Dsö haberleri sayfasında Dsö hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3738 Dsö haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
138 ülkedeki, 40 bin hava kalitesi izleme istasyonu verilerini analiz eden ve dünya genelindeki hava kirliliği oranlarını inceleyen IQAir’in 2024 Dünya Hava Kalitesi Raporu dün açıklandı. Rapora göre, hava kirliliğinin en yüksek olduğu ilk 5 ülke; Çad, Kongo, Bangladeş, Pakistan ve Hindistan. Türkiye’de ise hava kirliliği 15.3 ortalaması ile kanser, Alzheimer gibi pek çok hastalığa neden olan PM 2.5 seviyelerinde. Dünya listesinde “en sağlıksız hava” kategorisinde 67., Avrupa’da ise 6. sıradayız. Yetmezmiş gibi bugün itibarıyla tüm yurtta hava sıcaklıkları da pazartesiye kadar 4 ile 8 derece arasında artacak. Dahası Afrika’dan Sahra Çölü’nden gelen ve şu an Güney ve Doğu Avrupa’da hâkim olan çöl tozları, 1 hafta boyunca Türkiye’de de etkisini gösterecek, nefes almak zorlaşacak. Peki ne yapmalı? İşte yanıtı.
#ÇölDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, Çin'de görülen ve solunum yollarını etkileyen insan metapnömovirüsünün (HMPV) yeni bir salgına neden olma riski taşımadığını kaydetti. DSÖ Sözcüsü Harris, virüs ile mücadele için semptomatik tedavi uygulama çağrısında bulundu.
#DSÖDSÖ’ye göre obezite artış hızının en yüksek olduğu ülkelerin başında Türkiye geliyor. 2060 yılında obezite ora-nının dünyada yüzde 70, ülkemizde ise yüzde 94’e ulaşması bekleniyor. Türkiye dahil dokuz ülkede yapılacak obezite araştırmasının sonuçlarını yapay zekâ değerlendirecek.
#ObeziteCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye’deki sezaryen oranlarının DSÖ’nün belirlediği makul sınırları aştığına dikkati çekerek “Bütün anne adaylarımızı fıtratlarındaki bu mucizeyi, başka tecrübe ile edinilmeyecek bu eşsiz bilgeliği kucaklamaya davet ediyorum” dedi.
#Emine ErdoğanDSÖ, bu yıl Afrika'da yaklaşık 30 bin şüpheli M çiçeği virüsü vakası görüldüğünü açıkladı. DSÖ ayrıca dünya genelinde ağustosta 2 bin 82 M çiçeği vakasının teyit edildiğini, bu sayının Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviye olduğunu kaydetti.
#DsöNipah virüsü, 2018'deki salgından 6 sene sonra yeniden canlanarak 24 yaşındaki bir öğrencinin ölümüne neden oldu. 200'den fazla kişinin temaslı olduğu virüs nedeniyle bazı eğitim kurumları kapatıldı. Temaslılar karantina altına alınırken Dünya Sağlık örgütü, virüsün kuluçka süresine ve etkilerine ilişkin açıklama yaptı.
#HindistanDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu yıl içerisinde çoğunluğu Kongo Demokratik Cumhuriyeti olmak üzere 30 bin şüpheli M-çiçeği virüsü vakasının görüldüğünü duyurdu. Afrika Birliği Halk Sağlığı Ajansı açıklamasında, 2023'te salgından etkilenen 7 ülkede 14 bin 957 vaka ve 739 can kaybı kaydedilirken ve bu verilerin 2022'ye göre yeni vakalarda yüzde 78,5'lik bir artış olduğunu aktarıldı.
#DSÖMaymun çiçeği salgını nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü tarafından Acil Durum ilan edildi. Salgın Afrika kıtasında etkin olsa da lokal bazda Afrika dışında da vaka tespitleri yapıldı. Tedirgin edici gelişmelerle birlikte gözler maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de görülüp görülmediği merak edilip araştırılıyor. Peki, maymun çiçeği Türkiye'de görüldü mü? Maymun çiçeği hastalığı ölümcül mü? Merak edenler için detayları haberimizde derledik. İşte ayrıntılar...
#Maymun ÇiçeğiDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından acil durum ilan edilen M çiçeği (MPOX) virüsüyle ilgili İstanbul Havalimanı Başhekimi Dr. Aykut Yener Kavak, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile birlikte toplamda 11 Afrika ülkesinden gelen uçuşların yakın takibe alındığını ve herhangi bir olumsuz duruma rastlanılmadığını açıkladı.
