder, yaşanan durumun vahşetini “Çığlık mı atsam, ağlasam mı bilmiyorum” sözleriyle özetledi.
#UNICEFBugün Dünya Prematüre Günü. Doğum 37’nci haftadan önce olursa bebekler ‘prematüre’ olarak dünyaya geliyor. Dünyada her 10 bebekten biri prematüre. Türkiye’de ise bu oran yüzde 12.9. Sağlık Bakanlığı özellikle riskli gebeliklerin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguluyor.
#Dünya Prematüre GünüDünyada genelindeki şeker hastası vakalarının son 30 yılda iki katına çıkarak 800 milyonu aştığı belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü ve NCD-RisC tarafından yürütülen araştırmada, hastalığın yayılmasındaki en büyük etkenler obezite, sağlıksız gıda pazarlaması ve fiziksel aktivite eksiklikleri olarak sıralandı.Uzmanlar, diyabetin küresel bir sağlık tehdidi haline geldiğini ve bu sorunun çözülmesi için sağlıklı beslenme ve egzersiz teşvik eden politikaların acilen uygulanması gerektiğini vurguladı.
#DünyaDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#Tüberkülozİngiliz The Guardian gazetesinde yayınlanan habere göre; yeni dönem stajyer doktorlar sıcak çarpması, dang humması, sıtma ve küresel ısınmanın sağlıktaki rolü gibi konular üzerine odaklanacak. Bu amaçla kurulan Avrupa İklim ve Sağlık Eğitimi Ağı’nın (ENCHE) kapsamında Glasgow Üniversitesi liderliğinde, İngiltere, Belçika ve Fransa gibi ülkelerden 25 tıp fakültesinde 10 binden fazla öğrencinin eğitimine iklimle ilgili dersler eklenecek. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da Türkiye’de tropikal hastalıkların arttığına ancak tedaviyi uygulayacak uzman doktor olmadığına dikkat çekti.
#Dönem Stajyer DoktorlarHareketin ABC’si olarak tanımlanan motor beceriler okul öncesi dönemde kazandırılması gereken temel becerilerdir. Bu beceriler yer değiştirme becerileri, nesne kontrolü gerektiren beceriler ve denge becerileri olarak sınıflandırılır. Koşma, sekme ve galop yer değiştirme becerisi olarak sınıflandırılırken, nesne fırlatma, top sektirme veya topa ayakla vurma nesne kontrolü gerektiren becerilerdir.
#Konuk YazarDünya Obezite Federasyonu tarafından 2023 yılında yayınlanan rapora göre, Türkiye 2030 yılında Avrupa’nın en obez ülkesi olmaya aday. Federasyon, dünya genelinde en hızlı obezite artışının da çocuk ve gençlerde görüldüğünü belirtti. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Akyol Mutlu ise özellikle erken yaşlarda çocuklara sağlıklı beslenme bilincinin aşılanması gerektiğini belirterek, okullarda sağlık okuryazarlığı dersinin verilmesi gerektiğine dikkat çekti.
#Dünya Obezite FederasyonuMarburg virüsü belirtileri ve ilk semptomları endişe ile takip ediliyor. Ruanda'da Marburg virüsü salgınına karşı aşılama kampanyası başladı. Marburg virüsü belirtileri, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de endişe ile takip ediliyor. DSÖ yaptığı açıklamada, virüsün yüzde 88 ölüm oranı olduğunu belirtti. Ruanda'da Marburg virüsü nedeniyle 11 kişi hayatını kaybetti. Hükûmet, 36 doğrulanmış virüs vakası olduğunu ve 25 kişinin de izolasyon altında olduğunu belirtti. Açıklama sonrası Marburg virüsü ölüm oranı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, Marburg virüsü nasıl bulaşır? Marburg virüsü Türkiye'de var mı 2024? İşte, Marburg virüsü belirtileri ve tedavisi
#Marburg VirüsüAğız sağlığımız da genel sağlığımızın bir parçası. Eğer ağzımızda kötü bir koku varsa, bir türlü iyileşmeyen yaralar çıkıyorsa, dişeti kanamaları yaşıyorsak, sık sık fırçalamamıza rağmen dişlerimiz kolay çürüyorsa gastrointestinal rahatsızlıklar, diyabet ve hatta kanser gibi hastalıklar söz konusu olabilir.
#Hazan Aköz IşıkDSÖ’ye göre obezite artış hızının en yüksek olduğu ülkelerin başında Türkiye geliyor. 2060 yılında obezite ora-nının dünyada yüzde 70, ülkemizde ise yüzde 94’e ulaşması bekleniyor. Türkiye dahil dokuz ülkede yapılacak obezite araştırmasının sonuçlarını yapay zekâ değerlendirecek.
#ObeziteKaradeniz ve Marmara’da su soğurken balıklar da yağlanıp lezzetleniyor. Bugünlerde tezgâhlarda artan barbun, hamsi, sardalya gibi çeşitleri klasik tariflerden farklı nasıl pişirebiliriz? Örneğin, barbunun tavası güzel olur evet ama Bodrum’daki Orkide Balık’ın meşhur ‘barbun çıtlaması’ bir başkadır. Sardalyanın zamanı geçmeden Çanakkale’deki Yalova Restoran’ın ‘asma yaprağında sardalya’sı hem pratik hem de çok lezzetli olabilir. Hayvore Karadeniz Mutfağı’nın ‘hamsi salamurası’nı şimdiden hazırlayın, kış boyunca sofranızdan eksik olmasın. Restoranlar özel reçetelerini paylaştı, Dr. Ayça Kaya da balığın faydalarını anlattı...
#Melis YılmazCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye’deki sezaryen oranlarının DSÖ’nün belirlediği makul sınırları aştığına dikkati çekerek “Bütün anne adaylarımızı fıtratlarındaki bu mucizeyi, başka tecrübe ile edinilmeyecek bu eşsiz bilgeliği kucaklamaya davet ediyorum” dedi.
#Emine ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, sezaryen ameliyatın, "büyük bedelleri olan cerrahi bir operasyon" yerine, "pratik, hızlı ve ağrısız bir doğum seçeneği" olarak tanıtıldığına ve Türkiye'deki sezaryen oranlarının DSÖ'nün belirlediği makul sınırları aştığına dikkati çekerek, "Bütün anne adaylarımızı fıtratlarındaki bu mucizeyi, başka tecrübe ile edinilmeyecek bu eşsiz bilgeliği kucaklamaya davet ediyorum." dedi.
#Emine ErdoğanRusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Türkiye'nin BRICS'e katılma başvurusunun tüm üye devletler tarafından oybirliğiyle değerlendirileceğini açıkladı. Ryabkov, "Ankara'nın birliğe yakınlaşma isteğine saygı duyuyoruz" ifadesini kullandı.
#BRICSDSÖ, bu yıl Afrika'da yaklaşık 30 bin şüpheli M çiçeği virüsü vakası görüldüğünü açıkladı. DSÖ ayrıca dünya genelinde ağustosta 2 bin 82 M çiçeği vakasının teyit edildiğini, bu sayının Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviye olduğunu kaydetti.
#Dsö