DEVLET Su İşleri, 2009 yılında açılışı yapılan, 2011 yılında İzmir’e içme suyu vermeye başlanan Manisa’daki Gördes Barajı’nda imalat hatası iddialarına yol açan su sızıntısını önleyemeyince, onarım için barajdaki suyu boşalttı. Baraj zemininden su kaçağını geçirimsiz örtü ve betonlamayla önlemek için 20 milyon 899 bin 650 lira harcanacak.
#Manisa’Daki Gördes Barajıİzmir’deki baraj doluluk oranlarında biri dikkat çekiyor… İzmir'deki Tahtalı barajı yüzde 84,82, Güzelhisar yüzde 80,61, Ürkmez yüzde 73,70, Alaçatı Kutlu Aktaş yüzde 55,54, Balçova yüzde 34,70 ve Gördes Barajı’nda ise yüzde 0,04 su bulunuyor. İzmir’e her sene 57 milyon metreküp su vermesi planlanan Gördes Barajı’nın gövdesinde bulunan çatlak nedeniyle tadilata alınması barajı resmen olmasa da görüntüde kuruttu. Baraj gövdesindeki sızıntı uzun bir süredir engellenemiyor…
#Banu ŞenİZMİR Bayındır’a 7 kilometre uzaklıktaki Falaka Çayı üzerine yapılan Zeytinova Barajı, 11 Aralık 2013’te hizmete girdi. Doyranlı, Derebaşı, Pınarlı, Yakacık ve Buruncuk ile Zeytinova mahallelerindeki 3 bin 9 hektar alanı sulayan baraj, pek çok ürünün yetiştirildiği bölgeye hayat verdi. Ancak, barajdan 15 bin dekar tarım arazisi ve 13 bin büyükbaş hayvanı bulunan 700 hanede 2 bin nüfusa sahip Pınarlı’nın bir kısmına su verilmemesi köylülerin tepkisine neden oldu.
DSİ Genel Müdürü Ali Rıza Diniz, İzmir'e içme suyu sağlanan Gördes Barajı'nın göl alanı zemininden su sızması nedeniyle ıslahı yapılmak üzere kısmen boşaltıldığını açıkladı. Zeminin planlama aşamasında ıslah edildiğini ama tamamında başarılı olunamadığını belirten Diniz, "Su tutulduktan sonra sızıntı ve kaçaklar artıyor. Planlama aşamasında bunların daha koordine şekilde, daha sık irdeleyip yapılması gerekir. Ama bu aşamadan sonra tedavisini, ıslahını yapacağız. Yaz aylarındaki çalışmalarla kaçakları önleyeceğiz" dedi.
#Dsi Genel Müdürü