#M ÇiçeğiMaymun çiçeği salgınıyla ilgili Dünya Sağlık Örgütü acil durum ilan etti. DSÖ'den gelen açıklama sonrasında gözler maymun çiçeği hastalığıyla ilgili ayrıntıları merak edip araştırmaya başladı. En çok merak edilen ayrıntılar arasında ise "Maymun çiçeği ölümcül mü, tedavisi var mı?" sorusunun cevabını araştırıyor. Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. Peki, maymun çiçeği ölümcül mü, tedavisi var mı? Maymun çiçeği hastalığı tedavisi nasıl yapılır? Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte detaylar...
#Maymun Çiçeğiİsrail’in Gazze’de 7 Ekim’den beri sürdürdüğü saldırılarında 40 binden fazla insan hayatını kaybetti. Adeta bir harabeye dönen Gazze’deki altyapı da büyük oranda yıkılmış durumda. Gazze halkı gıda ve temiz suya ulaşmakta büyük zorluklar çekerken Filistin Sağlık Bakanlığı Gazze Şeridi'nde çocuk felci vakasının görüldüğünü açıkladı.
#GazzeDSÖ’nün maymun çiçeğiyle ilgili küresel acil durum ilan etmesi ve dün İsveç’in ilk vakayı gördüğünü açıklaması, ‘COVID’den sonra yine mi salgın’ endişesi yarattı. Kolay bulaşması, vücutta çıkardığı korkunç yaralar, yaşattığı acılar ve ölüm oranıyla korku salan maymun çiçeğini uzmanlara sorduk...
#DSÖMaymun çiçeği belirtileri ve tedavisi, gündemde yer alan haberlerle takip ediliyor. Maymun çiçeği salgını (Mpox Virüsü) Afrika'da yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü salgınla ilgili "Acil durum" ilan etti. Yaşanan gelişmeler sonrası "Maymun çiçeği Türkiye'de görüldü mü?" sorusunun cevabı merak edilirken Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'ndan son dakika açıklama geldi. Öte yandan "Maymun çiçeği belirtileri nelerdir, tedavisi ve aşısı var mı?" sorusunun cevabı da en çok araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Maymun çiçeği hastalığıyla ilgili merak edilen ayrıntıları ve Bakan Memişoğlu'nun açıklamasını haberimizde derledik. İşte detaylar...
#Maymun ÇiçeğiBilim dergisi Nature’da yayınlanan ve Galler’de 280 binden fazla kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, zona aşısı olan yaşlı bireylerde demans riskinin, olmayanlara göre yüzde 20 daha düşük olduğu ortaya çıktı.
#ZonaSon dönemde zatürre çok sık görülmeye başlandı. Hürriyet’e konuşan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Kronik hastalıkları olan kişilerde zatürre daha sık görülüyor. Grip, COVID-19, kızamık da zatürreye çeviriyor. Kızamık salgını başlarsa bu COVID-19’a benzemez. Zatürreden ölümler daha da artar” dedi.
#Zatürre138 ülkedeki, 40 bin hava kalitesi izleme istasyonu verilerini analiz eden ve dünya genelindeki hava kirliliği oranlarını inceleyen IQAir’in 2024 Dünya Hava Kalitesi Raporu dün açıklandı. Rapora göre, hava kirliliğinin en yüksek olduğu ilk 5 ülke; Çad, Kongo, Bangladeş, Pakistan ve Hindistan. Türkiye’de ise hava kirliliği 15.3 ortalaması ile kanser, Alzheimer gibi pek çok hastalığa neden olan PM 2.5 seviyelerinde. Dünya listesinde “en sağlıksız hava” kategorisinde 67., Avrupa’da ise 6. sıradayız. Yetmezmiş gibi bugün itibarıyla tüm yurtta hava sıcaklıkları da pazartesiye kadar 4 ile 8 derece arasında artacak. Dahası Afrika’dan Sahra Çölü’nden gelen ve şu an Güney ve Doğu Avrupa’da hâkim olan çöl tozları, 1 hafta boyunca Türkiye’de de etkisini gösterecek, nefes almak zorlaşacak. Peki ne yapmalı? İşte yanıtı.
#Çölİsviçre merkezli hava kalitesi izleme şirketi IQAir'in verileri açıklandı. Verilere göre; Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) hava kalitesi standartlarını geçtiğimiz yıl Avustralya, Yeni Zelanda, Bahamalar, Barbados, Grenada, Estonya ve İzlanda olmak üzere sadece 7 ülke karşıladı. Verilerde, Orta ve Güney Asya bölgesinin dünyanın en kirli 7 şehrine ev sahipliği yaptığı belirtildi.
#Hava KalitesiDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ölümcül Sudan virüsünün dünya çapında yayıldığını ve hızla ölümlere neden olduğunu açıkladı. Uganda'da bir hemşirenin hayatını kaybetmesiyle başlayan salgında, 14 kişiye virüs bulaştı ve 2 kişi hayatını kaybetti. Uzmanlar, virüsün Ebola'ya benzer semptomlarla ölümcül sonuçlara yol açtığını belirterek acil önlem çağrısında bulundu.
#Dünya Sağlık ÖrgütüDemokratik Kongo Cumhuriyeti’nde, son bir hafta içinde 1300'den fazla vaka ve 50’den fazla ölüm meydana geldi. Sağlık yetkilileri, hastalığın kaynağını belirlemekte zorlanırken, dikkatler bir yandan da yarasa eti tüketimiyle ilgili endişelere kayıyor. Peki, hastalığın ardında gerçekten vahşi hayvanlardan geçen bir virüs mü var? Üstelik, sadece bu gizemli hastalık değil, ülke şimdi de çok çabuk bulaşan ve dünyayı tehdit edebilecek bir virüsle de mücadele ediyor. Tüm bu krizlerin arkasında neler yatıyor?
#SağlıkSağlık Bakanlığı alışkanlıkların değiştirilmemesi durumunda 2035’te her 4 kişiden birinin obez olacağına dikkat çekerek uyardı. Bakanlık şu önerilerde bulundu: Geç saatte yemek yemeyin. Dışarıda yeme sıklığını azaltın. Sık kilo alıp vermekten kaçının. Yemeklerde zeytinyağı tercih edin. Meyve suyu yerine meyve tüketin.
#Sağlık BakanlığıAdana’da dünyaya gelen bebekten topuk kanı aldırmayan aileye açılan dava sonucu 2.5 aylık bebeğe kayyum atandı. Baba Murat Çakmak, “Benim evladım belediye mi ki kayyum atanıyor. Biz belediyelere kayyum atanır diye biliyoruz" diye konuştu.
#Topuk KanıKadın sağlığı denildiğinde rahim ağzı (serviks) sağlığının hayati bir öneme sahip olduğunu ifade eden Op. Dr. Çiğdem Karas,“Servikal lezyonlar, rahim ağzındaki hücrelerde meydana gelen anormal değişikliklerdir ve erken dönemde teşhis edilmezsekansere dönüşebilir” diyerek, HPV, CIN ve rahim ağzı sağlığı hakkında merak edilen konuları ve korunma yöntemlerini anlattı.
#1Yurdun batı kesimlerinde yazdan kalma günler yaşanırken, sıcaklıklar mevsim normallerinin çok üzerinde seyrediyor. Hafta boyunca yağış beklenmiyor, bu da endişeleri artırıyor. Ayrıca uzmanlar, bu durumun hava kalitesini olumsuz etkileyebileceğine de dikkat çekiyor. Peki neden hava bir anda bu kadar ısınmaya başladı? Bu durum ne kadar sürecek? Sıcaklık kaç derecelere kadar çıkacak? Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir ve Prof. Dr. Selahattin İncecik, hurriyet.com.tr’ye önemli açıklamalarda bulundu.
#Hava DurumuDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, Çin'de görülen ve solunum yollarını etkileyen insan metapnömovirüsünün (HMPV) yeni bir salgına neden olma riski taşımadığını kaydetti. DSÖ Sözcüsü Harris, virüs ile mücadele için semptomatik tedavi uygulama çağrısında bulundu.
#DSÖHava sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte kış mevsiminde kapalı alanlarda geçirdiğimiz süre artıyor. Bu da virüslerin yayılma riskini yükseltiyor ve koronavirüs, influenza, adenovirüs, rsv, beta virüsü gibi bulaşıcı pek çok hastalık kış aylarında kapımızı çalıyor. Bu virüsler kapalı ortamda hava yoluyla, damalcık yoluyla ve yakın temas ile bulaşıyor ancak öyle bir virüs var ki kıyafetlerde bile bir aya kadar sessizce gizlenebiliyor ve son derece bulaşıcı… Bu virüsün adı Noravirüs… Her yıl tahmini 3,7 milyon kişi norovirüse yakalanırken, dünya genelinde bu virüs nedeniyle 200 bine yakın ölüm gerçekleşiyor.
#NorovirüsABD'nin Lousiana eyaletinde, H5N1 kuş gribi virüsü kaynaklı ilk ölümün gerçekleştiği bildirildi. Hayatını kaybeden kişinin, 65 yaş üzeri olduğu ve başka rahatsızlıklarının bulunduğu belirtildi. 2003 yılından günümüze kadar 464 kişinin ölümüne yol açan virüsün, mutasyona uğradı bildirildi.
#ABD